Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in januari, 2008

Op 29 januari 2008 bestond WikiKids 2 jaar. In die twee jaar is er aardig wat gebeurd. In deze post wil ik alleen even laten zien hoe de voorpagina zich in die tijd ontwikkeld heeft. Geeft al een aardig beeld, denk ik.

Eerste voorkant (na de installatietekst)

WikiKids 1 jaar oud

WikiKids 2 jaar

Ben benieuwd hoe WikiKids als driejarige eruit ziet.

Vandaag heeft WikiKids de IPON-award gewonnen. IPON staat voor ICT Platform Nederland en wordt georganiseerd door Vives, SLB-diensten, APS-diensten en AVS. En WikiKids is natuurlijk de Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen.

WikiKids wint IPON-award

We zijn natuurlijk erg blij dat we de prijs, een mooi beeldje dat je hierboven ziet, hebben gewonnen. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn. Hopelijk stimuleert het nog meer leerkrachten een bijdrage te leveren aan WikiKids.
Bij de uitreiking waren Harry Spoelstra, Leen Faas, Ronald de Moor en ikzelf van het bestuur aanwezig. Verder waren Margreet van der Berg, Jan-Bart de Vreede en Annemieke Nederpel ook aanwezig. Jammergenoeg kon Harm Hofstede niet aanwezig zijn. Het was mooi om met zo’n grote groep de prijs in ontvangst te kunnen nemen.

Persbericht
17 januari 2008

Maak een les met Teleblik en win 250 euro!

Ben jij een ster in het ontwerpen van boeiende lessen? Doe dan mee aan de Teleblik Lessenwedstrijd en win 250 euro. Maak een les van minimaal een half uur, waarin beeldmateriaal afkomstig uit Teleblik, de rode draad vormt. Naast een geldprijs maak je kans op publicatie van je lesmateriaal op: www.teleblik.nl.

Met Teleblik maak je je lessen leuker, spannender en interessanter! Teleblik, dé online beeldbank voor het onderwijs bevat duizenden uren beeldmateriaal, voornamelijk uit de archieven van de publieke omroepen. Het gaat om historische en recente programma’s, zoals Het Klokhuis, Willem Wever, Jeugdjournaal, Schooltv, 8 uur Journaal, Tegenlicht en Andere Tijden, maar ook bijvoorbeeld oude Polygoon Journaals. In archief vind je zowel hele uitzendingen als op maat gesneden fragmenten. Deze fragmenten duren tussen de twee en vijf minuten en gaan over een bepaald onderwerp. Je kunt fragmenten eenvoudig selecteren, bekijken en bewaren. Bovendien kun je zelf fragmenten ‘snijden’ en opslaan of doorsturen.

Inzendingen worden verdeeld in drie categorieën: Teleblik klassikaal, Samenwerken met Teleblik en Teleblik individueel. De winnaars worden op 18 april 2008 bekend gemaakt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Meedoen? Kijk voor alle wedstrijdinformatie op www.teleblik.nl/lessenwedstrijd en stuur je inzending vóór 15 maart 2008 naar redactie@teleblik.nl.

Vandaag heb ik de pagina Opdrachten van www.werkenmetgoogleearth.nl uitgebreid. Nu staan op deze pagina ook de opdrachten die in het kader van het project Google Earth in de klas zijn ontwikkeld. In totaal staan er nu 35 inleidingen, 2 webwandelingen, 20 earthquests en 22 afsluitingen op. Dat zijn er toch wel een aantal. Deze heb ik niet allemaal zelf ontwikkeld. Ik heb hierbij de hulp gekregen van studenten en collega’s. De volgende studenten hebben meegewerkt aan het project Google Earth in de klas:

  • Miryam van Beaumont
  • Kristel de Bont
  • Wendy de Groot
  • Sasja Vooys
  • Dennis de Vries

De studenten hebben zich gericht op het ontwikkelen van earthquests.

Ook collega’s hebben meegeholpen bij de ontwikkeling van de opdrachten:

  • Jan Bulsink
  • Sijmen Cozijnsen
  • Frank Maessen
  • Elleke Verwaijen

Zij hebben gekeken naar de inleidingen en afsluitingen.

Het project Google Earth in de klas is trouwens nog niet afgesloten. We hebben enige vertraging opgelopen maar hopen toch binnenkort de uiteindelijke resultaten te kunnen presenteren.

