Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in september, 2007

Vandaag ben ik bezig geweest om Surfgroepen te verkennen. De eerste pogingen zijn hier te bekijken.
Ik heb nu vooral gekeken naar de verschillende webparts die toegevoegd kunnen worden. Dat zijn er aardig wat. De webparts die ik nu heb gebruikt zijn: Calender, Links, RSS-overzicht, Wiki en weblog.
Daarnaast heb ik verschillende sites aangemaakt waarop ik externe pagina heb ingevoegd. Zo is er een tabblad voor Flickr-foto’s, YouTube-videos, Google Maps-kaart, Slideshare-presentaties en Scribd-bestanden. Daar zijn al aardig wat mogelijkheden mee te bereiken.

Weblog
Tot slot heb ik gekeken naar de weblogfunctionaliteit. Daar ben ik tot nu toe minder tevreden over. Veel embedded code die op de andere pagina’s wel weergegeven kan worden, zie ik hier niet. Surfgroepen knalt er dan uit (bij de YouTube-video’s) of geeft het gewoon niet weer (Google Maps).

Onderwijsdagen
Voor mij zijn deze experimenten vooral handig omdat ik tijdens de SURF-onderwijsdagen gebruik wil maken van surfgroepen. En ook van de weblog het liefst. Maar door het niet functioneren van de embedded code wordt dat een stukje minder aantrekkelijk. Misschien hebben anderen wel ervaring dat dit werkt?

Wiki
De wiki wil ik nog verder onderzoeken. Daar heb ik nog geen tijd voor gehad om het uit te proberen. Deze wiki heeft, wat mij betreft wel een flinke concurrentie in de vorm van mediawiki en wikispaces. Kan het daar tegen op? Ik ben benieuwd.

Samenwerken
Surfgroepen heb ik nu nogal eenrichting gebruikt. De mogelijkheden tot samenwerken heb ik ook nog niet goed bekeken. Daar wil ik me ook nog in verdiepen. Dit vooral met het oog op een samenwerkingsverband dat we met een Pabo in Marokko zijn aangegaan.

Andere voorbeelden
Via Pierre Gorissen hoorde ik dat voor de Edutrip 2007 ook gebruik werd gemaakt van surfgroepen. Deze surfgroep vind je hier. Leuk om te zien hoe ze het dit jaar hebben aangepakt. Ik ben benieuwd hoe het hen bevalt om het dit jaar op deze manier te doen. Vorig jaar mocht ik de weblog bijhouden. De wiki was toen nog van mediawiki.

Andere surfgroepen die ik heb gezien zijn die van de DU, INHOLLAND en Ontwerpprojecten. Een beetje vreemd is het wel dat die in mijn overzicht staan van sites, aangezien ik die zelf helemaal niet heb geselecteerd.

Tips
Ik kwam pas echt op gang toen ik een eigen teamsite had gemaakt. Op mijn eigen (persoonlijke) site kon ik niet zo heel veel doen (met mijn ervaring). De mogelijkheden op de teamsite zijn veel groter. Dus wil je echt kennis maken met surfgroepen dan is het aanmaken van een teamsite een goed begin.

Tenslotte werd tijdens de sessie van MKO aangekondigd dat de wedstrijd http://www.goudenapenstaart.nl/ nieuw leven wordt ingeblazen. Naar een afwezigheid van twee jaar kunnen kinderen vanaf nu weer de leukste websites nomineren. Ben benieuwd of we als WikiKids hier ook voor in aanmerking zouden komen.

Behalve dat er tijdens de sessie over kwaliteit van kindersites werd gediscussieerd, plugden de verschillende sprekers ook nog hun eigen (nieuwe) sites. Met Jan-Bart de Vreede in het discussiepanel was WikiKids goed vertegenwoordigd. Hartelijk dank daarvoor Jan-Bart. Kennisnet ondersteund ons in ons initiatief en dat waarderen we erg.

Maar zoals gezegd gaf bij elke spreker wel een paar mooie voorbeelden van nieuwe websites. Zo vertelde Liesbeth van der Kam dat naast Sketchstudio nu ook Gamesstudio gelanceerd zou worden. Deze werd nieuwe website werd toegelicht door Raimond Reijmers. In Gamesstudio kun je op een heel eenvoudige manier je eigen game maken. NPS Nieuwe Media werkt hierin onder andere samen met IJsfontijn. Als je op hun site kijkt en filtert op educatieve websites zie je hoeveel mooie sites ze al voor het onderwijs gemaakt hebben. Nu komt daar dus Gamesstudio bij. Het mooie hiervan is dat kinderen zich niet druk hoeven te maken over het programmeren maar zich helemaal kunnen richten op het bedenken van spelregels. Een mooie instap voor meer.

