Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in november, 2008

Gisteren werd op Hogeschool Domstad voor de tweede keer het open podium DomstadLive gehouden. Optreden van studenten en medewerkers van Hogeschool Domstad op allerlei gebied: muziek, theatersport en verhalen. Het was een avond waar zijn eigen talenten kon delen met collega’s en medestudenten. De organisatie was dit jaar in handen van de initiatiefneemster Evelien Schotpoort en de studentenvereniniging van Hogeschool Domstad Stura.
DomstadLive viel samen met het afscheid van onze mananger voor de minor Jan Haasjes.

Hieronder nog een video van het optreden van Swinc. De band waar een van onze studenten in speelt: Wouter Poot.Dit jaar had ik me opgegeven voor Gluren bij de Buren. En mijn woonkamer is uitgekozen om mee te doen. Het programma kun je hier bekijken:

gbdbprogramma

Get your own at Scribd or explore others: Culture

Het volgende bericht stond deze week op onze portal. Het is een bericht van Tim Olthof, student aan de Hogeschool Domstad.

Hallo allemaal!! Voor degenen die mij niet kennen, zal ik me even voorstellen: ik ben Tim Olthof, 21 jaar en zit in het derde jaar van Hogeschool Domstad.

Ik krijg de kans om een bericht op de Portal te plaatsen, omdat ik onlangs drie weken naar Afrika ben geweest. Ik ben bezig met een project rond mijn reis op mijn stageschool en het leek mij een goed idee om mijn verhaal (in het kort) ook op Domstad te verspreiden.

Ik ben in Benin geweest, West -Afrika. Een land ten westen van Nigeria en ten oosten van Togo, Ghana en Ivoorkust.

Samen met mijn oom, Frans Olthof, die 2 a 3 keer per jaar naar Benin uitgezonden wordt door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij helpt de gemeente Dogbo (in het Zuiden van Benin) de omgeving in kaart te brengen en ondersteunt hen met het dagelijkse bestuur te organiseren. Tegelijkertijd heeft zijn vrouw een tehuis helpen oprichten voor geestelijk gehandicapten. Vanuit Nederland wordt dat tehuis gesponsord. Verder hebben we een aantal weeshuizen bezocht en heb ik een groep ALO studenten geholpen die daar sportdagen hebben georganiseerd op middelbare scholen.

Het is voor mij een onvergetelijk reis geworden. Naast prachtige natuur, lieve kinderen, enthousiaste mensen, heb ik ook heel veel armoede en ellende gezien.

Geestelijk gehandicapten bijvoorbeeld worden verwaarloosd: wij hebben een jongen opgehaald die aan een ketting in een schuurtje lag, helemaal vervuild en ondervoed. De vader moest werken en kon niet de hele dag op zijn zoon letten. De ziekenhuizen die ze bezocht hadden wisten de jongen niet te helpen. Wij hebben hem naar het gehandicaptencentrum gebracht.

Ik heb ook de kans gekregen een aantal basisscholen te bezoeken. Zulke basisscholen zijn natuurlijk heel anders dan we hier gewend zijn. In de klassen zitten soms wel honderd kinderen. Ze zitten dan met z’n vieren aan een tafeltje voor twee personen. Soms is er ruimte tekort en krijgen kinderen buiten les. Materialen zijn er bijna niet.

Op één van die scholen heb ik de tekeningen uitgedeeld die de kinderen uit mijn stageklas (groep 3/4/5) gemaakt hadden. Ook heb ik hier kleurpotloden, schriften en voetballen uitgedeeld. De kinderen waren er superblij mee!!

De kinderen van mijn stageschool reageren heel enthousiast op mijn verhalen. Nu wil ik de basisschool in Dogbo nog meer helpen en ik ben begonnen met een geldinzamelactie. Ook zijn de kinderen uit mijn klas een doos aan het versieren waarin ze al hun oude kleren, speelgoed enz. verzamelen. De kinderen uit groep 6/7/8 zetten een campagne voor mij op om alle ouders en andere bewoners van ’t Goy te informeren over mijn actie. Rond de kerstviering wordt het project afgerond met een presentatie van de opbrengsten van de school ‘de Boogerd’. De campagnes die de leerlingen van groep 6/7/8 georganiseerd hebben krijgen van mij nu de aandacht tijdens deze afsluitende presentatie.
In het voorjaar gaat mijn oom weer naar Bénin en hij gaat dan persoonlijk in overleg over de doelen van de opbrengst.

Ik hoop jullie (studenten, docenten en de rest) hiermee op de hoogte te brengen waar ik mee bezig ben. Nu komt natuurlijk mijn vraag: Ik hoop natuurlijk van al mijn medestudenten een kleine bijdrage te ontvangen. Zoals iedereen weet: maken veel handen licht werk!!
Ik heb een aparte girorekening geopend (Nummer: 2158021 t.n.v TL Olthof) waarop iedereen die wat kan missen zijn/haar bijdrage op kan storten. Alle beetjes helpen.

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp!!
Tim Olthof (3D)

Volgende week beginnen de SURFOnderwijsdagen 2008. Inmiddels hebben zich meer dan 600 mensen ingeschreven.
Dit jaar gebruiken we voor het eerst intensief Twitter op de OWD2008. Inmiddels hebben 38 mensen zich aangemeld om de owd2008 te volgen. In de aanloop naar de OWD2008 zetten we het vooral in als een middel om nieuwtjes/primeurs te verspreiden. Ik vind het een mooie manier om kennis te maken met dit medium. Ik gebruikte het hiervoor ook al wel maar nog niet zo intensief. Misschien dat ik het na de OWD2008 wel op mijn eigen twitteraccount verder oppak.
Voor de OWD2009 kwam ook al een mooi idee langs om twitter in te zetten.
Tenslotte over Twitter nog de twittersearch van Jeroen Bottema.

Morgen is er een Operator11 uitzending. Als voorproefje op het edublogdiner en de SURFOnderwijsdagen. Om 17:00 start ik met een testuitzending. Om te kijken of de techniek een beetje werkt. Om 19:00 start de echte uitzending. Ik ben benieuwd hoeveel mensen ik dit jaar in de studio krijg. Hier de link naar het eerdere bericht hierover.

Update: de directe link naar de testuitzending is: http://operator11.com/shows/5080/episodes/43092

Update 2: De directe link naar de uitzending is hier te vinden: http://operator11.com/shows/5080/episodes/43110

Update 3: De uitzendingVandaag heb ik aan www.werkenmetgoogleearth.nl 20 nieuwe handleidingen toegevoegd over het werken met Sketchup, het tekenprogramma waarmee je op een eenvoudige manier modellen aan Google Earth kunt toevoegen.
Ik ben bezig met het maken van opdrachten voor Twentelab. De handleidingen heb ik gemaakt voor een opdracht waarbij leerlingen een stationsgebouw bouwen zoals dat er in de negentiende eeuw uitgezien heeft in Hengelo.

Het zijn zeventien videohandleidingen en drie vertaalde lessen in Sketchup zelf. vetaalde lessen (uit het Engels) bestonden al en zijn hier te vinden.

Afgelopen vrijdag ontvingen meer dan 150 studenten hun Propedeuse op Hogeschool Domstad. Ter gelegenheid daarvan hielden we een feestelijke Propedeuse-uitreiking. Meer dan 600 mensen (studenten, ouders, familie en vrienden) waren hierbij aanwezig. In de fotoshow een impressie.Vandaag op Wikimedia 2008. Hieronder een fotoimpressie van de dag. Daaronder de presentatie zoals ik hem gegeven heb.