Dit zijn trouwens nog niet alle opdrachten. Op de wiki werkenmetgoogleearth staan ook nog opdrachten. Die zal ik binnenkort ook hier neerzetten. Ik wil de wiki dan vooral blijven gebruiken als ontwikkelomgeving. Op 6 februari geef ik aan workshop over Google Earth in Deventer en dan zal ik deze wiki ook inzetten. Hopelijk komen er mooie opdrachten uit die weer door iedereen te gebruiken zijn.

Vorige week heb ik de nieuwe screencasts gemaakt. Omdat dit een fors bestand is heb ik alvast de nieuwe site op de vertrouwde plek neergezet. Dus vanaf vandaag is www.werkenmetgoogleearth.nl vernieuwd. Nog niet helemaal want ik ben nog druk bezig om alle vernieuwingen er op te zetten. Maar als je vanaf vandaag naar www.werkenmetgoogleearth.nl gaat zie je alleen nog maar de nieuwe site.

Helemaal nieuw op deze site is het onderdeel Didactiek. Hiermee hoop ik Google Earth nog toegankelijker te hebben gemaakt voor zinvol gebruik in het basisonderwijs.

Flink aangepast is het onderdeel Handleidingen. Nieuwe screencasts (15 in totaal) gericht op Google Earth 4. Na verloop van tijd zal ik de oude screencasts van mijn server halen.

Ook aangepast zijn de Earthquests die al op de website stonden. Linken die niet meer werkten heb ik aangepast en opdrachten hier en daar een beetje aangepast. Ook het uiterlijk van sommige earthquest zijn gepimpt.

Zoals gezegd is de site nog niet klaar maar was het nu al wel tijd om de nieuwe site in de lucht te brengen.

Een filmpje dat er bijvoorbeeld nog niet op staat is van Willem Korevaar bijvoorbeeld die een filmpje van de 33 steden heeft gemaakt. Dat bestand staat er trouwens ook nog niet op.

Bugs zal ik ook nog uit de site moeten halen (als dat nog niet gebeurd is) en tips en opmerkingen blijven natuurlijk van harte welkom.

Hogeschool Domstad doet mee aan het SURF-project samen leren van de werkplek. We werken hierin samen met Hogeschool Zuyd, Hogeschool Drente en Hogeschool Leiden. Bedoeling van dit project om gezamenlijk (opleidingen en werkveld) na te denken en ideeën uit te wisselen over de zaken waar je tegenaan loopt in de praktijk. Een onderdeel van dit project is het gebruik van een wiki.

Het werken met een wiki in het hoger onderwijs is toch echt anders dan het inzetten van een wiki in het basisonderwijs zoals we dat met WikiKids doen. Het is daarom ook interessant om te zien dat op andere plekken mensen hier al wel ervaring mee hebben. Zo kwam ik een tijdje geleden de wiki van K.U. Leuven tegen waar studenten uit het tweede en derde jaar Onderwijskunde een Wiki hebben ingericht in het kader van het opleidingsonderdeel Educatieve Technologie deel 2: Ontwerpkunde en ontwerpmodel. Zowel boeiend om te zien hoe ze het hebben opgezet als de inhoud van de verschillende modellen te bekijken.

Ik heb 33 kaarten van Willen en Johannes Blaeu als extra laag toegevoegd in Google Earth. De 33 kaarten liggen over Nederlandse steden en geven je daarmee een beeld hoe een stad zich van de zestiende/ zeventiende eeuw zich ontwikkeld heeft tot de steden zoals ze nu zijn. Het bestand met de oude kaarten kun je hier downloaden.

Ik denk dat het zowel geschikt is voor het aardrijkskunde als geschiedenisonderwijs.

Het beste effect krijg je als je begint met de oude kaarten en dan de schuif (onder het onderdeel Plaatsen) langzaam naar links schuift. Je ziet dan de nieuwe stad onder de oude stad verschijnen.

Hieruit blijkt dat sommige steden heel mooi hun oude stadspatroon behouden hebben terwijl andere steden behoorlijk veranderd zijn. Het voorbeeld van Zwolle hieronder is een voorbeeld van een bijna onveranderd centrum.

De grootte van het bestand valt trouwens mee omdat ik gebruik maak van linken naar de Commonspagina op Wikipedia waar alle kaarten te vinden zijn.

