Ik ben de laatste dagen aan het stoeien met Google Maps. Jammer dat Google zelf niet zo’n mooie interface heeft gemaakt voor Google Maps (GM). Voor Google Earth (GE) is dit toch beter verzorgd. Het plaatsen van een marker is in GE een peule(n)schil. Aanklikken, schuiven en klaar. In GM moet je hier iets meer moeite voor doen. Je moet in de code duiken om dit voor elkaar te krijgen. Of je maakt gebruik van allerlei bedrijfjes die zich op dit onderwerp gestort hebben. Dat kan ook.
Gelukkig houden veel mensen zich bezig met toepassingen rondom GM. Ook wat betreft tutorials en hulp kun je op veel plekken terecht. Een website waar ik veel aan heb gehad is een website van Mike Williams. Hier vind je de basics, more advanced stuff, custom maps, third party extentions en javascript concepts.
De website is vooral zo prettig omdat alle onderdelen met voorbeelden zijn uitgewerkt waarbij je rustig kunt gaan stoeien met de code. Wil je bijvoorbeeld een map met markers maken dan kun je hier zien hoe je dat doet. Helemaal handig vind ik het lijstje met Potential pitfalls die worden genoemd.

Zelf ben ik op deze site aan de slag gegaan met tooltips 2. Het voorlopige resultaat is hier te vinden. Het is een GM van Nederland waarop markers zijn geplaatst (nu nog maar één) waarin een video is opgenomen. Het leek me aardig om op deze manier video’s aan geografische plekken te koppelen.
De manier waarop deze kaart werkt is dat aan de kaart een xml-file gekoppeld is, waarin de informatie over de markers is opgenomen. De xml-file is hier te vinden.
Nu wist ik nog niet zoveel van xml-files en moet ik zeggen dat ik ook dankbaar gebruik maak van de voorbeelden die Mike Williams op zijn site heeft verzameld. Wat ik nu wel weet over xml-files is dat:

  • geen gebruik kunt maken van <> of &-tekens (als losstaandteken).
  • het nogal gevoelig is voor de tekens “;”, “,” en de ” of ‘.

Als je de xml-file wilt bekijken dan moet je van de bovenstaande link de bron bekijken. Daarin staat de echte code.

Maar goed. Zoals ik al zei zijn er ook bedrijfjes die zich richten op het gebruik van Google Maps. Een uitgebreid overzicht van allerlei toepassingen vind je op GoogleMapsMania, programmableweb en op Nederkaart. Een paar mooie voorbeelden vind ik zelf: Yourmap, Aardvark, Mapmaker, Mapbuilder en Strike up your google map. Meer informatie vind je nog op de wiki over Google Maps.

Nog meer informatie vind je trouwens op mijn FURL-pagina over Google Earth.