Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in 2007

Ik heb het al vaker gezegd en zeg het nu maar weer: met Pabo-studenten is niets mis. Ze bezitten vaak grote dan wel onvermoede talenten (waarvan omgaan met kinderen er ééntje is). Vandaag werd ik hier weer in bevestig toen ik de video zag van Evelien.

Ben benieuwd of er nog meer volgen.

Deze week druk bezig geweest om de website www.werkenmetgoogleearth.nl te vernieuwen. Ben jammer genoeg nog lang niet klaar maar vind het zelf wel erg leuk worden. Hoofddoel voor mij nu is om verschillende websites op deze een plek samen te brengen. Onder andere de inhoud van de wiki werkenmetgoogleearth.wikispaces.com probeer ik te integeren met de gewone website.
Een onderdeel van de wiki is een overzicht van de manieren waarop je beelden kunt bespreken. Per onderdeel heb ik nu voorbeelden met Google Earth gemaakt. Als voorproefje al vast een voorbeeld wat je kunt doen met het onderdeel benoemen. Het is eenvoudig opgezet. Ik heb het gecombineerd met een Hot Potatoesoefening zodat je het direct kunt controleren.
Het is het handigste om de oefening te doen als je de weboptie van Google Earth opent en hierin de oefening maakt.

Vandaag kreeg ik de nieuwsbrief van wikispaces in de mail. Met deze keer aandacht voor de space Eduwikius. Het is een uitgebreide wiki waar je een behoorlijke tijd op rond kunt dwalen. Een paar voorbeelden die ik zelf interessant vond.
1. K-12-resources. Op deze pagina wordt geprobeerd een overzicht te maken van educatieve materialen voor K-12 onderwijs. Het filmpje over girls and technology vond ik erg leuk.

Via deze video kwam ik trouwens terecht op de website van de leerkracht Fuglestad. Het is leuk om te zien hoe zij te werk gaat in haar klas. Meer filmpjes van haar zijn trouwens te vinden op TeacherTube.

2.Wikis. Met een groot overzicht van schoolwiki’s. Ook de lijst van wikispaces zelf met de eduwiki’s is hier te vinden. De wiki rond het getal 1000 vind ik daarvan echt leuk omdat het zo simpel is en laat zien dat je zelfs met kleuters een wiki kunt onderhouden.

Goed, er is nog veel meer te vinden op deze wiki. Dat moet je zelf maar eens bekijken.

Deze vakantie gebruik ik onder andere om mijn website over Google Earth bij te werken. De oude site is nodig aan vernieuwing toe.
Eén onderdeel van de site is Actueel. Op deze pagina laat ik berichten zien die door verschillende weblogs gepubliceerd worden over Google Earth. Ik maak daarbij gebruik van twee ondersteunende diensten: Pipes van Yahoo en Feedsweep. Met behulp van Pipes kun je verschillende feeds tot één feed genereren. En met behulp van Feedsweep kun je een Rss-feed als een makkelijk leesbaar bestand uitlezen op je website. Het resultaat kun je bekijken op de voorlopige nieuwe website van google earth. De site is nog zwaar aan verandering onderhevig en zal in de loop van de week gevuld worden. Tips zijn natuurlijk altijd welkom.

Zolang Wikipedia bestaat houdt men zich volgens mij ook al bezig met de betrouwbaarheid van de artikelen. Er zijn al verschillende onderzoeken geweest waarin de betrouwbaarheid vergeleken werd met andere encyclopedieën. Toch blijft het knagen. Hoe kan het dat een artikel waaraan iedereen een bijdrage kan leveren een betrouwbaar artikel op kan leveren? Ik vind dit een erg boeiend fenomeen moet ik zeggen. Het heeft te maken met wat we zien als “waarheid”, denk ik. Volgens mij draait het vaak om de vraag in welke mate een artikel een betrouwbaar beeld van de waarheid geeft.
Daarbij moet ik natuurlijk “waarheid” nog verder definiëren. De Van Dale geeft de volgende omschrijving van waardheid:

  1. het ware, de overeenstemming tussen een denkbeeld, een verhaal of een bericht en de zaak zoals zij is
  2. iets dat waar is => feit
  3. ware geloofsovertuiging

Waarom kom ik hier op? Om twee redenen.

Reden 1. Soms wordt iets als waarheid aangenomen als verschillende mensen vanuit verschillende invalshoeken het eens zijn over een bepaald feit. Hoe deskundiger de mensen zijn die vanuit verschillende invalshoeken naar een zaak kijken hoe betrouwbaarder die waarheid wordt gevonden. Maar soms is een zaak zo ingewikkeld dat zelfs een grote hoeveelheid deskundigen er niet in slagen om een zaak als betrouwbaar en waar neer te zetten. En soms is een zaak zo ingewikkeld dat je als leek moet vertrouwen op de deskundigheid van een ander. Twee voorbeelden maken dit denk ik duidelijker. Het eerste voorbeeld. De serie “In Europa” die momenteel door de VPRO wordt uitgezonden heeft onder historici (als ik De Volkskrant mag geloven) nogal wat discussie op doen waaien. Inzichten zoals ze in de serie naar voren worden gebracht zouden verschillen met de inzichten zoals die onder historici leven. Wat waar is? Ik weet het niet. Tweede voorbeeld. De opwarming van de aarde. In de documentaire “an inconvenient truth” gebruikt Al Gore een overdaad aan gegevens. De vraag is hoe je die overdaad kunt controleren. En welke conclusie je daar dan weer uit moet trekken.