Stoof van Jetix kondigde aan dat ze zich zouden gaan bemoeien met de site Dofus en Stardoll.

Tenslotte kondigde iemand van CBBC een nieuwe omgeving genaamd AdventureRock aan. Een 3D-wereld waarin je spellen kunt spelen, televisie kunt kijken en kunt communiceren met elkaar. Het zag er visueel spektaculair uit.

Vandaag was ik aanwezig op Picnic Junior. Op de site omschrijven ze zich zelf als volgt:

PICNIC is not only a conference. PICNIC is a festival. A week of fresh creative & innovative ideas. One of the world’s leading events where creative minds from the world of media, entertainment, science and the arts convene in Amsterdam from Monday 24 September to Saturday 29 September.

Nu ja. Ik was vandaag dus aanwezig bij Picnic Junior. Om precies te zijn bij een sessie die georganiseerd werd door Mijn Kind Online. Inhoud van de sessie was een debat over de kwaliteit van de content voor kinderen.
Verschillende aanwezigen gaven hun criteria waaraan een goede website voor kinderen moet voldoen.
Liesbeth van der Kam van NPS Nieuwe Media (Sesamstraat, Klokhuis) noemde de volgende punten:

 • Het kind moet een creator kunnen zijn in plaats van consument
 • Het kind moet gestuurd kunnen worden binnen de applicatie
 • Educatief Uitgangspunt is “inzicht krijgen door doen”.
 • Een site moet levendig gehouden worden door het regelmatig toevoegen van nieuwe content
 • Een site moet visueel en functioneel zijn
 • Een site moet betrouwbaar zijn

Richard Stoof van Jetix presenteerde zijn sites en gaf een aantal punten aan die zeker niet op de site aanwezig zouden moeten zijn:

Geen chatbox, forum, open communicatie, niet de mogelijkheid tot het uploaden van foto’s, geen geweldadige content, fout of grof taalgebruik, geen gebruik maken van NAW-gegevens van de kinderen.

Wat een site wel zou moeten hebben was de mogelijkheid:

 • Om zelf dingen te creëren
 • Interactief bezig te zijn

Verder moet een site:

 • Helderheid en duidelijkheid bieden
 • Regelmatig vernieuwen van content

Tenslotte kondigde Remco Pijpers aan dat ze met een onderzoek bezig waren over het gedrag van kinderen online. De volgende vragen staan daarbij centraal:

 • Wat doen kinderen online
 • Hoe surfen kinderen
 • Wat snappen kinderen wel en niet?
 • Hoe kunnen sites beter communiceren met kinderen
 • Hoe kunnen sites de aandacht van kinderen vasthouden

Wat vind ik van bovenstaande punten? Het was aardig om eens vanuit een andere wereld te horen over de manier waarop over kinderwebsites gesproken wordt. Verhelderend. Bij de uitgangspunten zoals Liesbeth ze verwoord kan ik me helemaal aansluiten. Wat Richard Stoof zegt over wat je allemaal niet op een site zou moeten zetten, zeg ik: wat gek. Populaire site als hyves, habbohotel, runscape maken toch veel gebruik van dit soort communicatiemogelijkheden? Waarom hier dan niet op inspelen? Maar misschien spreekt hier de ervaring van mensen met slechte ervaringen? Tenslotte ben ik wel benieuwd naar de uitkomtsten van het onderzoek van Mijn Kind Online.

In november ga ik met een aantal collega’s naar Marokko. Met Marokko heeft Hogeschool Domstad een samenwerkingsverband. Om precies te zijn met de pabo CFI Al Houceima. Deze samenwerking is heel waardevol omdat veel van onze studenten te maken krijgen met kinderen waarvan de familie uit dit gebied komen.
Deze samenwerking willen ze intensiveren en daarom digitaal ondersteunen. In de komende weken ga ik kijken welk platform hiervoor het meest geschikt is. Als iemand alvast een tip heeft dan hoor ik het graag. Een mooi verslag van vorig jaar is trouwens hier te vinden:

http://domstad.waarbenjij.nu/

Als ik dit zie ben ik weer zo trots op onze studenten: wie zegt dat aankomende leerkrachten niet ICT-competent zijn, heeft al een tijd lang niet met onze studenten gesproken.

Maandag 24 september ben ik aanwezig op Picnic Junior bij de sessie van Mijn Kind Online over de kwaliteit van kindersites. In een persbericht hierover staat het volgende:

Wat is kwaliteit van online media voor kinderen? Stichting Mijn Kind Online wil ouders, docenten en mediamakers helpen bij de zoektocht naar content die goed en geschikt is voor kinderen. Daarom organiseert zij op maandag 24 september in het Machinegebouw van de Westergasfabriek in Amsterdam een debat over kwaliteit van digitale kinder-content.

