Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in februari, 2014

Welke mogelijkheden heb je om te excelleren binnen de Hogeschool Utrecht? Voor Instituut Theo Thijssen in Amersfoort (dé Pabo in Amersfoort) ben ik sinds kort honeurscoach. Dat betekent dat ik studenten informeer over honeursmogelijkheden en meehelp bij het formuleren van een honeursaanvraag. Om studenten te interesseren heb ik daarom een presentatie gemaakt. Die vind je hieronder.


Maak kennis met educatieve games en ontmoet game-ontwikkelaars!

Zo begint de uitnodiging voor leraren die mee willen denken over gaming in het basisonderwijs, gericht op het vakgebied Wetenschap en Techniek.

Hieronder zie je de verdere brief (en voel je zelf uitgenodigd als je denkt hier op een zinvolle manier aan bij te kunnen dragen):

Geachte heer/mevrouw,

Via een van onze partners in het project Gaming in het basisonderwijs, bent u uitgenodigd voor onze kick-off op 6 maart. Wat is nu precies de bedoeling?
Games worden niet alleen maar door kinderen en jongeren in hun vrije tijd gespeeld op een spelcomputer, maar worden ook ingezet als revalidatiemethode in de zorg, voor rampenoefeningen, of als trainingsmiddel voor piloten. Door de komst van smartphones en tablets heeft het spelen van games een enorme vlucht genomen. Ook voor lessen in het primair onderwijs zijn inmiddels vele spellen beschikbaar.

De vraag is daarbij uiteraard waar dergelijke games aan bijdragen. Vervangen zij bestaande lesmethodieken; zorgen ze voor verbeterde leerprestaties, of; zijn dergelijke games aanvullend, en waarop dan precies?

Om leerkrachten te helpen bij het maken van een keuze voor het inzetten van games in het onderwijs, is het noodzakelijk om te weten waar uw behoeften liggen, wat u goede of slechte games vindt, en moet een game op een inzichtelijke manier het bewijs leveren dat “ie doet wat ie moet doen”. Om die zogenaamde serious games een serieuze plek in het leren van kinderen te geven, willen we graag de handen ineenslaan: gamebedrijven, onderzoekers, de PABO en u als leerkracht.

Daarom willen u graag uitnodigen om bij Dutch Game Garden op 6 maart met een kleine groep leerkrachten en game-ontwikkelaars uit de omgeving Utrecht, kennis te maken met enkele games en ervaringen te delen. Het programma voor deze middag vindt u onderaan deze uitnodiging.

Als vervolg op deze bijeenkomst is gepland dat bij deze en misschien nog enkele andere games, een zogenaamde bijsluiter opgesteld gaat worden, zodat leerkrachten in één oogopslag kunnen zien wat de meerwaarde van een bepaalde game is. Dat doen we onder andere door die games met u en uw collega’s, en met uw leerlingen op uw school verder uit te proberen en te testen.

Ook willen we gaan onderzoeken wat de behoeften en mogelijkheden zijn voor het ontwikkelen van een compleet nieuwe basisschool-game over Wetenschap & Technologie. Uw input is daarvoor van groot belang!
Maar eerst willen we gewoon maar eens, onder het genot van een hapje en een drankje, met elkaar uitwisselen wat u vindt van enkele games. Die deelname verplicht u uiteraard verder nergens toe.

We hopen u dan ook te mogen verwelkomen 6 maart op onze inspirerende locatie, midden in het oude centrum van Utrecht.
Zou u voor 1 maart, in verband met de catering, willen laten weten of u komt? Dit kan simpel door een mailtje te sturen aan mir apenstaartje dutchgamegarden punt nl .

Met vriendelijke groet,
namens de projectpartners Dutch Game Garden, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en TNO,
Mir Wermuth

Het programma zie er als volgt uit:

Programma Kick-off Gaming in het basisonderwijs
Dutch Game Garden*
Neude 5
3512AD Utrecht
6 maart 2014

15.30: Inloop
16:00: Welkom
16:05: Kennismaking
16:30: Maarten Reichwein (UU) over de uitdagingen en problemen van Wetenschap & Techniek-onderwijs op basisscholen
16.40: Deelnemers wisselen met elkaar uit wat hen zou helpen bij het geven van W&T-onderwijs
16.50: Inventarisatie van de issues
17.00: Korte introductie over meerwaarde van games in onderwijs door DGG en HU
17.10: Filmpje van Eeuw van het medicijn-game
17.20: Met elkaar spelen van enkele games
18:00: Diner
18.30: Nabespreking:

  • Er zijn kerndoelen (wat) en leerdoelen (hoe). We zoeken een spel dat antwoord geeft op het hoe en een ervaring die daarop aansluit.
  • Wat hebben we ervaren in dit spel?
  • Is het herkenbaar als “leren en werken als een techneut” ?
  • Kunnen we hiermee de ervaring bieden die we willen overdragen?
  • Hoe moet het spel worden aangepast om een betere ervaring te bieden?
  • Zijn er andere spellen die beter geschikt zijn?

18.50: Actielijst opstellen. Hoe gaan we nu verder?
19.00: Afsluiting