Reden 2. Onlangs kwam ik op de Foundation mailinglist het bericht tegen over de ontwikkeling van een nieuwe manier waarop Wikipedia de betrouwbaarheid van zijn artikelen kan weergeven. Het bevindt zich nu nog in de demo-fase. Het idee is dat een kleurindicatie aangeeft hoe betrouwbaar een wikipedia-artikel is. Op de demo-site zelf omschrijven ze het als volgt:

First, we compute the reputation of each author by analyzing the author’s contributions. When an author makes a contribution that is preserved in subsequent edits, the author gains reputation. When an author makes a contribution that is undone or reverted quickly, the author loses reputation.

The trust value of a new word is proportional to the reputation of its author. When subsequent authors edit the page, words that are left unchanged gain trust: by leaving them there, the authors implicitly agree with them. Words closer to the edit gain more trust, as the author of the edit is likely to have paid more attention to them. In contrast, text that has been rearranged (new text, text at the border of cut-and-paste, etc) has again a reputation proportional to the author of the edit.

Ik vind het een mooie ontwikkeling. Het is een punt dat volgens mij meegenomen kan worden in de discussie rondom webwijsheid. Trouwens een mooi voorbeeld van hoe je kunt zien dat een artikel steeds betrouwbaarder wordt is het artikel over Sydney Buxton. Bekijk een steeds recentere versie (New) om de veranderingen te zien.

This post will be in English and Dutch.

English

I just started a new wiki: The Christmas and New Year Wiki. The soul purpose of this wiki is to make as many people in the world happy by wishing eachother merry christmas and happy new year. You can contribute to this wiki. Write your own wish for christmas and new year. Start with the wish in your own language (or dialect) and try to translate it so we all can enjoy your wish. Invite your friends to write their wish on this wiki too.

Dutch

Ik ben net begonnen met een nieuwe wiki: The Christmas and New Year Wiki. Het enige doel van deze wiki is om zoveel mogelijk mensen in de wereld blij te maken door elkaar een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Je kunt zelf ook bijdragen. Schrijf je eigen wens voor kerst en nieuwjaar. Schrijf eerst de wens in je eigen taal (of dialect) en probeer het dan te vertalen zodat we allemaal kunnen genieten van jouw wens. Nodig vrienden uit zodat zij hun wens ook op deze wiki kunnen zetten.

O ja. Ik stuur dus geen kerstkaarten dit jaar. Maar ik wens iedereen uit de grond van mijn hart prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Jaja het is weer nakijktijd en de mooie voorbeelden van studenten stromen weer binnen. Vierdejaars student van Hogeschool Domstad Bianca de Kruif heeft met haar groep 3 en 4 een weblog bijgehouden. Ze heeft een mooie oplossing gevonden voor het feit dat leerlingen uit deze groepen nog niet heel schrijfvaardig zijn. Centraal op de weblog staan tekeningen van de leerlingen en ingesproken teksten. Zo kunnen ook jonge leerlingen dus an een weblog bijhouden. De weblog is hier te vinden.

Afgelopen woensdag was ik in Den Bosch op de ambassadeursbijeenkomst van Kennisnet Ict op school. Daar hield ik een presentatie over de mogelijkheden van Google Earth in de klas. Hieronder de presentatie zoals die heb gegegeven.

De kmz-bestanden heb ik ook op een rijtje gezet en horen bij de bovenstaande presentatie.

De afgelopen weken ben ik bezig geweest met het maken van een nieuw document voor de tweedejaars studenten. Dit maal was het onderwerp Vakoverstijgend werken (het is hier te downloaden). Dit thema staat nu centraal. De studenten lopen stage in de bovenbouw. Het document is bedoeld om studenten voor te bereiden op de kennistoets en casustoets. Ook staan er suggesties voor bewijslast in voor het portfolio. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Mogelijkheden ICT binnen projectwerk en verhalend ontwerp
  • Cognitivisme, constructivisme en connectivisme
  • web 2.0
  • mobile learning
  • veilig en verantwoord computergebruik
  • Webwijsheid
  • Webquest
  • games
  • wiki
  • podcast
  • Google Earth
  • Weblog

Bij het samenstellen van het document heb ik verschillende bronnen geraadpleegd. Hieronder die bronnen nog een keer op een rijtje:

Pabotool
http://pabo.onderwijstools.nl/

Projectonderwijs en verhalend ontwerp
Alkema E., Van Dam E., Kuipers J., Lindhout C., Tjerkstra W. (2006). Méér dan onderwijs. Van Gorcum, Assen. (Te vinden op sherpa-pro)

www.kenniswiki.nl/wiki/Digitaal_schoolbord

www.verhalendontwerpen.nl/Literatuur/index_literatuur.htm

Cognitivisme, constructivisme en connectivisme
Kok (2006). Talenten transformeren, over het nieuwe leren en nieuwe leerarrangementen. Fontys Hogescholen. Eindhoven. Internetlink: http://www.fontys.nl/generiek/bronnenbank/sendfile.aspx?id=11621

