Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in september, 2006

Afgelopen vrijdag, 29 september 2006, werd in het museum voor Communicatie in Den Haag de prijzen uitgereikt van Thinkquest Docent en student. De hoofdprijs is gegaan naar de website “DNA en erfelijkheid“.

Uit het persbericht van Thinkquest:

“De winnende website is gemaakt om leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs op een speelse en duidelijke manier kennis te laten maken met DNA en erfelijkheid. “Daar zijn ze heel goed in geslaagd”, aldus vakjuryvoorzitter Annet Kil-Albersen, voorzitter van Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL). “De site is prachtig vormgegeven en de navigatie werkt erg prettig. De opbouw, interactie en extra’s (animaties, DNA-spel) zorgen ervoor dat je lang op de site blijft.” De vakjury bestaat uit deskundigen op het gebied van ict en onderwijs.”

Studenten van de Hogeschool Domstad zijn ook in de prijzen gevallen. Jammergenoeg niet met hoofdprijzen maar wel met leuke didactiekprijzen.

Op de foto Kim Houtzager en Don Zuiderman. Ze mochten voor hun team de prijzen in ontvangst nemen. Hartelijk gefeliciteerd.

Arno Coenders verlaat naar een paar jaar weer de Hogeschool Domstad. Hij heeft een mooie baan gekregen bij Stichting Kennisnet ICT op school.
Woensdag 27 september is zijn laatste dag. Die sluiten we onder andere af met een borrel in de Engelse Pub The Guardian aan de Van Sypesteynkade 1 in Utrecht. Iedereen is van harte uitgenodigd (vanf 16:00 uur).
Een paar goede herinneringen heb ik op de foto vastgelegd.


Arno veel plezier in je nieuwe baan.

In de afgelopen weken heb ik al verschillende ideeën gegeven over het gebruik van WikiKids in het onderwijs. Binnenkort verschijnt er een docentenhandleiding zodat alle informatie overzichtelijk bij elkaar komt te staan.
Deze week hebben studenten bij ons op de Hogeschool Domstad een introductie gekregen op een module getiteld: Wereldoriëntatie, ICT en Taal. Niet echt een spectaculaire naam. Wel een hele mooie module. Studenten verdiepen zich namelijk in voorgezet schrijven, lezen en woordenschatontwikkeling voor Nederlands, in Onderwijsontwikkelingen en ICT-ontwikkelingen voor ICT en voegen de kennis hiervan samen in eindopdrachten voor Wereldoriëntatie.
Elk jaar heb ik een nieuw onderdeel ingebracht in deze module. Dit jaar is dat WikiKids. De andere opdrachten waar studenten uit kunnen kiezen, zijn het maken van een webquest (zie ook webquest.nl en webkwestie.nl), een website maken met de kinderen en Ontdeknet. De vijfde optie is de vrije keuze waarin studenten zelf een invulling mogen geven aan de eindopdracht. Ze kunnen aan de slag met weblogs, Google Earth, videoreportages of iets waar we zelf nog niet aan gedacht hebben.

Nu is het leuke dat ik de afgelopen dagen voor deze module had bedacht dat WikiKids ook heel goed te combineren zou zijn met webquests. En wat wil het toeval: John Demmers heeft net een webquest ontwikkeld waarin hij dit precies heeft toegepast. Het is een schitterende webquest geworden over de zeven wereldwonderen.
Behalve de combinatie met WikiKids (leerlingen schrijven een artikel op WikiKids over een van de wereldwonderen) heeft hij het ook gecombineerd met Google Earth, Google maps, Wikipedia en You Tube. Zo is het een prachtige multimediale web 2.0 educatieve opdracht geworden. Een mooi voorbeeld ook voor de studenten.

De titel van deze post zag ik op portal van Hogeschool Domstad. Een berichtje van mijn collega´s.

De inhoud van het bericht was als volgt:

Domstad gaat samen met Kennisnet / ICT-op-school met een aantal basisscholen een traject aan waarin we mét studenten werken aan deskundigheidsbevordering en implementatie ICT in het onderwijs. Het inbedden van het gebruik van ICT op school staat direct in relatie met het nadenken over onderwijs. ICT dwingt de leerkrachten om bewuster om te gaan met onderwijs. Dat is ook de missie van het traject en de insteek van Domstad. Wij, onze collega’s, de studenten en de leerkrachten van de basisschool worden hierdoor samen deskundiger. En de kinderen van de basisschool krijgen onderwijs dat past in deze tijd.De andere twee geselecteerde Pabo’s zijn Fontys en Rotterdam.Dit traject heeft de landelijke pers al behaald. Het is innovatief zowel kwa inhoud als kwa vorm. Wederom bewijst Domstad dat we met ons Centrum van Ict–e voorop op de golf zitten. (…)
Ondertekenen convenant

Samenwerken met basisscholen om het onderwijs nog mooier te maken lijkt me erg leuk. Ik ben benieuwd hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen.

