Op de opleiding hebben nu ook twee studenten samen met hun leerlingen een lipdub gemaakt. Het resultaat zie je hier.
Deze clip is geïnspireerd door de Lipdub van de Dr. Boschschool.
Een nieuwe rubriek (muziekgeschiedenis) op mijn blog waarvan ik nog niet weet hoe lang die gaat duren. Misschien blijft het gewoon bij een keer maar het kan ook zijn dat ik er een gewoonte van maak. Laat ik duidelijk zijn van te voren: ik heb geen verstand van muziek en zeker niet van de muziekgeschiedenis. Maar het leek me leuk om op basis van muziekvideo’s van YouTube (en andere videosites als dat uitkomt) en informatie van Wikipedia (of andere bronnen) een beetje in de muziekgeschiedenis te duiken.
Het eerste nummer dat ik op die manier probeer te verkennen is het nummer “What the world needs now”. In 1965 gezongen door Jackie DeShannon. Zij is geboren in 1944 in Hazel in de staat Kentucky. Het nummer is geschreven door Hal David en op muziek gezet door Burt Bacharach. Die het eerder aan Dionne Warwick aanboden. Zij sloeg dit echter in eerste instantie af en zette het later alsnog op de plaat.
In 1971 maakte Tom Clay, een Amerikaanse DJ, een remix van dit nummer.
In deze remix ter ere van Abraham Lincoln, Martin Luther King jr., John F. Kennedy en Robert F. Kennedy, is ook het nummer Abraham, Martin & John van Dick Holler opgenomen.
Kijk je verder op YouTube dan zie je dat het vele keren gezongen is. Bijvoorbeeld door Trijntje Oosterhuis. Burt Bacharach zelf samen met Elvis Costello. Ook Coldplay waagde zich aan dit nummer.
Deze periode verzorgen we lessen samen met vakdocenten van onder andere Nederlands. Onderwerpen die aan de orde komen zijn woordenschat en informatievaardigheden. Wij laten zien hoe je binnen woordenschatonderwijs ICT kunt inzetten. Ook laten we zien hoe je stellen en lezen kunt combineren met informatievaardigheden. De manieren staan in de presentatie op een rijtje.
Ga in januari naar Londen om BETT te bezoeken. Vrijdag kom ik aan en bezoek zaterdag de beurs. Rekenvraag daarom voor deze website:
De afgelopen week hebben mijn collega, Don Zuiderman, en de collega’s van Rekenen een les gegeven over Rekenen in de digitale realiteit. Deze gezamenlijke les levert mooie nieuwe inzichten op. Het internet biedt namelijk veel informatie waarbij het goed is om daar eens kritisch naar te kijken vanuit een rekenkundige bril. Eerder gaf ik al het voorbeeld van Google Maps dat voor je uitrekent dat je in 9 minuten van het centraal station in Amersfoort naar het nieuwe gebouw in Amersfoort kan lopen.
Onze rekencollega, Marjolein Kool, voegde daar voorbeelden aan toe van wereldrecords (hoe snel is dat eigenlijk als Sven Kramer de 5 kilometer in 6.14 minuten wint) en benadrukt dat het gaat om gecijferdheidsvragen. Een vraag: hoe lang duurt de reis van Utrecht naar Amsterdam is “rekenkundig” minder interessant dan de vraag: Ik ben op school en kan ik binnen een uur ook in de Bijenkorf in Amsterdam zijn? Gecijferdheidsvragen gaan uit van de realiteit en proberen die rekenkundig te onderzoeken.
Marjolein liet ook zien hoe je met foto’s aan de slag kunt gaan (bijvoorbeeld foto van kleinste man ter wereld die tussen de benen van een vrouw staat; blijkt die vrouw de vrouw met de langste benen ter wereld te zijn).
Bracht mij op het idee om eens te kijken naar “wiskundige” termen op internet. Ik begon met “lengte” in te typen in Google. Kreeg ik toch niet direct de resultaten waar ik op zat te wachten…
Leuker wordt het als je bij Google Afbeeldingen “grootste” intypt.
Zo kom je direct te weten dat Gibson de grootste hond ter wereld is met een schofthoogte van 107 centimeter. Is de vraag natuurlijk hoe groot hij is als hij op zijn achterpoten gaat staan.
Zoek je op kleinste man ter wereld dan krijg je ook mooie resultaten.
Zo zijn er natuurlijk nog veel meer grootte- en hoogte- diepte- zwaarte-lichtste- snelste- langzaamste records die je op internet kunt vinden.
Tot slot nog een vraag, waar je ook een tikkeltje mediawijs voor moet zijn:
Hoe groot moet het aquarium zijn voor de grootste vis ter wereld?
Gisteren heb ik op het Oranje Nassau College in Zoetermeer een presentatie gegeven aan docenten over social media. Die presentatie zie je hier onder.
Ik moet zeggen dat ik zelf maar matig tevreden was over de bijeenkomst. Het onderwerp social media is zo breed dat uitleg geven over het onstaan en een overzicht geven van de mogelijkheden al snel leidt tot een opsomming van verschillende diensten. Analyse van mijzelf achteraf was dat ik het onderwerp veel sterker had kunnen linken naar mediawijsheid (waaronder informatievaardigheden) omdat dit een logisch gevolg is voor het onderwijs. Voelde me achteraf dus op het verkeerde been gezet (door mijzelf).