De volgende vragen staan centraal:

 • Wanneer is iets een goede kinderwebsite? Is Zappelin.nl beter dan Jetix.nl of juist andersom?
 • Welke minimale eisen kun je stellen? Zijn kwaliteitscriteria voor websites anders dan voor andere media-producten voor kinderen
 • Is een Kijkwijzer op internet mogelijk en zo ja, hoe komt die tot stand?

Het programma ziet er als volgt uit:

15.00 uur
Ontvangst

15.15 uur
Voorzitter en discussieleider Eveline Brandt heet de aanwezigen welkom

15.20 uur
Toespraak Ed Vermeulen, directeur internet van KPN

15.30 uur
Liesbeth van de Kar van NPS Nieuwe media Raimond Reijmers van IJsfonteijn

De NPS heeft twee internet-toppers voor kinderen in huis: de ‘homepage-creator’ van Sesamstraat en binnenkort de GameStudio van hetklokhuis.nl. De GameStudio wordt in december gelanceerd. Liesbeth van de Kar en Raimond Reijmers geven een demonstratie.

15.45 uur
Richard Stoof van Jetix.nl

Jetix is succesvol op televisie en internet. Maandelijks wordt Jetix.nl bezocht door honderdduizenden kinderen. Richard Stoof vertelt over de succesformule van Jetix online en geeft de visie van het bedrijf op kwaliteit voor kinderen op internet.

16.00 uur
Remco Pijpers van stichting Mijn Kind Online.

Hoe gebruikersvriendelijk zijn Nederlandse sites voor kinderen? Mijn Kind Online en usability-bureau 2C zijn een groot gebruikersonderzoek onder kinderen tussen acht en twaalf jaar gestart.

16.15 uur
Debat over kwaliteit van kinder-sites, onder leiding van Eveline Brandt.

Panel-leden

 • Patrick Alders, Nickelodeon
 • Jan Willem Huisman, IJsfontein
 • Katinka Moonen, NICAM
 • Jan-Bart de Vreede, Kennisnet
 • Justine Pardoen, stichting Mijn Kind Online en Ouders Online

Bij het debat wordt ook de zaal betrokken, met bijna alle vertegenwoordigers van de populairste sites voor kinderen, waaronder Habbo Hotel, Zappelin, het Jeugdjournaal.nl, Kindertent, Spele.nl en Nuspelen.nl. Het evenement kent meer dan honderd deelnemers.

16.55 uur
stichting Mijn Kind Online lanceert een nieuw initiatief, in het kader van kwaliteit van digitale kinder-content.

17.00 uur
Borrel

Op verschillende blogs (Margreet, Andre, Wilfred en Willem) zie ik zaken voorbij komen over ICT-competenties. Andre gaat in op de ICT-eindtermen zoals ze in Vlaanderen worden benoemd. Margreet koppelt het aan de discussie die op 3 oktober door Ict op school in het kader van Di-beter wordt georganiseerd en gaat specifiek in op webwijsheid. Wilfred gaat in op het feit dat jongeren ICT-competent moeten worden. Verder verwijst Willem nog naar een bericht op de scholenlijst waar een van de listeres graag een lijstje wil opstellen over ICT-vaardigheden.

Mijn mening
Ik vind het aardig om te zien op welke verschillende manieren gesproken wordt over ICT-competenties. Soms worden ze smal geïntepreteerd soms breed. Soms gericht op één doelgroep. Soms op meerdere tegelijkertijd. Als ik het zelf heb over ICT-competenties dan heb ik het over de competenties waar studenten van de Pabo aan moeten werken. De ICT-competenties die we hebben opgesteld zijn afgeleid van de SBL-competenties.
Het gaat dan om de competenties: Interpersoonlijk, Pedagogisch, Vakinhoudelijk en didactisch, Organisatorisch, Samenwerken met collega’s, Samenwerken met de omgeving en Reflecties. We hebben voor deze indeling gekozen omdat dit de zaken zijn waar elke leerkracht mee te maken krijgt. Uitgangspunt hierbij was: hoe kunnen we hier met ICT bij aansluiten. Ik vind dit, daarom, een mooie indeling.

In de opleiding
In de opleiding proberen we deze punten daarin ook te integreren. Dit jaar zijn we daar mee gestart. In het eerste en tweede jaar ligt de nadruk op aanbod. In het derde en vierde jaar heeft de student de mogelijkheid meer zijn eigen weg te kiezen.

