Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in oktober, 2008

Twee ontmoetingen waar ik me nu al op verheug: het Edublogdiner op 10 novemer en nu ook het Teachmeet opgezet door Fons van den Berg. De Teachmeet is een zogenaamde een unconference. Bij de toelichting op de Teachmeet staat het volgende:

Wat is een TeachMeet?!!
Leer iets nieuws, laat je verbazen, vermaken en entousiasmeren. TeachMeet is een informele bijeenkomst voor iedereen die nieuwsgierig is naar technologie, onderwijs, innovatie en creativiteit. Iederen kan deelnemen en zijn coole ideeën of geweldige ervaringen uit zijn onderwijspraktijk met anderen delen.

Uitgangspunt is: de borrel = de conferentie. Een TeachMeet is gewoon een unconference. De bedoeling is dat het de leukste professionaleringsbijeenkomst is die je kent.

O ja, het Edublogdiner wordt gehouden in restaurant Lofen. Opgeven kan tot 5 november.

Komende zaterdag 1 november doen we voor de tweede keer mee aan de Wikimediaconferentie. We, daarmee bedoel ik WikiKids. We zijn in de educatieve track geplaatst. Het programma is hier te vinden. Het lijkt me een interessante bijeenkomst te worden. Vorig jaar waren we ook aanwezig en heb ik erg genoten van de betrokkenheid van de deelnemers.

Vandaag heb ik met mijn collega Anda de Vries de eerste trainingsdag verzorgd van de tweedaagse mentorentraining. Deze mentorentraining is voor de mentoren die studenten van Hogeschool Domstad begeleiden. De training verzorgden we voor de scholen van Stichting KPOA (Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort).
We waren met de training te gast bij KPOA in hun stichtingsgebouw. Een ruimte voorzien van alle gemakken.

De training was nodig omdat we over zijn gegaan naar het competentiegericht opleiden. En we willen natuurlijk graag dat de scholen waar de studenten hun praktijkervaring opdoen hier ook in mee kunnen gaan.

Na een kennismaking hebben we gekeken wat iedereen onder competenties verstaat. We zijn daarbij uitgegaan van de vraag wanneer je een student in staat acht om een klas over te nemen. Daarbij kwamen de volgende termen naar voren:

  • passie en gedrevenheid
  • adaptief kunnen werken
  • veilig klassenklimaat kunnen creëren
  • empatisch vermogen
  • flexibel zijn (durven af te wijken)
  • communicatief vaardig naar ouders, kinderen en collega’s
  • structuur bieden
  • kunnen signaleren en handelen
  • didactisch inzicht en kennis groep 1 tot en met groep 8
  • kunnen organiseren
  • open staan voor feedback/ professionele grondhouding/ kunnen reflecteren
  • inzicht in belevingswereld kind
  • kunnen differentiëren
  • gespreksvaardigheden beheersen
  • eigen onderwijsmissie en -visie hebben
  • pedagogische kennis
  • verantwoordelijkheid nemen
  • zelfstandig zijn
  • initiatief nemen
  • teamspeler zijn

Een aardige lijst dus wat je allemaal moet kunnen.

De mentorentraining stond in het teken van kader scheppen voor de mentor (wat moet er allemaal gebeuren) en het geven van begeleidingsvaardigheden. In het ochtendprogramma hebben we de kader neergezet en in het middagprogramma zijn we met gespreksoefeningen aan de slag gegaan. Hieronder het hele programma.

Vragen waar mentoren mee zitten en waar we op in zijn gegaan zijn (of in de volgende bijeenkomst verder op gaan):

  • Wat zijn de criteria voor een student?
  • Wat houdt competentiegericht opleiden in?
  • Hoe kun je competenties aansturen?
  • Hoe kun je een student beoordelen?
  • Hoe werkt het reflecteren?
  • Hoe houdt je een reflectiegesprek?
  • Welke rol heeft de studieloopbaanbegeleider en de schoolcontactpersoon
  • Wat wordt er van de mentoren verwacht?
  • Wat zijn de verschillen tussen een stageschool en academische basisschool?
  • Hoe wordt er gewerkt aan het HBO-niveau?
  • Hoe houd ik een slechtnieuwsgesprek
  • Hoe werkt het 360-gradeninstrument?