In reactie op mijn vorige blogbericht over de update van werkenmetgoogleearth schreef Willem Korevaar dat er wel degelijk mogelijkheden zijn met GPS en Google Earth. Ook in de gratis versie van GE. En hij heeft helemaal gelijk. Ik ben nog weer eens op zoek gegaan naar die mogelijkheden. En kwam al snel op de site GPStracks. Daar kun je allerlei GPStochten inladen in Google Earth. Zo vind je er allemaal fietstochten door Nederland maar ook internationale tochten die je helemaal na kunt vliegen (gebeurt automatisch). Erg mooi.
Zelf moet ik maar eens snel met GPS aan de slag zodat ik nog een beter beeld krijg van de mogelijkheden. Ik zit nog wel na te denken over de mogelijkheden voor het basisonderwijs. Misschien heeft iemand al tips voor mij?

Vandaag heb ik de didactiekpagina van werkenmetgoogleearth in de testomgeving online gezet. Ik heb voor dit onderdeel de informatie verdeeld over vijf pagina’s:

Het is een redelijk uitgebreid onderdeel geworden. De pagina is vooral bedoeld voor iedereen die zelf lessen rondom Google Earth wil ontwerpen.

Op de pagina Doelen vind je vooral informatie over de doelen waaraan je kunt werken als je met Google Earth aan de slag wilt in het onderwijs. Ik maak hierbij onderscheid in vakinhoudelijke en vakoverstijgende doelen. Het is een grove indeling vind ik zelf maar biedt daardoor genoeg ruimte voor eigen invulling.

Op de pagina werkvormen ga ik in op de indeling die ik voor de werkvormen heb gekozen (ook hier weer een simpele structuur gekoppeld aan de structuur van een les) en laat ik verschillende mogelijkheden zien om Google Earth te gebruiken bij de introductie van een les. Dit vond ik zelf erg leuk om te doen moet ik zeggen. De opdrachten zijn snel te maken en laten leerlingen heel gericht kijken.

Op de pagina Verwerking ga ik in op de verschillende werkvormen die mogelijk zijn. Ik licht twee toe: de digiles/ webwandeling en de webquest (earthquest). Ik sta daarbij uitgebreid stil bij de verschillende media die je kunt gebruiken om informatie over te dragen en de vragen die je kunt stellen. Speciale aandacht daarbij verdienen de geografische vragen (gebaseerd op de geografische vierslag). Er zijn ook twee voorbeeldlessen te vinden: Rotterdam en De Beemster.

Op de pagina afronding laat ik zien welke mogelijkheden Google Earth zelf biedt om een verwerking vorm te geven en daarmee de doelen die je gesteld hebt te toetsen. De laatste optie die ik op deze pagina noem is het maken van modellen in sketchup waarbij ik een heel eenvoudig voorbeeld heb opgenomen.

Tot slot de pagina GIS en GPS. Dit is een korte pagina. Misschien dat deze in de toekomst nog uitgebreid wordt. Google Earth biedt steeds meer mogelijkheden om als echte GIS-applicatie op te treden. Een voorbeeld heb ik hiervan opgenomen over Maastricht.

Het maken van de didactiekpagina heeft me aardig wat tijd gekost. Maar zelf ben ik er tevreden over. Ik heb trouwens dankbaar gebruik gemaakt van de adviezen van Anton Bakker en Hans Broere, aardrijkskundedocenten op de Ipabo en Hogeschool Domstad. Met hen heb ik uitgebreid gesproken over het opzetten van aardrijkskundelessen en het integreren van Google Earth hierbij. Hun tips en opmerkingen heb ik zoveel mogelijk verwerkt op deze pagina.
Verder heb ik (schaamteloos) gebruik gemaakt van een prachtig sjabloon van Peter Blijleven om de earthquest, webwandelingen en inleidingen vorm te geven.

Na deze pagina ga ik verder met de Handleidingen en Opdrachten.

Vandaag las ik bij André Manssen het verhaal van Ine Verheyen, leerkracht van groep 7/8 van basisschool De Klimop in Nieuwgein. Deze basisschool begeleiden wij als Hogeschool Domstad (Centrum voor ICT en Post-HBO). Ze zijn begonnen met een weblog. Ik vond het een mooi verhaal om te lezen. Blij dat onze inbreng zo’n effect heeft. Het hele verhaal moet je maar lezen bij Andre. Zo krijg ik natuurlijk nog meer zin om eind januari op de studiemiddag van De Klimop nog meer mogelijkheden te laten zien op het gebied van ICT en onderwijs.