Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in januari, 2014

Met een kleinere groep dan de vorige Edcamp maar net zo inspirerend was EdcampUtrecht van afgelopen vrijdag 24 januari 2014. Deze keer op Hogeschool Utrecht op de Faculteit Educatie. Samen met Martijn Koops en Don Zuiderman hebben we de organisatie op poten gezet. Het was weer een gevarieerd programma. Of zoals Martijn Koops schrijft:

The Big History project, Normatieve professionalisering, Gamification, iPad’s op school, Flip the classroom, en vele andere onderwerpen passeerden de revue. Allemaal in sessie van 30 minuten.
Gepresenteerd door leraren uit PO, onderzoekers en opleiders van de HU, VO en MBO docenten.
Heel verschillende onderwerpen, maar wat ze bindt is dat ze met enorm enthousiasme gepresenteerd werden door hele gepassioneerde professionals die uit hun eigen praktijk putten.
Ik heb op deze dag meer inspiratie opgedaan dan op veel andere seminars die wel een thema kenden. De energie die loskomt in een EdCamp is echt opvallend.
Daarbij komt dat we terugkijkend concludeerden dat we alles met elkaar, met zijn drieën, Gerard Dummer, Don Zuiderman en ondergetekende, aan de organisatie 6 uur kwijt waren!
Het is echt waar dat de deelnemers helemaal zelf een EdCamp maken. Alleen de lokalen en wifi hebben wij geregeld.
Ik hoop van harte dat we binnen de FE ook eens een studiedag naar dit model mogen inrichten. Geen programma, geen doelstellingen, enkel “samen de passie voor onderwijs delen”; dat is toch eigenlijk het hoogste doel?
Ik meld me bij deze aan als organisator

Ook van de andere deelnemers vooraf, tijdens en achteraf alleen maar positieve geluiden gehoord. Zo schrijft Hartger Wassink vooraf:

En laat ie achteraf weten zo enthousiast te zijn dat hij ook een Edcamp wil organiseren voor leidinggevenden zodat ze ervaren dat ook op deze manier professionalisering vorm gegeven kan worden.

Natuurlijk ontbreekt het inschrijfbord ook niet op deze dag:

Een poll voor het beste tijdstip voor een Edcamp
Jammer is natuurlijk dat niet iedereen kon op het tijdstip dat we hebben gekozen. Wel hoorde ik van de aanwezigen dat ook het weekend niet altijd even handig is (verplichtingen thuis). Wat een handig tijdstip is? Ik zou het niet durven zeggen. Daarom een poll om erachter te komen wat nu het beste tijdstip is voor het houden van een Edcamp. Vul het in zodat de volgende organisatoren er achter komen wat het beste tijdstip is.

Naar aanleiding van de blogpost die Apoo heeft geschreven over zijn ervaringen als moderator op WikiKids, vroegen een aantal andere gebruikers of ze ook een blogpost mochten schrijven over hun ervaringen. Dat vond ik een mooi aanbod en daarom volgt in deze post het verhaal van Vviktori!!

Het is 1 juli 2011. Ik zit op de computer. Ik zit te zoeken naar informatie voor een spreekbeurt en vanzelfsprekend doe ik dat op Wikipedia. Ik typ ‘wiki’ in en dan maak ik een typefout. Geen p maar een k tik in in de zoekbalk. De computer maakt er WikiKids van en ik wordt nieuwsgierig. Ik kijk wat het is en ik meld me aan. En dan begint het.

Ik ben heel blij dat ik WikiKids heb ontdekt. Je leert in een veilige omgeving om 1: Goed te leren schrijven. 2: Om goed met andere kinderen om te gaan. Dat kon ik in het begin nog niet. Ik vulde als ik afbeeldingen oploadde alleen maar in hoe hij heette wat niet de bedoeling was. Diverse gebruikers hebben mij hierop gewezen maar ik luisterde niet en ging gewoon vrolijk verder met uploaden van plaatjes zonder in te vullen waar ze vandaan kwamen. Toen de gebruikers me ongeveer 6 keer hadden gewaarschuwd werd ik geblokkeerd. Voor 15 minuten, dat wel. De (oud) moderator Apoo had mij geblokkeerd en had gezegd om m’n overlegpagina door te lezen. Toen kwam ik tot de ontdekking dat ik eigenlijk wel heel vervelend was geweest door niet op die gebruikers te reageren maar gewoon verder te gaan. Ik had meteen spijt en sindsdien deed ik extra m’n best om bij te dragen aan een goede wiki.

