Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in mei, 2008

Het uploaden van afbeeldingen via WORD 2007 vergt nog een extra instelling. Dit bericht is een test om te kijken of dit is gelukt.

Vandaag hebben we een cursus in het kader van de overgang naar Office 2007. In Office 2007 is het ook mogelijk om direct vanuit WORD een blogbericht te schrijven. Deze opties is te vinden onder Start >> Publiceren >> Blog. Daarbij heb ik het soort blog aan moeten geven en de gebruikersnaam en wachtwoord op moeten geven. Daarna was de vraag of ik ook afbeeldingen wilde uploaden. Daarvoor heb ik de upload-url en de bron url moeten opgeven.

Om de overgang tussen Office 2000 en Office 2007 soepel te laten verlopen maken we gebruik van de omgeving Learning Guide. Een handige omgeving waarbij je snel kunt zien hoe een bepaalde handeling in de nieuwe office-omgeving uitvoert.

Gisteren hielden we op Hogeschool Domstad de eerste DomstadLive. Een open podium waar medewerkers en studenten van Hogeschool Domstad konden optreden. Het was een geslaagde avond met bands, een singer/songwriter, rap en theatersport. Zelf heb ik meegedaan met theatersport. Erg leuk om met je collega’s op te treden.
De avond was georganiseerd door een student en een docent. Met mijn Nokia heb ik nog opnamen gemaakt van de laatste band: Vanaf nu.In 2009 bestaat Amersfoort 750 jaar. De stad sponsort diverse leuke
evenementen die volgend jaar plaatsvinden. Verengingen en particulieren
hebben plannen kunnen indienen bij de gemeente. Het publiek bepaalt
welke projecten uitgevoerd worden. En iedereen mag daarvoor zijn stem
uitbrengen.

De Amersfoortse theatersportgroepen Zeep en Bruin Tapijt (daar speel ik bij) willen in Theater De Lieve Vrouw een 750 minutendurend, vrolijk, afwisselend
improvisatieprogramma brengen. Bezoekers kunnen een uurtje langskomen of
gezellig de hele dag blijven, net wat ze leuk vinden. De rode draad van
het programma vormt onze stad. Wat wilt u zien? Hoe de Amersfoortse Kei
hier is terechtgekomen? Een science fictionscène over Amersfoort in
2080? Een missverkiezing in Kattenbroek? Prima: u vraagt, wij spelen!
Om dit voor iedereen gratis toegankelijke theatersportevenement uit te
voeren in 2009, hebben we uw stem nodig. Kies daarom voor 750 minuten
theatersport op www.amersfoort750.nl (en dan stemmen surprisebox).
Dit kan vanaf 26 mei tot en met 8 juni. Alvast bedankt voor uw stem. We
verwelkomen u volgend jaar graag bij onze speciale voorstelling.

Vandaag heb ik een extra videohandleiding gemaakt voor Google Earth. Met het verschijnen van versie 4.3 is de navigatie weer aangepast. De nieuwste navigatie vind ik niet heel fijn moet ik zeggen. De vorige was iets gebruiksvriendelijker vond ikzelf. De handleidingen zijn te vinden op www.werkenmetgoogleearth.nl. Kies dan voor Handleidingen en scroll dan helemaal naar beneden.

Ik zit er trouwens al een tijdje aan te denken om nieuwe opdrachten te maken rondom Google Earth. Nu in combinatie met Rekenen. Ik weet niet op wat voor termijn ik er aan toekom maar ik denk dat er voldoende mogelijkheden zijn. Ik heb links en rechts ook al wat voorbij zien komen. Binnenkort hier meer over.

Bij het vorige bericht liet ik zien hoe je direct van je mobiel live kunt streamen naar Internet. De kwaliteit van deze stream was niet echt heel geweldig.
Een andere optie is om je video via je mobiel te uploaden naar Flickr.com. Dat heb ik net gedaan. Het resultaat daarvan zie je hieronder. De kwaliteit van de beelden en het geluid is veel beter. Het uploaden van de 16 MB mpeg4-bestand duurt wel een kwartier. Dus live verslag betekent in dit geval een kwartier oud.Vandaag ben ik aan het experimenteren met Movino en Bambuser om rechtstreeks vanaf mijn mobiele telefoon video-opnames op het internet te kunnen zetten. Om precies te zijn kwam ik via de site van Movino op Bambuser.
Je kunt er een inlog aanmaken, software downloaden voor je mobiel en dan kun je eigenlijk al uitzenden.
De beelden die je krijgt zijn nog niet echt heel mooi en het geluid loopt nog niet echt soepel maar ik vind dit al een mooie stap in de goede richting.