Concreet zijn we in deze periode nu bezig met het thema Signaleren en analyseren van verschillen tussen kinderen. We hebben ook gekeken hoe we daar als ICT aan bij kunnen dragen. In dit thema zijn we begonnen met een startcollege waarin we de theoretische achtergronden over verschillen tussen kinderen en de manieren waarop ICT daarop in kan spelen, uiteen zijn gezet. In het thema staan de SBL-competentie Pedagogisch en Didactisch op een rijtje (zie voor de precieze indicatoren de presentatie). De ICT-competenties die daarbij aan bod komen zijn:

Pedagogisch competenties
1.De student heeft kennis over het aanbod van digitale hulpmiddelen bij observaties en handelingsplannen in het basisonderwijs.
2.De student is bekend met de leefwereld van kinderen en weet welke rol ict daarin speelt

Vakinhoudelijk en didactische competenties
3.De student kan gebruik maken van de mogelijkheden van educatieve software bij het evalueren van activiteiten.
6.De student kan ICT inzetten om tegemoet te komen aan verschillen bij leerlingen.

In de praktijk
Na het startcollege gaan we in drie practica in op de onderwerpen: ontwerpen van onderwijs waarbij je inspeelt op verschillen, educatieve software en leerlingvolgsystemen en kinderportfolio’s.

Hieronder zie je de presentatie zoals ik die in het startcollege heb gegeven.

Na aanleiding van dit startcollege formuleren we vragen voor de kennistoets. In de casustoets en in het portfolio moet de student ook laten zien op welke manier hij/ zij hier mee bezig is geweest.

In de volgende periode
In de volgende periode van het tweede jaar gaan we in op het gebruik van ICT bij vakoverstijgend werken. We willen daarbij aandacht besteden aan onder andere het gebruik van games en internet.
In het eerste jaar besteden we in de volgende periode aandacht aan de vraag op welke manier ICT de ontwikkeling van jonge kinderen beïnvloedt.

De tweede uitzending die ik heb bijgewoond in Operator 11. En deze keer ging het met de techniek al een stuk beter. We konden ons daardoor meer richten op de inhoud. Willlem Karssenberg was ook deze keer weer degene die de het initiatief heeft genomen voor deze uitzending. Centraal stonden een aantal onderwerpen: De Week Van Willem, de uitzendingen van Rondom Tien en Zembla.
Wat betreft opzet van de uitzending vond ik het heel positief dat Willem deze twee fragmenten als uitgangspunt heeft gekozen. Dit gaf aanleiding tot een aardige discussie tussen de verschillende deelnemers.
Ik zal vanavond ook nog een terugluisteren naar mijn eigen bijdragen en daar vooral letten op hoe ik de zaken voor het voetlicht breng. Praat ik te lang (word ik soms van beschuldigd), ben ik duidelijk, moet ik nog meer in de camera kijken of is het allemaal al prima. Dat laatste zal natuurlijk niet zo zijn. Maar goed. Geven jullie je eigen mening maar

Vandaag ook nog een workshop bijgewoond over Adobe Connect, verzorgd door Surfnet. Dat was mijn eerste kennismaking met dit programma. Heeft ook aardig wat mogelijkheden. Je kunt er ook documenten delen. Dit kan bij Operator 11 niet. Je kunt je dus afvragen in hoeverre Operator 11 geschikt is voor samenwerking waarbij er samengewerkt moet worden aan documenten. Uitwisselen van ideeën en meningen kan wel heel goed.
Bij Adobe Connect kun je de video’s niet zomaar delen met anderen. Ze zijn alleen toegankelijk voor mensen die bij de specifieke bijeenkomst aanwezig zijn geweest. Bij Operator 11 is de video direct voor iedereen beschikbaar. Ook hier zul je dus een afweging moeten maken. Hoe openbaar wil je en mag je zijn?

Leuk om deze met elkaar te vergelijken.

Deze zomer hebben we de WikiKidsFotoWedstrijd geïntroduceerd. De afgelopen weken zijn er 148 geupload. Heel uiteenlopende foto’s van over de hele wereld. Leuk om te zien. Ik ben erg benieuwd wie er gaat winnen.
Morgen is trouwens de laatste dag om nog foto’s in te zetten.

Vandaag mijn eerste uitzending bijgewoond van Operator 11 en ook mijn eigen bijdrage gegeven. Willem Karssenberg zette deze educatieve uitzending op. Na wat opstartproblemen kon iedereen zijn eigen bijdrage leveren. Vooral geluid moest nog goed ingesteld worden. Leuke ervaring.

Voor een volgende keer zijn er vast verbeterpunten te bedenken. Mooi medium.