Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in juli, 2009

De afgelopen dagen was er veel te doen rondom Google Earth. In de eerste (en belangrijkste) plaats omdat aan Google Earth een nieuwe functie is toegevoegd. Namelijk Google Moon. In de mapversie kon je al kijken naar de maan. Nu ook dus in Google Earth. Dit natuurlijk ook ter ere van het feit dat het inmiddels 40 jaar geleden is dat de Amerikanen op de maanden landden. Een filmpje hierover zie je hieronder:

Daarnaast is Google bezig om in Nederland nog verder te gaan met Street View. Naast de StreetCars die Google gebruikt om 360-graden foto’s te maken gebruiken ze ook fietsen die op plekken kunnen komen waar je met de auto niet kunt komen.

Op deze pagina kun je stemmen op de plekken die Google Earth op deze manier in beeld zou moeten brengen.

Ten slot zag ik nog een leuke toepassing om Google Earth nog makkelijker te integreren bij aardrijkskunde.

Ik heb al een account aangevraagd bij StrataLogia maar dat komt waarschijnlijk pas eind juli.
Hun slogan: Learning is in the layers, vond ik wel erg sterk.

Dit stukje gaat over hoe ik met behulp van web 2.0 leer. Een microvoorbeeldje dat zich binnen een paar uur voltrok.

Gisteren zag ik bij het nagaan van mijn RSS-feeds een tweet vanuit Twitter voorbijkomen van Willem Karssenberg. Willem verwees daarbij naar een weblog die hij interessant noemde: Darcemoore.net. Nieuwsgierig naar deze weblog ben ik eens gaan kijken. En ik kan Willem gelijk geven dat er op het gebied van ICT en onderwijs interessante berichten op staan.

Bijvoorbeeld deze presentatie over web 2.0 mogelijkheden



Of deze video over drie fasen van Educational Technology:



En ook dit overzicht met web 2.0 visualisaties sprak me erg aan:


De eerste presentatie heb ik uitgebreid bekeken een aantal mogelijkheden uitgeprobeerd. (bijvoorbeeld SlideRocket). Een andere mogelijkheid heb ik aan mijn delicious-pagina toegevoegd.
Ten slotte heb ik naar aanleiding van de tweede presentatie over Educational Technology een nieuwe TwitterSearch uitgezet over dit onderwerp. En laat dit nu weer binnenkomen in mijn RSS-reader.

Dit overkomt me vaker moet ik zeggen. Het viel me nu ineens op hoe ik het cirkeltje mooi rond maakte. Via mijn RSS-feeds kwam ik iets interessants tegen en dat leverde uiteindelijk weer input op voor voor een nieuwe RSS-feed. En in de tussentijd heb ik iets geleerd over nieuwe presentatiemogelijkheden voor mijzelf, mogelijkheden om ICT te integreren binnen Nederlands, iets geleerd over implementatie en innovatieprocessen en tot bovendien een mooi trendoverzicht gevonden.
Het mooie vind ik dat onbewust dus verschillende personen hier een bijdrage aan hebben geleverd. Het begon met Willem die verwees naar Darce die weer verwees naar @heyjudeonline die weer verwees naar dr. Christal Noble. En Darce die verwees naar JLeister en @sujokat.

Ik ben wel benieuwd hoe anderen hun eigen leerproces ervaren als ze gebruik maken van deze middelen. Misschien leuk om hier op te reageren.

Deze week had ik de tijd om eindelijk eens de Visualizer goed uit te proberen en daarvan ook een filmpje te maken. Na het installeren van de software is het apparaat erg gebruiksvriendelijk. Je kunt er alles onderleggen zodat het mooi groot in beeld komt. Naast de aantekeningen die je kunt maken vind ik de zoom ook indrukwekkend. Op het filmpje hieronder is dat helaas niet zo goed te zien. Ik had van de zoom ook een opname gemaakt maar die pakt het dus niet helemaal. Bewegende beelden zoals in het filmpje pakt ie ook niet goed. Maar daar is het natuurlijk ook niet voor bedoeld. Het is een mooie aanvulling op het digitale schoolbord.