Er zijn verschillende handige toolbars voor het onderwijs in de omloop. Zo heeft ICT op school zijn eigen toolbar waarmee je de verschillende tools (Vier in balans plus, ICT-boom, Opstaptool, Samen deskundig en ICT-assessmenttool) van ICT op school overal op internet onder handbereik hebt.
Een andere toolbar voor het onderwijs is te vinden op het POLSNetwerk. Een heel handige optie is het zoekvenster waarmee je in verschillende collecties kunt zoeken. Bijvoorbeeld: Internetwijzer, Meester Sipke en Netwijs. Daar is nu ook WikiKids aan toegevoegd. Je kunt nu overal zoeken in WikiKids.

Nog wel even goed om te benadrukken: zoeken is maar één functie van WikiKids. Zelf een artikel op WikiKids zetten is de belangrijke andere. We hopen dat in de komende tijd zoveel mogelijk mensen hier ons bij kunnen helpen.


Harm Hofstede heeft er voor gezorgd dat je makkelijk een zoekvenster op je eigen website op kunt nemen voor WikiKids. Daar heb ik ook direct gebruik van gemaakt op mijn weblog. Het zoekvenster vind je aan de rechterkant onder het logo dat door Andrea van de Putten is gemaakt.
We zijn bezig om alle onderwijsmaterialen op een aparte plek te zetten zodat de encyclopedie alleen uit artikelen bestaant. Ook deze site is nog in ontwikkeling. Tips zijn natuurlijk van harte welkom.
Zoeken is natuurlijk maar één onderdeel van WikiKids. Zelf een artikel plaatsen een belangrijk ander onderdeel. In de komende weken en maanden zullen studenten van de Hogeschool Domstad hier samen met leerlingen van basisscholen ook een bijdrage aan leveren. Ik ben benieuwd wat daar precies de resultaten van zullen zijn.

ICT op school komt weer met een nieuwe brochure. Nu over weblogs in het onderwijs. De brochure kan hier worden gedownload. In de brochure wordt ook het meesterstuk aangehaald van Kim Houtzager en Karin Korevaar. Zij zijn dit jaar afgestudeerd van de Hogeschool Domstad en hebben een meesterstuk geschreven over Weblogs in het onderwijs. Het meesterstuk is hier te downloaden. De weblog van Kim en Karin is hier te vinden. Deze hebben ze bijgehouden om hun schrijfproces in kaart te brengen.

Op de weblog van Willem Karssenberg stelt Pierre Gorissen de vraag of dit inspeelt op de achterban van de scholenlijst. Ik denk het wel. Deze brochures geven op een heldere, eenvoudige manier een duidelijk overzicht van de mogelijkheden van weblogs. Er wordt verteld wat een weblog is, hoe het in het onderwijs gebruikt kan worden en waar je nog meer informatie kunt halen. Dit soort brochures geeft de ICT-coördinator weer een mooi middel in handen om zijn collega’s te interesseren in het zinvol gebruik van ICT in het onderwijs.

Alle websites voor Thinkquest Docent en student zijn ingeleverd en staan online. Op 29 september wordt bekend gemaakt wie de webstrijd heeft gewonnen. Na een lange tijd heeft de Hogeschool Domstad ook weer een aantal inzendingen. Die zet ik hieronder even op een rijtje:

ICT in de klas

thinkquestdonrudy

Hoe houd je een spreekbeurt, boekbespreking en maak je een werkstuk? Dat wordt op deze site uitgelegd door Don Zuiderman en Rudy van de Werken.

Van mond tot kont…

thinkquestilona

Wat gebeurt er in je lichaam als je iets hebt gegeten? Ilona de Groot legt op deze website precies uit wat er gebeurt.

Klink als…

thinkquestkim

Een muzikale website over de vraag waarom mensen eigenlijk naar muziek luisteren. De site is gemaakt door Kim Houtzager (van de Hogeschool Domstad) en Cloé (zij studeert HBO Psychologie in Eindhoven).