Al schrijvend leerde ik steeds meer. Hoe je een tabel maakte. Hoe je goed informatie kon opzoeken en hoe je met andere gebruikers moest omgaan. En toen werd ik inactief. Ik dacht niet meer aan WikiKids en langzaam vergat ik het ook. Toen ik in september 2013 weer een kijkje kwam nemen werd ik meteen hartelijk verwelkomd door de gebruikers Beem en Southparkfan (nog bedankt daar voor Beem en Southparkfan). Ik wilde meteen weer artikelen gaan aanmaken door dit steuntje in de rug. Ik begon weer te bewerken en ik voelde me meteen weer helemaal thuis. Samen met een aantal goede gebruikers en moderators werkte ik verder en al snel was ik weer erg actief.

Natuurlijk waren er ook minder leuke momenten, met als dieptepunt een discussie met een gebruiker in de Boomhut. Deze gebruiker vroeg telkens om informatie en toen ik probeerde te helpen beledigde die gebruiker me. Van die discussie heb ik wel geleerd. Ik weet nu veel beter hoe om te gaan met gebruikers. Al ben ik nog lang niet zo goed en ervaren als Apoo en Beem, ik heb toch het idee dat ik echt vooruit ga.

Waar dieptepunten zijn zijn ook hoogtepunten. In m’n tijd dat ik gebruiker ben (tot nu toe) is dat hoogtepunt het moment dat ik een ster kreeg voor tweeduizend bewerkingen.

Ik ga de laatste tijd ook heel anders kijken naar de wiki. Als ik nu kijk naar berichten die ik plaatste een of twee jaar geleden dan denk ik: “Dat kan beter” of “Kon ik dat niet wat netter zeggen?”. Ook ben ik de laatste tijd meer bezig met vandalisme bestrijden en dat soort dingen. Nieuwe gebruikers verwelkomen, waarschuwen en bewerkingen terugdraaien horen daar bij.

Ik vind het leuk om te zien dat bijvoorbeeld een nieuwe gebruiker meteen goede pagina’s maakt maar als ik een nieuwe gebruiker zie die gaat vandaliseren dan denk ik: “Waarom doet hij dat nou? Wat is er nou leuk aan om pagina’s kapot te maken waaraan hard gewerkt is?” Dat hoort ook bij het anders kijken naar de wiki. Vroeger vond ik vandalen (op WikiKids) vervelend maar zoang ze niet aan mijn pagina’s zaten dan dacht ik: “Dat doet een moderator wel.” Dat denk ik nu niet meer.

Ook een voorbeeld is dat ik het vroeger erg belangrijk vond dat mijn werk gezien werd. Nu vind ik het nog steeds fijn als mijn pagina bijv. Artikel van de Week wordt maar nog belangrijker vind ik het dat kinderen er wat aan hebben. Wikipedia is altijd zo droog, saai en ingewikkeld (vind ik). WikiKids is interessant, duidelijk en leuk. Toen ik iets van 8 was wilde ik graag veel over geschiedenis weten en toen ik er een heel leuk boek over las nog meer. Toen ging ik kijken op Wikipedia en ik vond het erg saai en ik was teleurgesteld dat het niet leuk werd verteld op internet. Ik wil dat er naast Wikipedia ook gewoon zoiets als WikiKids moét bestaan omdat anders Wikipedia gewoon zo’n beetje de enige internet-encyclopedie wordt die door iedereen kan worden bewerkt.