Het was een boeiende en volle dag. Het was ook leuk om mentoren te zien dat pas zijn afgestudeerd en die ik zelf op de opleiding ook nog begeleid heb. Leuk om hen in deze rol weer tegen te komen.

27-10-2008

27-10-2008

27-10-2008

Vanavond treedt Bruin Tapijt op in de Instee. Ik speel ook mee. Dus heb je zin in een avond theatersport en je bent toevallig in de buurt van Amersfoort dan moet je maar eens langskomen op de Zuidsingel 45A. We spelen tegen De Lunatiks uit Utrecht en beginnen om half negen.



Grotere kaart weergeven

De derde en vierdejaars (of fase officieel) verdiepen zich met behulp van eigen leervragen in 7 verschillende onderwerpen gedurende het jaar. Deze leervragen richten zich op een bepaald vak of leergebied. Studenten moeten bij één van die leervragen (en dus vak of leergebied) ICT opnemen. Zodat ze leren om ICT als middel in te zetten in hun onderwijs.
Het formuleren van leervragen vinden studenten niet gemakkelijk. Ook het opnemen van ICT bij deze leervragen kost de studenten moeite. In het begin zijn de leervragen nog niet op niveau van een derde of vierdejaars student.
Dat studenten dit moeilijk vinden is misschien ook niet zo verwonderlijk. Studenten moeten voor uiteenlopende vakken leervragen formuleren. Elk vak heeft natuurlijk zijn eigen didactiek en vakinhoud. Om het formuleren van leervragen te stroomlijnen en tegelijkertijd het niveau van de leervragen omhoog te brengen, krijgen de studenten richtlijnen. BIj de algemene richtlijnen voor de studenten houden ze zich aan een aantal stappen. Studenten geven eerst aan wat de aanleiding is van de leervraag, daarna formuleren ze de leervraag zelf, ze geven aan welke literatuur ze hierbij denken te gebruiken, ze geven een beeld van wat ze gaan uitvoeren in de praktijk, hoe ze dit gaan aanpakken, wat het geheel moet opleveren. Tenslotte geven ze een conclusie en geven hoe dit bijdraagt aan hun (professionele) werkconcept.

Vanuit de vakken krijgen de studenten input en feedback op de leervragen die ze willen uitvoeren. Voor ICT hebben we de afgelopen periode bijeenkomsten gegeven over de ICT-competenties zoals ze ook geformuleerd zijn in de pabotool. Studenten hebben hierdoor een beeld gekregen over de verschillende ICT-competenties. Hiermee hebben ze nog niet direct hadvatten, heb ik gemerkt, voor het opnemen van ICT in de leervragen. Daarom heb ik die vandaag gemaakt en in de ELO gezet zodat studenten hier gebruik van kunnen maken.

In het document geven we invalshoeken voor het opnemen van ICT in een leervraag. We noemen er vijf en lichten ze met een voorbeeld toe:

Je kunt het gebruik van ICT in de klas vanuit een aantal invalshoeken bekijken. Je kunt ICT inzetten omdat je :

1. Leerlingen wilt ondersteunen die moeite hebben met een bepaald onderwerp;
2. Leerlingen wilt ondersteunen die vooruitlopen op een aantal onderwerpen;
3. Een klas/groep wilt stimuleren in het samenwerken/ zelfstandig werken (of ander vakoverstijgend onderwerp);
4. Een onderwerp hebt waarbij je de doelen nog niet bereikt;
5. Met een onderwerp aan de slag wilt gaan dat nog niet aan bod komt in de klas.

We denken dat we hiermee aardig dekkend zijn. Maar misschien heeft iemand anders nog een aanvulling hierop? Hoor het graag.

In het kader van de zelfbeoordeling Professionele ontwikkeling en Registratie tot Opleider van de VELON heb ik de afgelopen tijd gewerkt aan het tweede deel van mijn portfolio. Zie voor eerdere berichten ook het label VELON zoals je dit onder dit bericht aantreft. Concreet houdt dit in dat ik bezig ben geweest met het samenstellen van een verzameldocument voor de studenten van het eerstjeaars. Dit document dient als achtergrondmateriaal dat hen voorbereid op de kennis- en casustoets van thema 3. Dat thema gaat over lesgeven en begeleiden.

