Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in november, 2006

Bij het stembureau waar ik vanmorgen mijn stem mocht uitbrengen, hingen deze verkiezingsposters. Erg leuk.

verkiezingsposter

Voor de zoekmachine Meestersipke.nl en de website om je favoriete websites te verzamelen, YURLS, heb ik screencasts gemaakt. In de screencasts leg ik uit hoe je het beste kunt zoeken met meestersipke.nl en hoe je een YURLS-pagina aanmaakt. De screencasts zijn bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Maar ook leerkrachten kunnen ze natuurlijk gebruiken.

Gisteren was onze (Centrum voor ICT Educatie van de Hogeschool Domstad) tweede dag van de studiedag. Deze tweede dag hebben we gehouden op de De werklplaats Kindergemeenschap Kees Boeke in Bilthoven. Deze school heeft zowel een basisschoolafdeling als voortgezet onderwijs in huis. Deze school heeft een bijzondere visie op onderwijs en heeft dit nu ook in het nieuwe gebouw voor het voortgezet onderwijs kunnnen vormgeven. Het was een insprirende omgeving om de studiedag te houden. We zijn verder gegaan met de onderwerpen waar we gisteren mee waren geëindigd over trends in ICT. Dit om vast te stellen met welke trends we de komende tijd aan de slag zullen gaan in ons ICT-lab. Het eerste dat we oppikken is het gebruik van digitale video in de opleiding en in het basisonderwijs. Niet direct iets schokkend nieuws dus. Maar wel iets waar we nog te weinig aandacht aan besteden gezien de prachtige mogelijkheden die dit biedt. De komende tijd zullen we hier mee experimenteren en lees je de resultaten vast hier weer.

fotoos_studiedag_2006_Centrum_voor_ICT007

Voor de foto’s van de studiedag en de WP kun je hier de slideshow bekijken.

Vandaag zijn we begonnen met een tweedaagse studiedag met ons Centrum voor ICT (Educatie) van de Hogeschool Domstad. Tijdens deze studiedag denken we na over de trends in ICT en onderwijs en op welke manier we hier op in kunnen spelen. We hadden een paar interessante discussies. Met als huiswerkopdracht ons nog verder verdiepen in de trends. Heerlijk hoor als je dan nog eens mag kijken wat er allemaal voor leuks te wachten staat. Zo vond ik een presentatie van Hans Appel van Sun met een presentatie over ICT trends Werken en leven in de nieuwe realiteit . Ook Rob Creemers presentatie over de nieuwste ontwikkelingen was erg interessant. Hij maakt hierin nog een verwijzing naar Ray Curzweil.
Ook vond ik nog Kansrijke ICT trends voor 2005 op Kennisportal.com. Trends die hier genoemd worden zijn:

Trends voor 2005:
1 – Breedband
2 – Wireless Computing
3 – Radio Frequency Identification (RFID)
4 – Application Service Providing (ASP)
5 – Voice over Internet Protocol (VoIP)
6 – Open Source software (OSS)
7 – Elektronische dienstverlening (E-Business)
8 – Enterprise Content Management (ECM)
9 – Customer Relationship Management (CRM)
10 – Domotica
11 – Outsourcing van ICT-diensten
12 – Informatieplanning

Gelukkig blijkt op de e-learning site ook al aardig wat trends te staan. En waar de toekomst om draait wordt ook nog eens een keer weergegeven in dit plaatje.
Simons gaat in ICT in het onderwijs naar de derde fase? in op de trends in het onderwijs.

Kortom genoeg ontwikkelingen en trends te bespeuren.

Ben ik een trend vergeten? Zelf een goede trend gespot? Dan hoor ik het graag.

Soms moet je het gewoon zien om te geloven dat het kan. Een grafische interface die het echte kantoor kan nabootsen.

En als je een website tegenkomt die je goed vindt en je wilt er op de achterkant even een notitie op maken. Kan dat dan? Ja.

Nog een poging om een fotoalbum op mijn blog weer te geven. Nu een beproefde methode die ik ook al op andere blogs ben tegengekomen: slide.

Er zijn verschillende manieren om een fotoalbum op je blog neer te zetten. Deze vond ik wel erg mooi:

Deze is afkomstig van GoodWidgets. De tip vond ik via eHub van Emily Chang.

Update: Hmmm, het werkt nog niet zoals het zou moeten. Ik ga er nog eens naar kijken.

owdlogoVanaf vandaag zal ik regelmatig op de OWD2006 blog schrijven. Hier vind je alle ins en outs over de OWD. Je leest er ook wie er nog meer over de OWD2006 zullen bloggen.

Internet Tech Support

Hoe gaat het op de helpdesk?

Deze maand staat er een artikel in Vives over Games in het onderwijs. Het artikel is geschreven door Roeline Slot. Zij is oud-student van Hogeschool Domstad. Ze heeft haar meesterstuk geschreven over het gebruik van Games in het onderwijs en ik mocht haar hierbij begeleiden. Ik ben dan ook eg trots dat Vives haar heeft gevraagd om er een artikel over te schrijven. Een mooie beloning voor Roeline voor een mooi meesterstuk. Wil je het meesterstuk zelf lezen kijk dan hier.