logo

 

leraren

waarom meedoen met ScratchMatch

ScratchMatch is een wedstrijd waarin kinderen en jongeren een spel programmeren in het programma Scratch. Scratch is ontwikkeld door de mensen van LifeLong Kindergarten van MIT. Over Scratch zeggen zij het volgende:

"As young people create and share Scratch projects, they learn to think creatively, reason systematically, and work collaboratively, while also learning important mathematical and computational ideas."
In een TED-talk video vertelt Mitch Resnick meer over kinderen leren programmeren.

Waarom zou je dus meedoen met ScratchMatch? Omdat je de creativitiet van je leerlingen kunt stimuleren met deze wedstrijd, omdat ze logisch leren nadenken bij het oplossen van problemen en leerlingen worden uitgedaagd om te leren samenwerken. Allemaal competenties die aansluiten bij de 21st century skills.

waarom meedoen met ScratchMatch

Als je wilt meedoen schrijf je je in via de inschrijfpagina. Hieronder leggen we uit hoe je het kunt organiseren op school en wat de data zijn van de regionale finale en de landelijke finale.

Organiseren op school

Je kunt als school met zoveel teams als je wilt meedoen. Een team bestaat uit minimaal twee en maximaal 4 leerlingen. Elk team verzint een teamnaam en maakt zijn eigen spel in Scratch. Bedoeling is om een eigen origineel spel te maken. Code van andere Scratch-spellen mag je gebruiken mits je uit kunt leggen hoe die werkt!

Er is een tijd van bouwen en een tijd van spelen. Een spel bouwen kost tijd. Deels zal dit onder schooltijd kunnen en deels zal dit na schooltijd moeten. Reken op minimaal ... om een spel te bouwen.

Handleidingen

Om een eigen spel te kunnen bouwen is het nodig om in Scratch te leren programmeren. Online zijn er veel handleidingen te vinden die jou en de leerlingen op weg kunnen helpen. Een greep uit de handleidingen die er te vinden zijn:

Nederlands

Engelstalig

Belangrijke data

Tot 1 december 2015 kunnen scholen zich aanmelden voor ScratchMatch. Op zaterdag 13 februari zijn de regionale finales en op zaterdag 23 april is de landelijke finale.

Materialen