Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in augustus, 2011

Op verschillende plekken zag ik het onderwerp infographics langs komen. Onder andere bij André Manssen. Het maken van infograhpics lijkt me een mooie werkvorm voor leerlingen. Je bent op een actieve manier bezig om (rekenkundige) informatie te verwerken. Dit doe je ook nog eens op een creatieve manier. Met PowerPoint kom je naar mijn idee al een heel eind hiermee. In de presentatie hieronder zie je een paar eenvoudige voorbeelden:

Ik ben benieuwd of er scholen zijn die al met infographics aan de slag zijn gegaan.

Dit jaar begin ik met een nieuw onderzoeksblog waarin ik schrijf hoe ik met studenten van de hogeschool praktijkonderzoek vormgeef. Vandaag heb ik een eerste inhoudelijke post geplaatst over de opzet van het eerste onderzoek dat de studenten uit het excellentietraject gaan doen. In de post is een boekje opgenomen waarin de studenten alle belangrijke informatie bij elkaar vinden. In de loop van de tijd zullen ook de presentaties van de bijeenkomsten hier op komen te staan. Bedoeling van de blog is om schoolopleiders en praktijkopleiders van de studenten te informeren over het onderzoek van het komende half jaar en de onderzoeken die hierna volgen.
Studenten zullen ook hun eigen blog opzetten. Studenten hebben hierbij de keuze of ze die open zetten voor iedereen of dat ze alleen hun medestudenten zullen toelaten.
Tips rondom het onderzoek zijn van harte welkom.

Onderzoeksboekje excellentietraject

Ik heb gekozen voor de weblogfunctionaliteiten van Blogger.com. Daarin heb ik ook mijn vorige onderzoeksblog in opgezet toen we nog Hogeschool Domstad heetten. Deze heb ik vooral gekozen wegens de bekendheid ermee.

Deze week zijn we weer begonnen met de voorbereiding van het nieuwe schooljaar. In ons programma zetten we de samenwerking door die we met de andere vakken zijn aangegaan. Dat levert mooi en betekenisvol onderwijs op. Vandaag hebben we overlegd met onze aardrijkskunde collega over hoe we het onderwerp kaartvaardigheden, dat centraal staat in zijn lessen, kunnen verrijken met ICT. Bij kaartvaardigheden in de bovenbouw draait het om de stappen: inventariseren, visualiseren, analyseren en interpreteren. In de komende weken gaan we kijken hoe we hier ICT in ondersteunend kunnen laten zijn.

In de bespreking die we vandaag met elkaar hadden kwam ook een kaartje voorbij die we als voorbeeld gebruikten in ons gesprek. Het was de onderstaande kaart:

Het is een kaart die je vind als je zoekt op Google Afbeeldingen met de termen klimaat en Frankrijk. Ik moest toen we de kaart gevonden hadden direct denken aan de les die we gegeven hebben in combinatie met Rekenen vorig jaar. Daarbij ging het over kritisch omgaan met getalsmatige informatie die je tegenkomt op internet. De kaart hierboven leent zich ook om kritische vragen bij te stellen waar je wiskundig over kunt redeneren.

Je kunt aan de leerlingen vragen, als ze de kaart bekijken, waar de meeste zon schijnt. Vanuit aardrijkskunde kun je dan gaan kijken wat de verklaring hiervoor zou kunnen zijn. Maar vanuit de rekenen en wiskundedidactiek kun je vragen stellen over wat het betekent dat er in Noord-Frankrijk 1600 uur zonneschijn is. En dat er in Zuid-Frankrijk meer dan 2800 uur zonneschijn is. Wat betekent dat voor de hoeveelheid uren zon per dag? Wat kun je naar aanleiding daarvan zeggen over de dagen dat het zonnig is? Is 1600 uur zon per jaar dan echt weinig? Of is dat eigenlijk nog best wel veel?

Wat voor vragen kun jij nog bedenken naar aanleiding van deze kaart? Ben benieuwd.