Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in januari, 2011

De leukste manier om in de vakantiestemming te komen. Dat is het Campinggastenspel. Vinden wij natuurlijk. Want samen met mijn vriendin ben ik bezig om het bordspel, Campinggasten, te ontwikkelen. We hebben het nu al veel met vrienden en familie gespeeld en binnenkort willen we er mee naar de beurs. De spelletjesbeurs wel te verstaan. Om precies te zijn, Ducosim in Amersfoort op 26 februari. Daar hopen we de aandacht te trekken van het grote publiek en een uitgever.
Op de website van het campinggastenspel staat alle informatie en kun je ook, als je het speel al hebt gespeeld, een reactie achterlaten.


De website, in WordPress, is ontwikkeld door Sijmen Cozijnsen van Bladgoud.

Een tijdje geleden hebben twee studenten, Peter van der Willik en Nadeschda van Walsem, van de lerarenopleiding basisonderwijs HU Domstad een lipdub gemaakt met hun leerlingen. Ik had gevraagd of ik het verslag dat ze voor hun assessment gingen maken op mijn blog mocht zetten. Het leek me interessant voor anderen om te zien hoe zij het hebben aangepakt. Hier zie je hun lipdub en het verslag dat ze er bij hebben gemaakt.

Lipdubvoorbereidingen

Update

Ook Nadeschda heeft haar verslag nu naar mij gemaild en plaats ik daarom hieronder.

Verslag nadeschda Lipdub

Op 20 april sluit het lectoraat Kantelende Kennis af met een spetterend event, getiteld: De Verleiding. Je kunt je hiervoor gratis opgeven op de website van het lectoraat. Daar zijn inmiddels ook filmpjes te vinden waarin studenten, basisschooleerkrachten en opleidingsdocenten vertellen wat het lectoraat Kantelende Kennis nu precies inhoudt en waarom je naar de afsluiting hiervan zou moeten komen. De filmpjes zet ik hieronder ook nog een keer op een rijtje.

Op een winterse zondagmiddag in januari 2006 werd in een mailgroep voor leerkrachten het idee geopperd om een “Wikipedia voor en door kinderen” te lanceren. Inmiddels zijn we alweer vijf jaar verder en is WikiKids uitgegroeid tot de Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. Onder toeziend oog van de bestuursleden van de stichting WikiKids zorgt een aantal enthousiaste moderatoren ervoor dat kinderen hun weg kunnen vinden bij het zoeken én publiceren van informatie. Onlangs schreef een kind op zijn website: “Wikipedia is de grote-mensen-versie van WikiKids” – dat is een mooie manier van denken!

Om dit jubileum te vieren, zijn er de komende tijd twee wedstrijden:

WIKIKIDSWEDSTRIJD VOOR KINDEREN

Van 25 januari tot 25 februari is de WikiKidswedstrijd voor kinderen. De kinderen krijgen een aantal vragen, waarvan de antwoorden op WikiKids te vinden zijn. De eerste 100 deelnemers die de adresgegevens van de school insturen én een mooie slagzin maken, krijgen een WikiKids cadeau voor de hele groep! De inzender van de mooiste slagzin, wint een flipcamera.

WIKIKIDSWEDSTRIJD VOOR LEERKRACHT

In de periode april/mei is er een WikiKidswedstrijd voor leerkrachten, waarbij het gaat om het beste lesidee om WikiKids in de groep te gebruiken. Nadere informatie over deze wedstrijd volgt nog.

Met het WikiKidsWerkboek kunnen leerlingen direct aan de slag met WikiKids!

Houdt de website www.wikikids.nl in de gaten voor het laatste nieuws! WikiKids is ook te volgen op Twitter: @wikikids.nl.

Via de EFL-classroom 2.0 nieuwsbrief vond ik deze clip United breaks gitars (misschien nog een tip voor Joep om een clip van te maken) en werd verwezen naar lesideeën rondom de clip, onder andere het schrijven van een klachtenbrief.


Find more videos like this on EFL CLASSROOM 2.0

Hieronder een reactie van de fabrikant van de gitaren:Verder is het aardig om eens te zoeken op “united breaks guitars” op YouTube. Zie je hoe creatief mensen worden na zo’n bericht.

Had nog niet de foto’s geüpload die ik op de BETT heb gemaakt. Bij deze. Verder nog een paar punten die ik de vorige post was vergeten.
1) Phun heet nu Algodoo. Het is het natuurkundeprogramma voor op het digibord.

2) Stephen Heppell had ook nog een klein optreden op de BETT. Zijn interesse gaat onder andere uit naar de fysieke leeromgeving. Hier een voorbeeld van ingenium.

