Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in januari, 2009

Gisteren was ik aanwezig en heb ik genoten van de eerste Nederlandse Teachmeet, georganiseerd door Fons van den Berg. Een zaal in MediaPlaza was afgeladen met ICT-minnend publiek. Het was een avond met micro (7 minuten) en nano (2 minuten)presentaties en speeddates.
De onderwerpen die hierbij aan bod kwamen waren zeer divers. Van het programma Skratch waarmee kinderen kunnen programmeren tot en met een Ning-omgeving van de Hogeschool Rotterdam.
Zelf heb ik 7 minuten, samen met de zaal, een WikiKidsartikel aangemaakt over Poken. Zodat ook WikiKids weer helemaal bij de tijd is.
Kon je niet aanwezig zijn bij deze Teachmeet dan moet je zeker zorgen dat je de volgende niet mist. En dat zou wel eens heel goed op de komende I&I kunnen zijn. Wil je er nu alsnog van genieten dan kun je de twitterstroom volgen, de flickrfoto’s bekijken en de Ustream-pagina opvragen (nu offline).

Bij deze nog een keer: Fons, goed geregeld man! Is voor herhaling vatbaar.29-01-2009

Vandaag was minister Plassterk ook op de NOT in Utrecht. En hij heeft ook een bezoekje gebracht aan de Kennisnetstand waar hij onder andere WikiKids kreeg uitgelegd door twee leerlingen van obs De Dubbelburg uit Rijnsburg. Hieronder de twee kids met de minister op de foto. Ze hebben samen aan een artikel gewerkt over de minister zelf.

Natuurlijk onnodig te vermelden dat we dat een leuke opsteker vinden voor WikiKids.

Gsiteren heb ik in Borculo voor de Scholengroep Gelder Veste een masterclass verzorgd rondom het onderwerp Google Earth in de klas. In de masterclass hebben we vooral gekeken hoe binnen het aardrijkskundeonderwijs je Google Earth als introductie voor een les kunt gebruiken en wat voor kernopdrachten je er mee kunt maken. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van de informatie zoals die op de website www.werkenmetgoogleearth.nl staat. Daarnaast hebben we gekeken naar de mogelijkheden van Sketchup. Ik heb gemerkt dat het een heel toegankelijk programma is waar leerkrachten direct veel mogelijkheden in zien voor zowel rekenen als techniek. Goed om hier mee verder te gaan.

In de presentatie had ik nog een link opgenomen naar drop.io om bestanden te delen. Maar dat was achteraf helemaal niet nodig omdat al het werk gemakkelijk op de server gezet kon worden. Prima voor elkaar dus.

Een tijdje geleden heb ik op mijn blog de opdracht van de zwembaden gezet. Daar moesten leerlingen opdrachten over maken waarbij ze aan het meten moesten slaan. Feedback die ik hier, onder andere van Ronald Keijzer, op kreeg was dat de opdrachten opener mochten waarbij de leerlingen meer probleemoplossend te werk zouden kunnen gaan.
Zo’n vorm is me wel bekend vanuit de webquest en de earthquest die vooral gericht zijn op aardrijkskunde. Met sketchup en rekenen had ik die insteek nog niet zo sterk gekozen. Bij een volgende opdracht ga ik dit wel proberen. Ik ga kijken of ik dit dan in de vorm van een sketchquest (of earthquest+) kan gieten. Waarbij leerlingen dus ook een rol aannemen en dit uitwerken in sketchup. Wordt vervolgd…

28-01-2009

Vandaag naar de NOT geweest. Deze week sta ik zelf nog op de Kennisnetstand voor WikiKids en heb dan geen tijd meer om over de beursvloer rond te lopen. Vandaar dat het vandaag even moest. Veel leuke dingen gezien. Heb me vooral gericht op de digitale schoolborden. Vooral omdat ik hier in het volgende thema op de opleiding aandacht aan wil besteden. Er was veel aandacht voor de digitale schoolborden. Zowel leveranciers van borden, schoolbegeleidingsdiensten en uitgeverijen spelen op de vraag in. Bij de borden zijn de grote spelers natuurlijk Active, Promethean, SMART en Interwrite. Bij de uitgeverijen spelen zowel Zwijsen, Thieme Meulenhoff als Malmberg in op vraag van scholen. Veel digitale methodes gezien waarbij de boeken interactief en multimediaal zijn gemaakt. Een handige manier om de methodelessen te structureren. Van innovatief ICT-gebruik vind ik hier nog niet echt sprake. Leerlingen zijn nog steeds niet heel actief hiermee natuurlijk. Bij andere toepassingen is dat wel het geval. Zo is 7scenes van Waag Society te vinden op de NOT, maar ook Nyoyn playing, Serious Toys en ICON van Kopan. Dit waren de voorbeelden die me vandaag het meest aanspraken.27-01-2009

26-01-2009

25-01-2009

24-01-2009