Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in augustus, 2013

Op 5 oktober organiseren we Edcampnl. Wat begon als een bericht op 6 augustus op mijn blog en een enthousiaste reactie van Frans Droog, is inmiddels uitgegroeid tot een deelnemerslijst van nu al 118 personen. Wat ik daar mooi aan vind, is de grote verscheidenheid bij de deelnemers: PO, VO, VSO, MBO, HO, bedrijfsleven, onderwijsadvies en studenten. Dat moet vast interessante bijeenkomsten opleveren.

Wat mijzelf erg interessant lijkt is een sessie waarin onderzoekers en onderwijsmensen praten over onderzoek en onderwijs. Jeroen Janssen schrijft op de blog van Onderwijskunde Utrecht over het feit dat onderwijsonderzoekers de praktijkimplicaties weg zouden moeten laten bij het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Ik denk dat het interessant is dat resultaten van onderzoek gepresenteerd worden en dat gediscussieerd wordt door onderwijsmensen wat dit voor de eigen praktijk zou betekenen. Wat kan ik hier mee in de praktijk doen en wat niet? Welke nieuwe vragen roept dit op? Wat kan de wetenschap hier mee doen?

Welke onderzoeker neemt deze uitdaging aan? En welke onderwijsmensen zouden op deze manier willen nadenken over hun eigen onderwijs? Of zou hier een nieuw soort congres voor moeten worden georganiseerd?

We gaan een edcamp organiseren in Nederland: edcampNL. Naar aanleiding van mijn blogpost over barcamp – edcamp reageerde Frans Droog enthousiast en hebben we het initiatief genomen om een edcamp te organiseren in Nederland.

Wat is een edcamp?
Een edcamp is een vorm van een unconference, afgeleid van een barcamp. Een unconference is een conferentie waarbij de deelnemers zelf een grote rol spelen. Het oorspronkelijke idee van een barcamp bracht programmeurs bij elkaar.
Een edcamp brengt mensen die zich bezig houden met onderwijs bij elkaar. Gezamenlijk geven ze inhoud aan het programma van de dag(en). Op de dag zelf wordt bepaald welke bijeenkomsten georganiseerd worden.

Voor wie is de edcamp?
Voor iedereen die zich bij het onderwijs betrokken voelt en zijn kennis graag deelt met anderen. Dat kunnen dus leraren zijn, onderzoekers, beleidsmakers, adviseurs. Hoe gevarieerder het gezelschap hoe interessanter de uitwisseling wordt.

Hoe kan ik meedoen?
Je kunt op verschillende manieren meedoen. Je kunt mede-organisator worden, deelnemer of sponsor. Op onze website kun je je hier voor aanmelden.

Waar en wanneer is de edcamp precies?
We zijn nu nog volop in de startfase van het opzetten van de edcamp. Hou de tweets van mijzelf (@gerarddummer) en Frans Droog in de gaten.

Afgelopen jaar heb ik feedback gegeven aan al onze vierdejaars studenten van de Pabo in Amersfoort op de plannen die ze hadden bedacht voor hun startbekwame bewijzen voor ICT en Onderwijs. Ik deed dit via een Google Doc-bestand waarin alle studenten hun opzet typten. Grote voordeel van deze manier van werken was dat ik maar één bestand hoefde te openen en direct iedereen via Opmerkingen feedback kon geven. Studenten konden mijn gegeven feedback lezen en ook zien wat ik wel goed keurde en wat niet.

Dit jaar probeer ik het nog efficiënter aan te pakken. Uit alle aanvragen die studenten hebben gedaan heb ik 9 mogelijkheden geformuleerd waar studenten voor zouden kunnen kiezen. Die 9 mogelijkheden voor startbekwame bewijzen voor ICT en Onderwijs laten zien welke eisen ik stel aan het werk dat studenten inleveren. Het voorkomt hopelijk dat ik steeds dezelfde feedback moet geven aan verschillende studenten.

Als voorbeeld heb ik hieronder het document gezet waarin ik aangeef aan welke eisen het bewijs moet voldoen als een student een creatieve opdracht, zoals een lipdub of doodle music video, met de leerlingen wil maken.

