Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in augustus, 2009

De afgelopen twee weken is de voorbereiding van het nieuwe jaar al weer vollop in gang. Veel vergaderen en afstemmen hoe we het dit jaar gaan aanpakken. Ik vind het altijd weer spannend zo’n nieuw jaar.
Het eerste thema waarin ICT een plek heeft is het tweedejaars thema Signaleren en analyseren van verschillen. Het gaat er hierbij om dat studenten weet hebben wat verschillen zijn tussen de leerlingen in hun klas en hoe ze daar op in kunnen spelen. Bij ICT hebben we drie invalshoeken binnen dit thema: 1) leerlingen die extra zorg nodig hebben 2)leerlingen die extra uitdaging nodig hebben en we kijken naar 3)de leerling van deze tijd.
In de eerste bijeenkomst staat de leerling centraal die moeite heeft met het leren. We laten daarom zien wat de mogelijkheden zijn van educatieve software. We zoomen daarbij specifiek in op het onderwerp dyslexie en ICT. En in het kader van de ontwikkelingen rondom Passend Onderwijs besteden we ook nog aandacht aan de mogelijkheden van Assistive Technology. Ik vind het belangrijk dat studenten van de mogelijkheden op de hoogte zijn.

Voor deze les heb ik een presentatie gemaakt die dient als een soort hand-out. Het is niet de meest sprankelende presentatie die ik heb gemaakt qua beelden maar inhoudelijk geeft het de studenten richtlijnen wat de belangrijkste punten zijn.


Het lijkt me voor deze studenten (en ook voor ouderejaars) trouwens erg interessant ook om naar de Dyslexie en ICT conferentie te gaan op maandag 12 oktober. Maar 195 euro is voor studenten net even teveel. Dus als iemand mijn studenten wil sponsoren om hier toch naar toe te gaan hoor ik het graag.

De school is weer begonnen. En met 250 nieuwe eerstejaars studenten kunnen we er op Hogeschool Domstad weer flink tegen aan. De afgelopen week was de introdutieweek. En als ik het gisteren op de afsluitende barbecue op het U-beach strand goed heb gezien, was het zeer geslaagd.
Onderdeel van de introductie was de workshopmiddag. Daar hadden de studenten mij ook gevraagd aan mee te doen. Leek me ook erg leuk en heb samen met drie groepen videoclips gemaakt, aangezien het thema van de introductie “You are a superstar” was.

Na een korte introductie hebben ze in anderhalf uur een videoclip in elkaar gezet. Bij het filmen hebben 2 groepen gebruik gemaakt van de Flip en heeft 1 groep gewerkt met een digitaal fototoestel. De Flip werkte perfect. Makkelijk opnemen en snel inladen op de computer. De muziek onder de clips heb ik van YouTube gehaald via de website KickYouTube. Niet helemaal zuiver natuurlijk als het gaat om auteursrechten volgens mij. Maar wel erg handig omdat ik van te voren niet wist op welke muziek ze de clip wilden maken. En alle muziek staat als clip wel op YouTube.
Als je trouwens niet wilt dat je film op deze manier geript wordt dan moet je bij het uploaden kiezen voor de optie “niet insluiten”. Bij een van de clips was dit het geval. Gelukkig stonden er meerdere versies van dezelfde clip op YouTube die niet allemaal op die manier beschermd waren.
Voor de zekerheid heb ik de mp3 nog een keer ingeladen in Audacity en daar nog een keer geëxporteerd als mp3. Ik heb eerder gemerkt dat een mp3tje dan makkelijker te hanteren valt.Gewoon een keer een filmpje waar je vrolijk van wordt:-)

Update. Toen ik nog even verder keek zag ik dat er inmiddels ook een scheidingsfilmpje op YouTube te vinden was.

En tenslotte heeft ook het nieuws hen ontdekt:

Prachtig dit soort videoreacties.