Sorry voor de overdosis aan posts vandaag maar deze vond ik te leuk om niet te delen.



Augmented Reality blijft toch wel erg leuk moet ik zeggen. Op de website GigantiCo vond ik een mooi overzicht. Heel cool vond ik deze bril waarmee volgens mij ikzelf nog wel een BMW gemonteerd kan krijgen.



Augmented Reality verandert ook de manier waarop games gespeeld gaan worden. Hieronder voorbeelden van Sony.



Bij het nakijken van het werk van studenten kwam ik weer een mooi voorbeeld tegen dat ik graag wil delen. Vierdejaars student van Hogeschool Domstad, Inge Hilhorst, heeft in het kader van de profielminor Uitgaan van Verschillen, gekeken naar het technisch lezen in haar groep 4. Een aantal kinderen zijn nog niet op niveau en andere kinderen lopen juist weer voor. De studenten leren dat ze de kinderen in een groepsoverzicht moeten plaatsen en naar aanleiding daarvan een groepsplan moeten maken. Zo worden de studenten voorbereid op het in de praktijk brengen van Passend Onderwijs.
Haar leervraag hierbij luidde:

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de kinderen die zwak zijn met technisch lezen een AVI hoger kunnen lezen dan zij op dit moment lezen?
Wat kan ik doen om sterke lezers uit te dagen op het gebied van technisch lezen?

Het groepje dat viel onder de sterke lezers heeft ze een werkstuk laten maken met behulp van de dierenbak dat onder het Montessorimateriaal valt. Het resultaat zie je hieronder.


Wat mij betreft een mooi voorbeeld hoe je leerlingen uit kunt dagen met behulp van ICT.

Er komt weer een nieuwe Teachmeet aan. Eentje speciaal voor het Primair Onderwijs. Op de wiki kun je jezelf hier voor opgeven. Ik was bij de vorige twee Teachmeets en ik moet zeggen dat het erg inspirerende bijeenkomsten waren. Niet alleen de sprekers maar de hele entourage maakt het dat een TeachMeet werkt als een engerieboost.
Waar en wanneer de volgende TeachMeet plaats vindt is nog niet duidelijk. En of de bijeenkomst er hetzelfde uitziet als de vorige twee is ook nog niet duidelijk. Hopelijk kun je wel weer lootjes kopen:-)

De vorige keer hield ik trouwens een Prezi-presentatie die hier te vinden is.

Onze studenten moeten leerdoelen kunnen formuleren om hun eigen ontwikkeling te leren sturen. We begeleiden studenten hierbij binnen de Studieloopbaanbegeleidingsuren. Hiervoor heb ik een documentje gemaakt waarin een aantal zaken voor hen op een rijtje staan. Het is een eerste aanzet.

Leerdoelen in de Tweede Fase Van de Opleiding

Een stukje uit een verslag van een student over de situatie op school, aangaande comoputers in de kleuterklas:

De computers wilden alleen niet meewerken. De eerste keer merkte ik meteen dat 1 computer helemaal niks deed en de ander deed het toetsenbord het niet. De tweede keer heb ik daarom maar 2 leerlingen op de computer gezet. Ik wilde met de letter B. een leuke activiteit doen op de goede computers, door de foto’s hierop te zetten en een PowerPoint te maken (soort woorden boek), maar de laatste twee computers deden het ook niet meer, of de muis deed het niet, of er kwamen alleen harde piepjes uit de computer. De kabels van de computers zaten zo verstrikt dat ik daar niet aan ging beginnen. Hierdoor heb ik het niet vaker aan taalzwakke leerlingen kunnen laten zien of oefenen. Wat wel mijn bedoeling was. Ik had de foto’s maar daar hield het mee op. Ik heb daarom ook niet echt meer wat met ICT gedaan.

Zucht, denk ik dan. Arme studenten.