Startbekwaam bewijs – ICT in een creatieve opdracht

De andere voorbeelden voor startbekwame bewijzen zijn:

 

In elk voorbeeld wordt ook een verwijzing gemaakt naar het document Onderwijsvisie en ICT. Dat document vind je hieronder. Het geeft handvatten om eigen visie op te schrijven.

Onderwijsvisie en ICT by Gerard Dummer

Ik ben benieuwd wat anderen van deze opzet vinden. Laat het me maar weten.

Je kunt aan YouTube-video’s ook multiple choice vragen toevoegen. Ik was op zoek naar zo’n optie om te kijken of je hiermee kennisclips ook interactiever kunt maken. Ik heb hiervoor wederom de kennisclip van TPACK gebruikt die is gemaakt door mijn collega Don Zuiderman. Daarvoor was het nodig om de video te remixen zodat ik het aan mijn eigen producties zou kunnen toevoegen. Daarna heb ik de vragen toegevoegd. Zie dit bericht op WebSonic.nl hoe dat gaat.

Volgens mij is het interessant om te onderzoeken of studenten meer opsteken van kennisclips met vragen tijdens de clip dan van kennisclips zonder vragen of met vragen achteraf. Iemand daarover al een idee?

Tijdens NightScience in Parijs hoorde ik mensen spreken over Educamp als een vorm van een conferentie waar ze aan deel hadden genomen. Ik kende dit fenomeen nog niet. Educamp of Edcamp is een vorm van een unconference waarbij de deelnemers zelf ook de presentatoren en organisatoren zijn. De Engelse Wikipedia schaart dit onder het fenomeen Barcamp.

BarCamp is an international network of user-generated unconferences primarily focused around technology and the Web. They are open, participatory workshop-events, the content of which is provided by participants. The first BarCamps focused on early-stage web applications, and were related to open source technologies, social software, and open data formats.

The format has also been used for a variety of other topics, including public transit, health care, education, and political organizing. The BarCamp format has also been adapted for specific industries like banking, real estate and social media.

Het gaat verder dan de Teachmeet die ik al een aantal keren heb bijgewoond waar het om korte presentaties gaat. Ik vond de opzet van de Teachmeet al interessant en denk dus dat deze uitgebreidere vorm nog interessanter kan zijn. In Nederland is dit echter (zo ver ik  kon zien) nog niet eerdere gedaan. Zie ook dit overzicht op edcampwiki.  Ook de BarCamp, het oorspronkelijke format is in Nederland volgens mij nog niet uitgevoerd.

In dezelfde lijn van conferenties ligt ook de Open-Space Technology. De Engelse Wikipedia omschrijft dat als volgt:

Open Space Technology (OST) is an approach for hosting meetings, conferences, corporate-style retreats, symposiums, and community summit events, focused on a specific and important purpose or task—but beginning without any formal agenda, beyond the overall purpose or theme.

Tot slot linkt het BarCamp artikel op Wikipedia naar het fenomeen: SuperHappyDevHouse. Dat eigenlijk een soort unconference is bij iemand thuis.

Wie gaat de eerste BarCamp of Educamp in Nederland organiseren? Ik wil best meedenken hierin!

Een kennisclip van mijn collega Don Zuiderman over TPACK heb ik bewerkt het met programma Popcorn Maker van Mozilla Webmaker. Ik heb er een korte pauze ingelast, een tekstoverlay toegevoegd, een loop ingesteld en een popup naar voren laten komen.  Resultaat zie je hieronder. De oorspronkelijke clip van Don is er natuurlijk nog gewoon maar in deze zie je wat toevoegingen. Deze toevoegingen zijn vooral bedoeld om de werking van Popcorn Maker te laten zien. De clip an sich vond ik al goed!

During the NightScience in Paris I formuled 4 laws of testing for politicians because I noticed that the same problems on testing occure in more countries. The 4 laws are ment to give politicians insight in the way testing systems influence the educational system.

The first law of testing for politicians is shown in the graph below. It states that time on testing takes away the time on learning.

