Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in februari, 2008

Op 12 maart verzorg ik een workshop over het digitale werkstukkenonderwijs op de Docentendagen van Beeld en Geluid. Ik vind het erg leuk om te doen moet ik zeggen. Ik heb al veel ideeën om aan de deelnemers aan te bieden. Wat ik in ieder geval wil doen is mijn verhaal (deels) ophangen aan de taxonomie van Bloom. Waar het dan bij mij vooral om gaat is: Wat kunen kinderen leren en hoe kan je als leerkracht hier voor zorgen? Oftewel: hoe voorkom je knip- en plakwerk waarbij het niveau van leren de diepgang van een druppel heeft? Terwijl er een oceaan ligt te wachten. Ik zal ook ingaan op de onderwerpen mediawijsheid, webwijsheid, leren samenvatten en (vanuit aardrijkskunde gezien) projectwerk.
De workshop is trouwens verdeeld in een theoretisch deel en praktisch deel. In het theoretische deel zal ik ook voorbeelden geven hoe je kunt werken met beelden, audio, video en teksten. Ook manieren om samen te werken en te publiceren op internet zullen aan de orde komen.
In de aankondiging staat dat ik dit namens WikiKids zal doen. Dat is niet helemaal het geval. Ik doe dit onder de vlag van Hogeschool Domstad. WikiKids zal natuurlijk wel één van de voorbeelden zijn die ik ga noemen. Maar er is meer…

Hieronder een (beetje flauw) voorbeeld hoe het niet moet.



De afgelopen twee jaar heb ik verslag gedaan van de SURF Onderwijsdagen (zie de blog hier en hier). Dit jaar zit ik voor het eerst in de programmacommissie. De editie van 2008 wordt bijzonder omdat het al de tiende keer is dat de OWD wordt georganiseerd. Afgelopen dinsdag was de eerste bijeenkomst van de programmacommissie. De programmacommissie stelt het thema vast en denkt na over de keynotes die hierbij passend zijn.
Wat het thema precies zal worden beslissen we in de volgende vergadering. Afgelopen dinsdag hebben we nagedacht over trends in het onderwijs en ICT. Het uiteindelijke thema (en dus bijpassende keynotes) zullen daar bij moeten passen.
Als jij zou mogen kiezen, welke sprekers zouden zeker niet als keynote mogen ontbreken? Via deze blog zal ik jullie op de hoogte houden van de vorderingen.

(foto van het ideeënbord gemaakt tijdens de eerste sessie).

Vanuit mijn raam kan ik over het oude centrum van Amersfoort kijken. Zeker als de luchten fraai gekleurd zijn is dit een mooi gezicht.


Fotoos_uit_mijn_raam022

Nog meer foto’s kun je bekijken in de slideshow.

Dit bericht stond vandaag op onze portal. En dit bericht typ ik ook op de nieuwe laptop die ik heb “gekregen”. Ik ben er erg blij mee en benieuwd hoe het zal bevallen. Hieronder een deel uit het verdere portalbericht.

Vrijdag 22 februari zijn de eerste laptops uitgereikt in het kader van de pilot Laptops voor docenten. In totaal acht docenten doen aan de pilot mee, verdeeld over de leergebieden ICT, Nederlands, O&P, Rekenen & Wiskunde en Wereldoriëntatie.

Een feestelijke moment…

Met een eigen laptop krijgen de deelnemende docenten ruime mogelijkheden:

· Toegang tot het Domstad netwerk op een van de beschikbare werkplekken
· Verzorgen van presentaties in de Domstad leslokalen met toegang tot internet
· Stand-alone gebruik op een willekeurige plek binnen Domstad
· Draadloos toegang tot internet in de ontmoetingsruimte op de begane grond
· Gebruik buiten Domstad op stagescholen, thuis of onderweg

In overleg met de betrokken docenten, CvB, opleidingsmanagers en de manager van het Cursus & Vergadercentrum worden verschillende werkplekken ingericht voor het werken met een laptop. (…)Op deze wijze wordt een verdeling tot stand gebracht over reguliere werkplekken, flexplekken en stiltekamers.

Bedoeling van de pilot is om ervaring op te doen met het gebruik van een laptop door docenten. De laptops komen in de plaats van desktop pc’s. Doordat docenten de beschikking hebben over een eigen laptop, hoeven ze geen laptop meer te lenen via het Studielandschap.

De laptops zijn speciaal ingericht voor gebruik door docenten. De beschikbare opslagruimte is onderverdeeld in drie omgevingen:

1. Domstad omgeving. Hiermee kan worden ingelogd op het Domstad netwerk.
2. Externe omgeving. Bedoeld voor gebruik los van het Domstad netwerk, zowel binnen als buiten het gebouw.
3. Opslagruimte voor data.

De laptop kan stand-alone worden gebruikt maar kan ook worden aangesloten op internet via een ADSL verbinding of draadloos.

De dienst ICT zorgt voor de inrichting van de Domstad omgeving en het bieden van ondersteuning hierop. De externe omgeving wordt beheerd door de docent zelf en kan vrijelijk worden aangepast en ingericht. In geval van problemen kan de originele inrichting van beide omgevingen gemakkelijk worden teruggezet.

De laptops hebben een geschatte levensduur van minimaal vier jaar. De eerste drie jaar zijn ze eigendom van Domstad. Aan het eind van deze periode gaat het eigendom over naar de betreffende docent.

(…)

Het gebruik van laptops op deze wijze is nieuw voor Domstad. Van de pilot hopen we het nodige te leren. Uiteindelijk willen we weten of het gebruik van laptops in plaats van desktops een goede keuze is. En natuurlijk onder welke voorwaarden en condities dat het beste kan worden uitgevoerd.

Get a Voki now!

Met dank aan Elke.

Dit jaar wordt er een experiment gestart met laptops voor docenten op Hogeschool Domstad. Ik doe aan dit experiment mee. De laptop die we gaan gebruiken heeft de volgende specificaties:

Dell D530 met Core 2 Duo processor, Windows XP Professional, 15 inch beeldscherm, 2 Gb intern geheugen, 80 Gb harde schijf, DVD brander, WiFi, Bluetooth, muis en tas.

Ik ben blij met het experiment omdat ik zelf nog geen laptop had en wel steeds meer hier gebruik van wilde maken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ik regelmatig buiten de deur presentaties moet geven of in een lokaal op de Domstad een les moet geven (waar standaard geen laptop aanwezig is).

Omdat ik meedoe aan het experiment verdwijnt mijn gewone desktopcomputer van mijn bureau. ik ben benieuwd hoe mij dat zal bevallen.

Ik zal de voortgang van het project hier ook weergeven.

En dit is de derde manier waarop je eigen gedicht online kunt zetten. Door gebruik te maken van BooMP3.


boomp3.com

Je kunt ook in Slideshare je gedicht online zetten. Dit is handig als je het in PowerPoint gemaakt hebt.

Een manier om je eigen gedicht te publiceren is door het aanmaken van een scribd-account. Daarna kun je het embedden in je eigen weblog. Zoals hieronder.

Morgen geven we aan de eerstejaars een les over Nederlands en ICT. Een onderdeel van de les is ook het maken van een brainstorm. We gaan daar het programma Mindmeister voor gebruiken. Erg handig werkt die.