Hieronder een video die ik heb gemaakt van het uitzicht vanuit mijn raam.
Mijn channel is hier te vinden. Of ik nog veel filmpjes maak op Bambuser durf ik niet te zetten. Ik ga nog eens verder kijken of er ook andere sites zijn die dit aanbieden.

De afgelopen dagen ben ik er achter gekomen dat je je Nokia telefoon vol kunt stoppen met allerlei widgets. Widgets zijn kleine programma’s die handig op je mobiel zijn te bedienen. Voor de Nokia is er de Widsets. Een handig overzicht met honderden handige programma’s. Zo heb je bijvoorbeeld een Widset voor Wikipedia, Flickr en Twitter. Hierdoor kwam ik op het idee om een widget te maken voor WikiKids. Dat is me nog niet gelukt maar misschien dat het met Widgetbox wel gaat lukken. Ik kan me meer educatieve toepassingen voorstellen. Bijvoorbeeld een widget voor de beeldbank en Teleblik. Of van verschillende kinderzoekmachines zoals Meestersipke, Netwijs en Davindi.
Handig en educatief dus. Maar soms kunnen die kleine programma’s ook gewoon leuk of nerdy zijn. Zo heb ik vandaag Lightsabre op mijn Nokia gezet en van mijn mobiel een echt lichtzwaard gemaakt inclusief zoomgeluiden en flikkerende beelden. Op YouTube zag ik dat hier al opnamen van waren gemaakt (niet van mij maar wel van het lichtzwaard). Het reageert op de beweging die je maakt met je mobiele telefoon.
Ik vind het fantastisch dat mensen zoiets bedenken. Of hier ook nuttige toepassingen aan vast zitten durf ik nog niet te zeggen maar het voegt toch wel weer een dimensie aan de ervaring van een ICT-middel toe.

Drie hoera’s voor onszelf want we zijn als Hogeschool Domstad geaccrediteerd. Het was een inspannend traject maar wel zijn glansrijk geslaagd. Een kleine greep uit het bericht dat vandaag op onze portal verscheen:

De accreditatiecommissie van de NQA spreekt in het bijzonder haar waardering uit over de volgende onderdelen:

  • doelstelling van de opleiding (beroepsbeeld, eindkwalificaties, competentiematrix en oriëntatie HBO bachelor);
  • relatie doelstelling en inhoud programma;
  • samenhang in het opleidingsprogramma;
  • aanpak met betrekking tot de diversiteit aan instroom van studenten;
  • vormgeving van het onderwijsprogramma;
  • eisen van het niveau van de opleiding (hbo-niveau);
  • kwantiteit van het personeel;
  • kwaliteit van het personeel;
  • materiële voorzieningen (inrichting van het gebouw);
  • maatregelen tot verbetering (kwaliteitszorg).

De overige onderdelen zoals toetsing, studielast, studiebegeleiding, evaluatie van de resultaten, contacten met studenten, werkveld en alumni zijn op orde.

Het is een traject waar we zo’n twee/ drie jaar mee bezig zijn geweest en wat een fikse aanslag heeft gedaan op onze ontwikkelingen. Dat is niet erg want we zijn er wel beter van geworden. We zijn er (zoals dat hoort) natuurlijk nog lang niet maar we zijn heel goed op weg.

Met mijn Nokia N95 8GB kan ik ook videofilmpjes maken. In totaal geeft de teller aan dat ik één uur aan materiaal op kan nemen. Het wordt opgeslagen in het mp4-formaat. Gisteren was ik op de eerste dag van het Jazzfestival in Amersfoort en heb in de Kelder opnamen gemaakt van Benoit Martiny Band. Het mp4-filmpje kun je hier bekijken en beluisteren. En voor wie de 32 MB niet wil binnenhalen heb ik het ook nog een keer op YouTube gezet.