Discussie over het nieuwe leren: www.extranet.ou.nl/inter-studie-alg-o31411/Symposium5/materiaal/bronnenmateriaal/Nieuweleren_discussie_PS.PDF
www.connectivism.ca/about.html

Web 2.0
www.ictopschool.net/kennis/vraagstukken/0092/

Mobile learning
http://users.edte.utwente.nl/kommers/oratie.pdf
www.kenniswiki.nl/wiki/Mobile_learning
www.ictopschool.net/Themapagina/pda-in-het-onderwijs
http://waag.org/
www.futurelab.org.uk/

Veilig en verantwoord computergebruik
www.kenniswiki.nl/wiki/Gezond_computeren
www.planet.nl/planet/show/id=1096809/sc=73d234
www.pestweb.nl
http://veilig.kennisnet.nl/
www.stopdigitaalpesten.nl/
www.iksurfveilig.nl/
www.albion.com/netiquette/index.html
www.disney.nl/DisneyOnline/CyberNetiquette/

Webwijsheid en mediawijsheid
http://mediawijs.kennisnet.nl/
www.kenniswiki.nl/wiki/Webwijsheid

Webquests
www.webquests.nl
www.webkwestie.nl
http://webquest.kennisnet.nl/
http://webquest.kennisnet.nl/webquest_maker
http://virtual-architecture.wm.edu/Foundation/Articles/StructuresSequences.pdf

Games
Berg, M. Van den, Simons, R.J.(2007). Wat weten we over gaming in het PO en VO. ICT op school, Zoetermeer.
Slot, R. (2006). Gamenderwijs, het toepassen van gaming op een Jenaplanschool. Meesterstuk Hogeschool Domstad. Utrecht. Ook te vinden op: http://www.gerarddummer.nl/meesterstuk/Meesterstuk_Gaming_WO_en_Jenaplan.pdf
www.gamemakerkids.nl/
www.make-a-game.nl/
www.stagecast.com/
www.squeakland.org/
www.kidsprogramminglanguage.com/nederlands/
www.mlgk.nl/
www.seriousgames.org/index2.html
http://gaming.kennisnet.nl/
www.spelletjesplein.nl/
www.games2learn.nl/wiki/Hoofdpagina
www.games2learn.nl/wiki/Virtueel_Zoetermeer
www.games2learn.nl/images/8/85/VirtueelZoetermeer-lesprogramma.pdf

Wiki
www.wikikids.nl
http://blogger.xs4all.nl/elkedas/archive/2006/11/25/155615.aspx
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina
http://educationalwikis.wikispaces.com/Examples+of+educational+wikis

Podcasts
www.ossinhetonderwijs.nl/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=10000&pid=19
www.mees.ws/
http://dehooiberg.websitemaker.nl/groep7a/
http://dehooiberg.websitemaker.nl/groep7a/1363907
www.de-hooiberg.nl/podcastproject/
www.epnweb.org/

Google Earth
www.geography.org.uk/projects/gtip/thinkpieces/gis/#2
www.edugis.nl/
www.werkenmetgoogleearth.nl
www.earthquests.nl.
www.kenniswiki.nl/wiki/Google_Earth

Weblogs
www.manssen.nl/Computersindeklas/dossiers/dossier-webloggen/soortenklassenlogs.htm
www.blogger.com
www.web-log.nl
www.manssen.nl/Computersindeklas/surftips/klassenweblogs.htm

Bewijslast
Hoogeveen, P. Winkels. H. (2005)Het didactische werkvormenboek.Variatie en differentiatie in de praktijk. Van Gorcum. Assen. (Ook te vinden op sherpa-pro).
www.fi.uu.nl/rekenweb/leraren/matrix.xml

De studenten ontvangen dit document in onze ELO.

In november heb ik voor Zwijsen in het kader van de Geoweek een opdracht rondom Google Earth ontworpen: De Spionnenopdracht. Deze opdracht sluit aan bij de aardrijkskundemethode Land in Zicht.

Het was erg leuk om de opdracht te ontwerpen. De opdracht duurt zo’n 45 minuten om te doorlopen en kan gemaakt worden door leerlingen van groep 5-6 tot en met 8. Leerlingen moeten raadsels oplossen en wachtwoorden invoeren. Ondertussen vliegen ze de hele wereld over en leren ze van alles over kaartvaardigheden en dergelijke. Ik begreep van Zwijsen dat het een succes was.
De Geoweek is voorbij maar de opdrachten kunnen nog steeds gemaakt worden. Ik ben benieuwd wat anderen er van vinden.

In het kader van de Kennisrotonde hebben we als Hogeschool Domstad trouwens ook allerlei opdrachten rondom Google Earth ontworpen. Deze website zal binnenkort ook openbaar gemaakt worden. Daarop zijn allerlei earthquests te vinden over aardrijkskundige en geschiedkundige onderwerpen.