Gisteren heb ik voor de Da-Vinci groep van Montessorischool Pallas Athene uit Amersfoort een Scratchles verzorgd. Oud-student Nienke de Jong, nu werkzaam op Pallas Athene had me gevraagd of ik hier aan mee wilde werken. Zij is met de kinderen bezig met een project over water in Nederland. De kinderen maken over dit project een animatie in Scratch. Voorafgaand aan deze les hadden de kinderen zich al verdiept in het onderwerp water in Nederland en hadden ze een begin gemaakt van een storyboard. De les die ik gaf was dus de derde in een reeks. In deze les heb ik hen handvatten gegeven om met Scratch een animatie te maken.
Mijn eerste evaluatie van deze les, twitterde ik gisteren ook al:
Een les van een uur is voor de kinderen precies lang genoeg maar om hen helemaal op weg te helpen net te kort, vond ikzelf.
Hoe heb ik het aangepakt?
In de les wilde ik verschillende aspecten aan bod laten komen. Belangrijkste doel van de les was natuurlijk dat kinderen in staat zijn om een animatie te maken in Scratch. Maar ik wilde hen ook nog een aantal andere zaken meegeven. Zoals leren dat debuggen hoort bij Scratch, dat ze een groot project leren opknippen in kleinere stukken (decompose) en dat ze een projectplanning kunnen gebruiken om overzicht te houden waar ze mee bezig zijn.
Het eerste doel heb ik, denk ik, behaald. De overige doelen niet of minder. De oefeningen rondom debuggen heb ik overgeslagen. Het opknippen en plannen heb ik alleen genoemd.
Ter introductie heb ik hen een animatie laten zien waarin ik mijzelf voorstel:
Het idee van voorstellen heb ik uit het boek
Creative Computing van ScratchEd dat in het Nederlands is vertaald door
Cobi van de Ven.
Daarna heb ik hen, met minimale instructie over Scratch (dit is Scratch, dit zijn de scripts, zo kun je ze aan elkaar klikken, zo kun je ze laten beginnen) Scratch laten verkennen. Ook deze opdracht komt uit het boek Creative Computing.
Opdracht 2 was bedoeld om de kinderen te wijzen op de Tips-functie in Scratch en hen kennis te laten maken met de scripts die helpen om een animatie te maken.
Ik merkte dat de kinderen bij opdracht 1 heel fanatiek al met Scratch aan de slag waren gegaan en het een beetje jammer vonden dat ze nu opeens een andere opdracht moesten doen. Voor een volgende keer zou ik de beginopdracht dus iets meer sturen en er voor zorgen dat het animeren van je naam meer aansluit op de verkenningsfase.
Ik merkte ook dat het handig was om steeds naar een tijdje gewerkt te hebben, gezamenlijk even een paar belangrijke hobbels door te spreken. Een paar bekende hobbels waar iedereen tegenaan loopt zijn:
* als ik mijn sprite heen en weer laten lopen tot de rand dan loopt hij op de kop terug
Oplossing is om de draaistijl van de sprite aan te passen.
* Ik wil mijn sprite laten draaien maar ik zie niets gebeuren:
Oplossing is dat je het draaien tijd moet geven:
Verder gaf ik in de loop van de les steeds meer tips over Scratch:
* Wist je dat een sprite verschillende uiterlijken kan hebben?
En dat je die uiterlijken na elkaar kunt laten verschijnen:
Materialen
Ik had een Scratchanimatie gemaakt waarin alle aspecten die aan bod moesten komen al verwerkt zaten:bewegen, muziek, wisselen van achtergrond, verschijnen en verdwijnen van teksten. Dat was heel handig om steeds weer erbij te pakken. Zo van: kijk, zo kun je het aanpakken.
Ik had ook een presentatie gemaakt om mijn verhaal te ondersteunen
En tot slot een
website waarop alle opdrachten en linken te vinden waren die we gingen gebruiken.
Verder had ik nog een studio klaargezet voor de animaties. Maar daar hebben we geen gebruik meer van gemaakt.
Tot slot
Zoals je waarschijnlijk merkt, had ik meer dan genoeg materiaal om te gebruiken. Teveel voor een te korte tijd. Ik wilde aan teveel aspecten aandacht besteden (die heb ik deels overgeslagen). Een volgende keer ben ik in staat om het nog meer te stroomlijnen.
Belangstelling om ook leerlingen ook kennis te laten maken met Scratch? Ik kom graag langs om hen te helpen! Of samen met jullie na te denken over de mogelijkheden.