Gisteren was bij ons ook pakjesavond en voor die gelegenheid had ik een surprise gemaakt. Omdat het natuurlijk leuk is maar ook omdat ik graag mijn eigen ontwerpopdracht die ik aan studenten had gegeven verder wilde uitvoeren.
Nu ben ik nog helemaal niet zo bedreven in het maken van surprises dus dat was voor mij best ook nog een uitdaging. Het cadeau waarbij de surprise gemaakt moest worden waren zakdoeken. Daarbij dacht ik direct een een neus. En daarbij dacht ik direct aan een loopneus. Die heb ik dan ook gemaakt.
Hieronder het maakproces in een aantal foto’s weergegeven.
Eerste versie van de LEGO WE DO motor
Tweede versie in een Dubbelfrispak
MakeyMakey ligt in deze versie boven op de motor
Derde versie met MakeyMakey op zijn kant
Vierde versie waarin de LEGO WE DO motor iets naar rechts is verplaatst
Om ruimte te geven aan alle kabeltjes moest de motor verplaatst worden.
Kabels wegwerken
Bedieningspaneel om aan te sluiten op de MakeyMakey
Contact maken met zilverfolie
Kern van de surprise
Verdere surpriseontwikkeling
Scratchproject
Om de motor en het bedieningspaneel aan te sturen moest ik in Scratch nog een klein programmaatje schrijven.
Resultaat
Tot slot
Ik was voor dit jaar zeker tevreden over mijn surprise. Het was leuk om te maken en heb er met plezier een paar avonden aan besteed. Maar helemaal tevreden was ik er nog niet over. Zat in een paar dingen. Ten eerste wilde ik eigenlijk ook nog de Raspberry Pi er op aansluiten. In de Bendoobox zit deze. Dat wilde ik doen zodat de surprise nog mobieler zou zijn. Maar ik had geen monitortje dat ik er op aan kon sluiten. Te laat kwam ik online nog wel een display tegen die eventueel zou kunnen. Benieuwd of anderen ervaring hebben met displays.
Ten tweede dacht ik: om dit te maken gebruik ik een LEGO We DO set en een Makey Makey. Dat maakt de kern van de surprise toch al snel zo’n 200 euro. En eigenlijk zou het mooi zijn als het onder de maximaal 25 euro had kunnen blijven. Iemand al ervaring met goedkopere spullen die hetzelfde kunnen?
Ten derde was mijn surprise zelf nog voor verbetering vatbaar. Had nog niet echt gezocht online van te voren maar nu ik dat wel doe (zie hier, hier en hier en op nog veel meer plekken) dan had ik vast nog iets slimmers bedacht.
Ten vierde. Ik was best tevreden over mijn opdracht! Zou te vertalen moeten zijn naar het basisonderwijs. Betrokken vakken hierbij zijn dan Natuur en Techniek en Beeldende Vorming naar mijn idee. Benieuwd hoe anderen hier over denken.
Ten vijfde. Zoals ik al in mijn vorige blogpost liet zien, bieden thema’s mooie ontwerproblemen. Lijkt me leuk om met anderen na te denken over ontwerpproblemen voor onderbouw tot en met bovenbouw! Insteek daarbij is dan ontwerpend leren, creativiteit en computational thinking. Laat me maar weten!