The second law of testing for politicans states that only (Lower Order Thinking Skills) LOTS can be measured 100% accurate and HOTS (Higher Order Thinking Skills) can only be measured up to 80% accuracy. Two statements can be made from this law:

  1. LOTS are necessary and should give students a good foundation to reach HOTS
  2. Trying to measure HOTS 100% accurate drives out the magic in education and reduces HOTS to LOTS

The third law of testing states that the load of bureaucracy is related to the faith politics have in the educational system. Bureaucracy is not a bad thing in it self and unconditional faith is maybe not good either. But when the load of bureaucracy is too big it seems that there is no faith at all in the people who work in education.

The fourth law of testing for politicians states that the emphasis in testing on product outcomes or process outcomes relates to the progress in learning students make. This law indicates that teaching to the test does not encourage progress in learning by students.

 

Afgelopen zomer mocht ik in Parijs vertellen over WikiKids op het zogenaamde NightScience programma. De presentatie die ik daar heb gegeven zie je hieronder.



NigthScience werd georgansieerd door Centre de Recherches Interdisciplinaires (CRI) van de Université Paris Descartes. Drijvende kracht achter het geheel was Francois Taddei die verschillende mensen van over de hele wereld bij elkaar had gebracht naar Parijs om vanuit verschillende invalshoeken te praten over onderzoekend leren.

Het was inspirerend om aanwezig te zijn bij NightScience en te luisteren naar de verschillende verhalen van de presentatoren. Een korte weergave van de sprekers.

  • Alison Gopnik hield een verhaal waarin ze het belang benadrukte van ontdekkend leren tijdens de kindertijd. Zo leer je door spel wat werkt en wat niet werkt.
  • Robert J. Full vertelde over zijn vele projecten rondom het onderwerp biotechnologie op Berkeley. Erg interessant ook voor het Nederlandse onderwijs.
  • Patrick Marchal vertelde over We Want To Know een game die kinderen aan de slag laat gaan met wiskunde.
  • Ibrahima Sarr van Mozilla vertelde over de verschillende tools van Mozilla Webmaker. Tools om het web naar je eigen hand te zetten (te hacken).
  • Laure Kloetzer vertelde over een project waarbij burgers meehielpen met de wetenschap. De term die ik deze dagen vaak heb horen langskomen is Citizen Science.
  • Kathryn Harcup vertelde over Young Rewired State waarin ze kinderen uitdagen van hun zolderkamertjes te komen en gezamenlijk te gaan programmeren. Een heel interessant programma denk ik ook voor Nederland.
  • Philip Schmidt vertelde over de P2PU een soort Coursera waarin iedereen zijn eigen cursussen kan aanbieden.
  • Cameron Neylon vertelde over Public Library of Science waar wetenschappelijke artikelen op open-access manier beschikbaar worden gemaakt.
  • Arial Waldman vertelde over de beweging Science Hack Day. Op Science Hack Days wordt geprobeerd om in korte tijd met een gevarieerd team oplossingen te bedenken voor problemen. Ik zag dat er in Nederland ook al SHD worden georganiseerd (Eindhoven en Kerkrade)
  • Engin Bumbacher van Stanford University werkt aan zijn phd aan de Transformative Learning Technologies Lab. In zijn onderzoek kijkt hij hoe meer mensen geïnteresseerd kunnen raken in science-onderwijs.
  • Ange Ansour is een basisschoolleerkracht die samen met haar kinderen wetenschappelijke experimenten doet in samenwerking met wetenschappers. In dit artikel van de New York Times vind je meer over haar project.
  • Shannon Dosemagen vertelde over PublicLab waarin burgers op een laagdrempelige manier met open source tools wetenschappelijke data kunnen verzamelen. Een voorbeeld van zo’n tool is Kite Mapping waarmee je luchtfoto’s kunt maken.

Ik doe alle sprekers veel te kort door hen zo kort te noemen want aan elke spreker zou een complete blogpost besteed kunnen worden.

Na de eerste dag volgenden nog twee dagen met een hackathon waarin je over verschillende onderwerpen mee kon denken. Ik zat in een groep die nadacht over de manier waarop leerresultaten in een project gemeten zouden kunnen worden. Daarover in een latere post meer.