Naast onze inzendingen zijn er nog 21 andere inzendingen te bewonderen.

Ik heb wel het idee dat er minder educatieve websites zijn te bewonderen in vergelijking met voorgaande jaren. Ik heb geen idee waardoor dat komt. Maar doet me wel nadenken over andere vormen. Nu ik zelf zo druk bezig ben met WikiKids denk ik: zou het niet handig zijn om de inhoud van al die educatieve websites in WikiKids te gieten? Voordeel daarvan is dat deelnemende teams verder kunnen bouwen op de inhoud van voorgaande jaren, ze makkelijk naar elkaar kunnen verwijzen en updates makkelijk kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen teams nog altijd de opdrachten en interactieve elementen maken en die laten integreren met WikiKids.


WikiKids heeft een subsidie gekregen van 3000 euro van OSS in het Onderwijs. OSS staat voor Open Source en Standaarden. We zijn hier natuurlijk erg blij mee. Het bericht waarin de aankondiging staat, is hier te vinden.

Het bericht over WikiKids luidt als volgt:

Wikikids is een project om een speciaal op kinderen gerichte Wiki te maken. Hiervoor is het uiterlijk van het OSS Wiki programma Wiki-media aangepast, met als doel dat kinderen vanaf groep 6 basisschool hiermee kunnen werken. Wikikids moet in de toekomst een plek gaan worden waar alle basisschoolkinderen terecht kunnen om informatie op te halen en/of te brengen die door de leeftijdsgroep zelf is geschreven. Hiervoor is een uitgebreid moderatorschap nodig, dat we hopen te recruteren uit de leerkrachten en leerlingen die meewerken. In principe is het dus een Wikipedia, maar dan voor basisschoolkinderen. Het project wordt getrokken door technici, docenten van pabo’s, alsmede pabostudenten, een illustratrice, basisschoolleerkrachten en leerlingen. De contactpersoon is Harry Spoelstra van de werkgroep WikiKids

Andere projecten die voor de subsidie in aanmerking zijn gekomen zijn: Effatha uit Zoetermeer voor het aanpassen van een ELO aan doven communicatief gehandicapte leeringen, het Galois-project (Geïntegreerd Algebraïsche Leer Omgeving In School) gericht op het integreren van het wiskunde programma in een bestaande leeromgeving, Richard Bos die op de Vrije School Michael in Bussum met het programma Gramps aan de slag gaat om een stamboom te maken en Gerton Cazimier van de Pleiadenschool uit IJmuiden die gaat podcasten met behulp van Audicity.

Iedereen van harte gefeliciteerd.


Wat is Google Earth mooi. Ik was er al een tijdje weg van. Vorig jaar ben ik begonnen met het maken van lessen met behulp van Google Earth: de earthquests. Maar ik ben bang dat er nog leukere dingen zijn te doen. Namelijk kinderen zelf laten met Google Earth laten werken. Nu Nederland zo scherp is geworden geeft dit nog meer mogelijkheden. Een paar mogelijkheden en vragen op een rijtje:

  • als verwerkingsopdracht voor topografie, zelf de steden prikken. Met het Zoekvenster de steden opzoeken, punaise prikken en klaar.
  • landschappen vergelijken. Vanuit de lucht zie je ontzettend veel weilanden en akkers. Maar overal zijn ze anders opgezet. Hoe zou dat komen?
  • Waarom vaart een veerboot niet rechtstreeks naar de waddeneilanden toe?
  • ontdek onbekende plekjes in je eigen woonplaats.
  • vergelijk de opbouw van dorpen of steden met elkaar
  • zoek bijzondere plekken op (de vestingsteden zijn bijvoorbeeld erg mooi)
  • hoe zou een plattegrond eruit zien vanaf 10 kilometer hoogte, vanaf 1 kilometer en vanaf 100 meter hoogte (moet je eens proberen rondom Amersfoort, daar is Nederland superscherp)
  • waar is deze foto genomen? Al bekend van websites als googleearthing.
  • hoeveel kilometer is het hemelsbreed van je huis naar je school?
  • bouw met Sketchup je eigen huis in Google Earth.

Zo zijn er vast nog veel meer ideeën rondom het gebruik van Google Earth in de klas te bedenken. Ik hoor graag jullie ideeën.