Op de teachmeet van de IPON heb ik een Interwrite Mobi en een HD ready AVerMedia visualizer CP300 gewonnen met een loterij voor het goede doel. Vandaag zag ik toevallig een filmpje op YouTube hierover voorbijkomen.
Op de teachmeet van de IPON heb ik een Interwrite Mobi en een HD ready AVerMedia visualizer CP300 gewonnen met een loterij voor het goede doel. Vandaag zag ik toevallig een filmpje op YouTube hierover voorbijkomen.
Het is nu ook mogelijk om gemakkelijk een link op WikiKids op te nemen naar andere Wiki’s voor kinderen in het buitenland. Een voorbeeld vind je hiervan bij het artikel van het Paard. Linksonder het menu zie je de linken naar de artikelen op de Duitse WikiKids, de simpele Engelse versie, de Spaanse en de Franse versie.
Als je dit wilt doen bij een artikel dan ziet dat er op de bewerkingspagina als volgt uit:
Ik vind het een mooie uitbreiding op WikiKids moet ik zeggen.
Een interessante video over wikipedia op de Duitse televisie, te vinden op YouTube. Was voor het eerst trouwens dat ik een YouTube-filmpje niet kon embedden omdat de gebruiker (de televisiezender ZDF) dit heeft uitgeschakeld.
Op de website praktijk in beeld van Kennisnet is nu ook een filmpje ter informatie over Google Earth toegevoegd. Leuk om te zien hoe het in de praktijk gebruikt wordt.
Volgend jaar start Hogeschool Domstad met een Academische Lerarenopleiding Basisonderwijs. In dat kader maken we volgende week een promotietour langs middelbare scholen.
Aankomende studenten ontvangen deze folder
Meer informatie voor hen is te vinden op deze website.
Vandaag was de sponsorloop voor Atjeh. 70 studenten en docenten hebben zich in het zweet gewerkt om het mooie bedrag van ruim 2700 euro op te halen. Dit bedrag wordt door het CvB verdubbeld en daarna nog een keer door De Wilde Ganzen. De sponsorloop was opgezet door Sjoerd Verkerk en Sonja van Aart. Het was echt een klasseactie.
De kenniskring Kantelende Kennis (waar ik ook deel van uit maak), onderdeel van het lectoraat Kantelende Kennis, van Hogeschool Domstad voert deze periode onderzoek uit naar het onderwerp leerbehoefte en feedback.
We doen dit onderzoek bij de eerstejaars studenten en de studenten van het derde jaar. Binnen het competentiegericht opleiden is feedback een belangrijk middel maar komt nog niet altijd goed uit de verf. Vandaar dat we hier onderzoek naar willen doen. Dit onderzoek voeren we uit middels het onderzoeksmodel van collectief kennis creëren zoals dat door het lectoraat Kantelende Kennis is ontworpen en nog steeds in ontwikkeling is.
Concreet geven we maandag een korte introductie op het onderzoek aan de eerstejaars. Daarvoor gebruiken we onderstaande presentatie
Tijdens de SLB-bijeenkomsten wordt een vragenlijst afgenomen. Dit is de standaardvragenlijst naar leerbehoeften zoals die door alle kenniskringen van het lectoraat wordt gebruikt. Deze lijst is aangevuld met vragen over feedback. Over de verantwoording van deze vragen zal ik een volgende keer een post schrijven.
Vragenlijst studenten versie 20081030
Na de vragenlijst houden we nog gesprekken met groepjes studenten. In dit gesprek doorlopen we een aantal stappen:
Stap 1: Vragen of iedereen weet wat leerbehoefte is (leeromgeving, curriculum, organisatie)
Stap 2: Schrijf je eigen leerbehoefte op
Stap 3: Schrijf bij de leerbehoefte van de anderen je reactie op
Stap 4: Kies van de mindmap één onderwerp dat je verder uit wilt werken. Je schrijft dit voor jezelf op
Stap 5: Vertel wat je hebt opgeschreven. De interviewer vraagt door.
Stap 6: Nav doorvragen schrijf de student de aanvullingen op
Stap 7: Vaststellen of er zaken zijn blijven liggen
Stap 8: Samen belangrijkste conclusies formuleren
Deze gegevens (vragenlijst en gesprek) zetten we op een rij en is weer input voor een volgend gesprek.
De afgelopen weken heb ik mijn collega’s en de studenten erg blij gemaakt met een heel eenvoudige manier van wiki gebruik. Namelijk door de wiki te gebruiken als een online inschrijflijst voor feedback- en beoordelingsgesprekken.
We houden op de opleiding veel individuele gesprekken met studenten. Collega’s willen graag dat studenten zich hier voor kunnen inschrijven op het moment dat ze daar behoefte aan hebben.
In eerste instantie wilden collega’s dit via de mail afhandelen, via de ELO of via een lijst die op school op het prikbord hing. Na een tip van mijn kant aan 1 collega volgden er al snel meer. Wat het leuke hieraan was dat mijn collega’s hierin werden aangemoedigd door de studenten die hier al snel de voordelen van inzagen.
We hebben het hierbij dus niet over echt inhoudelijk gebruik van een wiki maar vooral organisatorisch. Zou dit voor meer middelen een ingang zijn bij collega’s? Dus eerst organisatorisch inzetten en daarna pas inhoudelijk (didactisch)?
Op het digibord is Google Earth natuurlijk prachtig. Maar als hologram in de klas is het natuurlijk het einde.
Mijn oudcollega is op de Kees Boekeschool (in Bilthoven) begonnen met de basisuniversiteit. Op hun website schrijven ze hierover:
De Basisuniversiteit is een organisatie die slimme kinderen de mogelijkheid geeft om onderzoek te doen op uiteenlopende onderwerpen. Dat doen ze samen mèt en onder begeleiding vàn experts uit de wetenschap of het bedrijfsleven. Zowel kinderen als experts worden daar wijzer van.
Onze studenten zijn in een leeftijd waarop hun hersenen nog zeer flexibel zijn, ze zijn weethongerig en staan nog volledig open voor alles wat er te leren en te onderzoeken is. Hun verwondering werkt aanstekelijk, elke participerende expert zal dat beamen.
Ze richten zich nu op ICT (oa. robotica, 3D wereld, programmeren voor de iPhone), natuurkunde (oa sterrenkunde), scheikunde en wiskunde.
Mijn collega, van Hogeschool Domstad, Sijmen Cozijnsen is nu ook bij een project betrokken. De zogenaamde geluidenbox.
Een project om in de gaten te houden, denk ik.