Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in april, 2010

Een vierjaars pabo-student, die ik begeleid in haar onderzoek, heeft van haar school de opdracht gekregen om te kijken naar het gebruik van digiborden bij de kleuters.
In haar onderzoek zal zij zich vooral richten op het interactief gebruik van de digiborden door de kleuters. Maar de school is ook benieuwd of er een ander type digibord aangeschaft moet worden. Volgens mij is hier nog geen onderzoek naar gedaan maar het werpt voor mij wel de vraag op: zouden jullie een ander type digibord aanschaffen voor de kleuters dan voor de andere groepen? Ik ben erg benieuwd naar jullie overwegingen hierbij.
Heb je trouwens mooie voorbeelden van gebruik van digiborden bij de kleuters dan houd ik me ook van harte aanbevolen.

 

Bovenstaande tekst postte ik op de LinkedIngroep Onderwijs 2.0. Tot nu toe zijn er zo’n 20 reacties op binnen gekomen. Mooi om te zien hoe zo’n groep werkt. Als ik de reacties op een rijtje zet dan zijn dit de punten waar men mee komt:

 

Overwegingen die te maken hebben met kleuter zelf

  • Is de fijne motoriek van de kleuter zover dat je met pen kunt werken? Of is werken met vingers aan te bevelen?
  • Hoe groot kan een bord zijn zodat kleuters het nog kunnen overzien?
  • Wat zijn de gevolgen voor de ogen bij werken aan touchscreen?

Overwegingen die te maken hebben met gebruik in de klas

 
waar wil je het digibord voor gaan gebruiken?
  • Uitleg aan de hele klas
  • Uitleg aan kleine groepjes
  • Samenwerken aan het bord
  • Alleen werken aan het bord
  • Hoe sluit het aan bij je visie op onderwijs?
  • Hoe sluit het aan bij je visie op kleuters?
  • Wat voor soort opdrachten wil je kleuters geven?

Waar staat het bord?
  • In de kring
  • In de (werk)hoek
  • Mobiel

 Overwegingen die te maken hebben met techniek

  • Wat zijn de voordelen van de helderheid van een LCD-scherm?
  • Hoe duur is een LCD-scherm
  • Hoe lang gaat een LCD-scherm mee?
  • Hoe is het onderhoud bij een LCD-scherm?
  • Hoe staat het met de duurzaamheid van een touchscreen?
  • Kan ook andere hardware aangesloten worden op het touchscreen?
  • Welke touchscreentechniek wil je gebruiken?
Is er al onderzoek gedaan naar het gebruik van digiborden bij kleuters? En dan specifiek over de overwegingen die een rol spelen bij het maken van de keuze voor een bepaald type bord? Als dat zo is dan houd ik me van harte aanbevolen.  

 

 

Een paar weken geleden liet mijn vriendin me de film Children full of life zien. Ze had deze film in haar studie bekeken in een bijeenkomst met Korthagen. In deze bijeenkomst stonden de kernkwaliteiten die ieder heeft centraal. Vandaag heb ik de film (deel 1) laten zien aan mijn tweedejaars SLB-studenten. Vooraf had ik de studenten gevraagd of ze zouden kunnen benoemen welke kwaliteiten deze leraar inzet. Ik zou zeggen: bekijk het filmpje zelf ook eerst eens.

Naar aanleiding van dit filmpje heb ik de kwaliteiten van de leraar in het filmpje besproken. Omdat ik deze leraar zo inspirerend vond heb ik daarna gevraagd aan hen welke leraar zij inspirerend vonden en waarom. Na een rondje met inspirerende leraren, stond de vraag welke kwaliteit zij bezitten en inzetten bij het lesgeven. Was erg mooi om te horen. Ten slotte vroeg ik hen om een kwaliteit van een klasgenoot te benoemen. Daar kwamen mooie antwoorden uit. Al met al een erg inspirerende les.

De film bestaat op YouTube uit verschillende delen:

Allemaal erg de moeite waard om te bekijken. Meer onderwijsfilms die ik ken en de moeite waard zijn:

Hoor graag of er nog meer mooie films zijn.

Gisteren heb ik een nieuw Google Earth bestand geüpload op Digibordopschool.nl. Deze keer over de Vulkaanuitbarsting op IJsland. Met filmpjes en extra lagen wordt duidelijk wat er precies aan de hand is. Direct toepasbaar voor het digibord, lijkt mij.

Van Google Earth

Vandaag kreeg ik van Leen Faas het nieuwste filmpje doorgemaild van WikiKids op leraar24. Erg leuk om een leraar en leerlingen hier zo over te horen spreken. Zijn we natuurlijk erg blij mee.



Zo, vandaag moest het er dan maar eens van komen: ik ga sporten. En om precies te zijn: hardlopen. Het heeft ongeveer 8 jaar geduurd voor ik zover was en nu stel ik me dan toch even voor de taak me weer eens wat sportiever te gedrage:-)
Afgelopen week naar de winkel geweest (Run2day) en schoenen gekocht. Om de goede schoenen uit te zoeken mocht ik voor een camera lopen om mijn passen te analyseren. Kon ik direct terugkijken en zien dat ik blijkbaar felgroene schoenen nodig had. Maar goed. Vandaag heb ik de volgende stap genomen en een trainingsrondje uitgestippeld. Een rondje van ongeveer 5 kilometer.


Hardlooproute weergeven op een grotere kaart

Daarna op zoek gegaan naar meer informatie over hardlopen. Het lijkt me heel verstandig om mezelf een doel te stellen. Via de website hardloopkalender.nl kwam ik uit op de Letterenloop in Haarlem van 6 juni. Dat ga ik 10 kilometer lopen (als het goed is).
Ook was ik op zoek naar een trainingsschema. Dat heb ik gevonden op MyAsics.nl waar je dit heel precies kunt aangeven.

Goed, digitaal ben ik nu goed voorbereid. Nu nog echt gaan hardlopen. Omdat ik toch een stok achter de deur nodig heb publiceer ik het ook hier maar online. Kunnen jullie me nog eens helpen herinneren of ik ook echt ben begonnen.

Dit jaar ben ik actief betrokken bij het ontwikkelen van de generieke kennisbasis van de Pabo´s. Deze kennisbasis maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van de kennisbasissen van de Pabo´s. Afgelopen jaar is er al een kennisbasis ontwikkeld voor Nederlands en een kennisbasis voor rekenen. Nu zijn de andere vakken ook aan de beurt. Of zij op dezelfde manier behandeld zullen worden als Nederlands en rekenen is nu nog niet duidelijk. Naast de kennisbasis voor de vakken is er dus ook een generieke kennisbasis. Hierin zitten onder andere de vakken onderwijskunde, pedagogiek en psychologie. ICT is dus ook in deze generieke kennisbasis opgenomen. In eerdere berichten schreef ik hier al over.
Nu heb ik weer een slag gemaakt hierin. Het resultaat is een overzicht van zo´n 28 competenties waarvan ik denk dat een student die aan het eind van de lerarenopleiding basisonderwijs zou moeten beheersen.

Kernconcepten ICT Voor de Generieke Kennisbasis

Ik heb voor deze kernconcepten gebaseerd op 6 modellen die ik hieronder op een rijtje heb gezet:

Vergelijkingstabel

Als je wilt weten hoe ik precies te werk ben gegaan om tot de bovenstaande kernconcepten te komen dan moet je dit onderstaande document lezen. Hierin beschrijf ik de stappen die ik heb doorlopen.

Komen Tot Kernconcepten ICT

Ik ben erg benieuwd hoe anderen hier over denken. Mee eens? Helemaal niet mee eens? Ik hoor het graag.