Het verzameldocument is (als eerste versie) nu klaar. Ik moet er nog studievragen aan toevoegen. Voor het thema moeten dan alleen nog de lessen ontworpen worden.

Het document is te vinden op deze plek.
Hieronder de inhoudsopgave van het document.


Het document is nog niet helemaal af. Feedback is van harte welkom. Missen jullie nog onderdelen? Zijn jullie het niet eens met de manier waarop sommige onderwerpen aan bod komen? Hoor het graag.

Vandaag heel even tijd gehad om met collega Sijmen een klein pixillationfilmpje te maken. Let goed op want het is om voor je het weet.



Gemaakt met mijn Nokia en verwerkt in iMovie.

Maandag 10 november vind het vijfde edublogdiner plaats. Inmiddels hebben zich al 35 edubloggers en geïnteresseerden zich aangemeld. Wat een rijk gezelschap zeg zo allemaal bij elkaar. Allemaal mensen die bloggen over onderwijs.
Waar ik erg benieuwd naar ben zijn de gespreksonderwerpen van die avond. Daarom wil ik dit jaar ook weer een Operator11 uitzending houden. De uitzending zal plaatsvinden op zondag 9 november om 19:00 uur. Om 17:00 zal ik eerst een testuitzending houden om te kijken naar de technische kant. Als je nog nooit een Operator11 uitzending hebt bijgewoond is deze testuitzending ook handig om bij te wonen. Zorg dat je webcam en microfoon het in ieder geval doen. Maar om 19:00 zal het dan echt beginnen. Onderwerpen waar we over zullen praten zijn: Waar heb je het over met zoveel edublogger bij elkaar? Wat verwachten we van de OWD2008? Verder kan iedereen die mee wil doen een onderwerp inbrengen om te bespreken.

De uitzendingen van vorig jaar staan nog online maar kan ik momenteel niet afspelen. Zal het later nog eens proberen.



Pixilation is een aparte animatietechniek waarbij je animaties maakt van mensen en voorwerpen. De mooiste die ik tot nu toe gezien heb is Tony vs Paul.




Over het maakproces schrijven ze op dezelfde pagina het volgende:

1. The video took two months to film and edit.

2. The music is available here:
www.myspace.com/christopherleedonovan

3. Nothing is fake and no green screens were used. The only computer animated part was the letters falling on the page.

4. Yes, we really did jump all those times.

5. I edited it with Final Cut Pro

6. The camera we used was a Canon GL1 with both digital stills being taken, and footage being shot.

7. It was filmed in Massachusetts in the following towns: Arlington, Medford, Upton, Gloucester

8. There are 4,000+ still shots in the video.

Misschien dus iets te ambitieus om met een klas te doen zoiets. Maar kleinere variaties zijn hier vast op mogelijk.

Hieronder nog een paar mooie pixilations:


O ja. Waarom nu weer over animaties geschreven? Ik ben bezig met een stuk voor studenten over hoe ze ICT kunnen integreren in een les. Ben nu bij het onderdeel Kunst en vond dat daar wel in passen. Binnenkort zal ik dit stuk online zetten.

Net een klein animatiefilmpje gemaakt. Had al een tijd geleden een keer foto’s gemaakt van een spaarvarken. Die foto’s had ik toen bewerkt in Paint Shop Pro (achtergrond er uit gehaald). Nu heb ik de foto’s in Windows MovieMaker gezet en verschillende keren versneld. Van de website findsounds heb ik een geluidje gedownload en dat eronder gezet. Hieronder het resultaat. Beetje flauw en primitief geef ik toe maar wilde eens kijken hoe snel ik dit in elkaar kon zetten. Ben er (afgezien van de foto’s die ik al tijden geleden heb gemaakt) niet meer dan 10 minuten mee bezig geweest. Net geüpload (duurt nog wel weer tien minuten) en daarna ge-embed (of ingesloten) op mijn weblog. Een activiteit die dus prima in een les is uit te voeren.



Nu, hopelijk een volgende keer een iets mooiere animatie. Ben benieuwd hoeveel tijd dat gaat kosten dan.