3) De foto’sDit jaar weer naar de BETT gegaan in Londen. De laatste keer dat ik hier over schreef was in 2007. Deze keer ben ik alleen zaterdag naar de beurs geweest omdat ik door de week geen tijd had.
Van te voren had ik bedacht dat ik zeker zou gaan kijken naar informatie over Special Needs. Dat is een onderwerp waarvan ik zelf vind dat ik me er nog meer in mag verdiepen. In een eigen hoek waren verschillende producenten van materiaal voor deze groep bij elkaar gezet. Een aantal producenten waarvan ik de folders heb aangenomen zijn:
TAP-IT
Tap -it: Touch Accessible Platform for Interactive Technology. Stevige borden met software die er voor zorgt dat mensen met weinig controle over spieren toch met computer kunnen werken.
Nyoyn
Nyoyn: met soundsteps en nebula. Niet direct ontwikkeld voor speciaal onderwijs maar komt wel tegemoet aan bewegingsdrang van kinderen. Vind ik in het rijtje passen van de dansmat (met denkstapsprong) en de swinx.
Skoog
Skoog. Een muziekinstrument in de vorm van een rubberen kubus met gekleurde zachte bulten. Hilarisch apparaat waarmee je ook zonder controle over handen en vingers muziek kunt maken.

Proloquo2go
Proloquo2Go van AssistiveWare waarmee je met behulp van pictogrammen verstaanbaar kunt maken. Nederlands bedrijfje dat vooral Engelse markt bedient. En alleen software ontwikkelt voor de Mac.

SprintPlus
SprintPlus: hulpsoftware voor mensen met dyslexie. Mooi en simpel werkend systeem dat geïntegreerd kan worden in Word en in eigen tekstverwerkingsprogramma zijn werk doet.

Verder vielen met nog wel een paar dingen op:

  • Er komt steeds meer aanbod rondom digitale 3D-leermaterialen.
  • Multitouch voor digiborden wordt steeds normaler
  • tabletcomputers zullen een steeds grotere rol gaan spelen
  • Digitaal leermateriaal neemt steeds uiteenlopender vormen aan

Dat laatste punt zal ik nog iets verder toelichten. Het is allang niet meer zo (als dat ooit al zo geweest is) dat we onder een computer verstaan: desktopcomputer met CRT-schem, los toetsenbord en muis (wel met een draadje eraan). Maar het is inmiddels ook niet meer zo dat we er alleen alles tussen een smartphone en een iMac (met 27 inch scherm) onder kunnen scharen (met daartussen de: PDA, netbook, tablet, netbook, laptop). Tegenwoordig komt het digitaal leermateriaal als tafel, slimme blokjes (of Tiktegel) en blokken.

Creativiteit
Op het gebied van creativiteit was er meer dan genoeg aanbod. Een paar aanbieders die me opvielen (of waarbij ik niet snel wegrende omdat ze me een zoveelste foldertje probeerden aan te smeren) waren: Zu3D (stop-motionsoftware), moviestorm (3D-animatiesoftware) en 1Clone4 (3D-animatie). Waarbij de pakketten als ik het zo snel bekijk in volgorde van complexiteit staan.
Twee voorbeelden van hardwarepakketten op dit gebied zijn Planet Moviebox (een complete televisie- filmset in een grote kist) en SchoolRadio (waarbij je een complete geluidsstudio krijgt aangeleverd).

Indruk van BETT 2011
Veel van de zaken die ik heb gezien kwamen me bekend voor (gelukkig maar). Prettig vond ik het om ze te kunnen uitproberen. Dat vind ik dan een meerwaarde van de beurs. Ook de gesprekken met de standmensen zorgt ervoor dat ik een iets beter beeld krijg van het product (ik acht me wel in staat om door de verkooppraatjes door te luisteren:-)).
Voorgaande jaren ben ik met een groep gegaan en dit keer alleen (had geen tijd deze week). Dat is natuurlijk wel jammer omdat je de gesprekken over toepassingen van ICT in het onderwijs nu niet hebt. Hopelijk maak ik dat weer goed als ik zelf op de NOT sta eind januari (we staan voor WikiKids dan bij Kennisnet op de stand).

Een laagdrempelige manier om kennis te maken met WikiKids. Dat is het Werkboek WikiKids. Vijftien opdrachten waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen gaan en de belangrijkste beginselen leren van WikiKids.
Het werkboek is te vinden op de voorpagina van WikiKids, het Kidsportaal en het toekomstige onderwijsportaal (het huidige ondergaat nog een metamorfose). We zien het als een belangrijk hulpmiddel om te gebruiken in de klas voor iedereen die met WikiKids wil werken.
Dit zijn de vijftien opdrachten:

1:  Zoeken  op  Wikikids    
2:  Informatie  op  een  pagina  vinden    
3:  Straks  je  eigen  artikel  schrijven    
4:  Wikikids  verkennen    
5:  Gebruikersnaam  en  wachtwoord    
6:  Je  gebruikerspagina  vullen
7:  Je  eigen  overlegpagina
8:  Aan  je  artikel  schrijven
9:  Vragen  stellen  aan  het  onderwerp 
10:  Antwoorden  zoeken  op  je  vragen
11:  Schrijf  je  antwoorden  uit  tot  een  artikel
12:  Tekst  controleren
13:  Zet  je  tekst  op  Wikikids
14:  Tekst  opmaken
15:  Foto  bij  je  artikel  zetten

Op de NOT 2011, als WikiKids 5 jaar bestaat, zullen we het zeker onder de aandacht brengen (we zijn te vinden op de stand van Kennisnet).

Het rapport “Elke docent competent, Resultaten van de inventarisatie ict-competenties voor docenten” is afgerond door Kennisnet. Het rapport geeft een compleet beeld van de ICT-competenties zoals die er zijn.

Rapport Ict-Competenties