Een tijdje geleden zijn we als Expertisecentrum ICT-Educatie begonnen met een eigen weblog. Op deze weblog komen de berichten te staan die te maken hebben met ons expertisecentrum ICT-Educatie. We houden ons bezig met de implementatie van ICT in het onderwijs.
Parallel aan deze weblog loopt de opzet van ons ICT-lab. Dit lab gebruiken wij om de nieuwe zaken uit te proberen zodat we hier ervaring mee opdoen (binnenkort zal ik hier nog wel uitgebreider over schrijven). Vandaag heb ik samen met mijn collega Elleke Verwaijen een podcast gemaakt. Misschien wel even leuk om te vertellen hoe we dit hebben aangepakt.

Eerst hebben we het interview opgesteld. Het onderwerp was Samen Deskundiger. Een project van Kennisnet Ict op school. Elleke was hierbij betrokken vanuit de Hogeschool Domstad.

Na het doornemen van de vragen hebben de opname gemaakt. Voor deze opname hebben we gebruik gemaakt van de IAudio.

De IAudio hebben we met een USB-kabel op de computer aangesloten. Van de IAudio hebben we het gekopieerd naar de harde schijf.

Op de computer hebben we het geïmporteerd naar Audacity. Hierin hebben we het een klein beetje bewerkt: vooral geknipt aan het begin en eind.

Naast het interview wilden we ook nog graag een intro en een uitro gebruiken. Daarvoor zijn we op zoek gegaan naar een muziekje. Dat muziekje hebben we gevonden op garageband, een website met podsave muziek. We hebben gezocht naar ee intstrumentaal nummer en hiervan het begin geknipt (site is momenteel in onderhoud, zal binnenkort ook de artiest vermelden zoals het hoort).

In audacity hebben we het geëxporteerd naar een complete mp3. Het interview was zo’n 12 minuten lang. Het mp3-tje zo’n 12 MB groot.

Om het mp3-tje online te krijgen hebben gebruik gemaakt van Studio-Odeo. In eerste instantie liepen we tegen een probleem aan omdat we een nieuw account hadden gemaakt en hierbij geen mogelijkheid was tot het uploaden van mp3’s. Ik had nog een oud account en hierbij kon wel worden geüpload.

Nadat het bestand online was gezet hebben we de flashplayer van odeo gekozen om het op de weblog weer te kunnen geven.

Op onze weblog hebben we een kort berichtje gemaakt en de player geëmbed (is dat een goed woord?). Dit leverde eerst nog wat problemen op. Vanavond heb ik hier nog eens naar gekeken. Nu heb ik de oude player gepakt en niet de nieuwe (of het hier aan lag dat het niet werd afgespeeld durf ik niet te zeggen).

Het hele proces: van interview opzetten tot publiceren op de weblog heeft zo’n anderhalf tot twee uur geduurd. We hebben het daarbij zo simpel mogelijk gehouden wat betreft middelen (dus niet zelf met een player en webserver aan de slag).

Het interview is te beluisteren op de weblog van het ExpertiseCentrum ICT Educatatie.