Sinds Een tijdje is heel Amsterdam in 3D in Google Earth te vinden. De meeste gebouwen zijn als grijze vlakken te zien maar een aantal zijn gedetailleerder uitgewerkt. De gebouwen worden gemaakt in het programma Sketchup. Dat heeft nu de mogelijkheid (al weer een tijdje hoor) de mogelijkheid om foto’s van de gebouwen als een soort behang op de sketchup modellen te plakken. Het effect is dat je snel een realistisch gebouw krijgt. Wel als je dit van een afstandje bekijkt.
Deze manier van bouwen gaat relatief snel. Een andere manier is om het gebouw echt gedetailleerd na te bouwen. Een heel fraai voorbeeld hiervan vind ik het treinstation van Berlijn. Je kunt het gebouw invliegen en op de perrons kijken.

Nu Amsterdam zo vol met 3D-gebouwen stond was ik benieuwd hoe de rest van Nederland erbij stond. Ik heb even een rondje gemaakt langs alle provinciehoofdsteden. Blijkt dat in (bijna) elke stad al gebouwen staan in 3D. Zo is bijvoorbeeld de Dom in Utrecht en het stadhuis in Groningen te bewonderen. Je moet verder zelf maar eens op ontdekkingsreis gaan langs de hoofdsteden en kijken welke gebouwen er al te vinden zijn.

Ik vind het wel grappig om te zien hoe deze 3D-ontwikkelingen zich voortzetten. Google concureert hier duidelijk met Microsoft die met de live maps ook druk doende is met 3D-gebouwen. Grote steden in Amerika zijn in live maps fraai uitgewerkt. Voor Nederland biedt Live maps nog geen enkele concurrentie aangezien Nederland nog niet zo gedetailleerd is uitgewerkt in live maps.

Tenslotte. Via diverse weblogs over Google Earth en Maps verschijnen berichten over Where 2.0 en de aankondiging dat de KML-files van Google Earth nog meer informatie zouden kunnen bevatten. Op GEB wordt hiervan uitgebreid verslag gedaan (net zoals van de Google DevelopersDay)