Het is leuk om hard aan een artikel te werken en dan mooi resultaat te zien. Zo’n artikel maken doe ik ongeveer zo: Ik kies een onderwerp. Ik zoek informatie op op verschillende sites en soms in boeken. Ik begin de pagina en verdeel hem in kleine hoofdstukjes. Telkens als ik de pagina bewerk vul ik een of twee van die hoofdstukjes in. Ik kijk ook nog of er een plaatje bij kan. Plaatjes maken (vind ik) een artikel duidelijk en leuk. Als dat alles is gedaan is het artikel klaar en dan zoek ik een nieuwe pagina en begint het weer opnieuw.

Ook heb ik bijvoorbeeld m’n werkstuk op WikiKids gezet. Het lijkt me heel leuk om ooit moderator te worden. Eerst wilde ik het nog veel liever maar ik vind gewoon artikelen maken ook erg leuk. Als er ooit weer een moderator nodig is meld ik me zeker aan maar ik gun het iedereen. Ik ben dus nog geen moderator maar ik kom wel al in de groep van ervaren gebruikers. En als laatste over onder andere dat moderatorschap: Wat niet is, kan nog komen.

Vorige week heb ik een presentatie gehouden bij SURF over de ontwikkelingen rondom kaders voor ICT-competenties/ ICT-bekwaamheden/Kennisbasis ICT. De presentatie was bedoeld voor de groep om een overzicht te krijgen op de ontwikkelingen op dit gebied. Doel van het overleg is om te komen tot een set ICT-competenties die voor alle leraren in Nederland gaan gelden. Een set is handig omdat je dan gericht ook kunt gaan professionaliseren. Zolang niet duidelijk is wat leraren zouden moeten kunnen, kun je ook nooit aangeven of leraren bekwaam zijn. Per onderwijssector zullen natuurlijk varianten gemaakt moeten worden. Maar daarbij is het naar mijn idee wel handig om uit te gaan van één set. Dat vergroot namelijk de transparantie.



Tijdens oud en nieuw hebben we behoorlijk wat Dominion gespeeld. Jammer genoeg was er maar één doos tot onze beschikking op dat moment. Jammer, omdat er zeven dozen zijn met heel veel kaarten. Toch lukte het ons om steeds weer nieuwe sets te maken met die ene doos. Op een gegeven moment vroegen we ons af hoeveel sets je eigenlijk zou kunnen maken van die ene doos. Op de terugweg hebben we dat uitgerekend en hebben we daar een wiskundige formule voor gemaakt. Met dank aan mijn lieve vrouw, die veel beter in wiskunde is dan ik.

Korte antwoord
Het korte antwoord op deze puzzel is: je kunt 376 unieke sets maken vanuit het basispakket van Dominion.

De formule
De formule die leidt tot dit antwoord is: (A-B + 1) + (A-1)((A-B)

A = het totaal aantal dat je tot je beschikking hebt
B = het aantal kaarten dat je per set (of spel) nodig hebt.

In de basisset van Dominion zitten 25 koninkrijkskaarten waarmee je sets kunt maken. Per set heb je 10 kaarten nodig.

Vul je deze getallen in de formule in dan krijg je het volgende:

(25 – 10 + 1) + (25 -1)(25-10) = 16 + (24)(15) = 16 + 360 = 376

Speel je met 7 dozen Dominion en stel je je eigen sets samen dan heb je de beschikking over (ongeveer) 175 unieke kaarten en leidt deze formule tot maar liefst 28.876 unieke combinaties.

Uitleg van de formule
Welke wiskundige kan onze formule ook uitleggen? Of onze werkwijze herleiden? We horen het graag.

Foutje? Bedankt!
Of wie wijst ons op eventuele fouten in de formule? We horen het graag. Ondertussen spelen wij nog een potje Dominion.

Vind je spelletjes spelen leuk en zou je dat wel een weekend vol kunnen houden? Dan is het spelletjesweekend van 17 tot en met 19 januari in Schoorl misschien wel iets voor jou. Je kunt je opgeven via de website van Dopersduin. Of via de telefoon: Opgave: 072-5091274 of email: info@dopersduin.nl