Phoe, phoe. Wat een mooie update van Google Earth zeg. Je kunt nu ook het heelal bekijken. Op al een flink aantal blogs is hierover gepost. Google Earth wordt hiermee een generalist onder de toepassingen: veelzijdig. Nog niet altijd de beste op de verschillende deelterreinen misschien maar wel uitgebreid. Een hele mooie toepassingen vind ik zelf de optie die je ook onder het kopje Lagen vindt: Gigapxl Photos. Heerlijke voorbeelden te zien in Amerika waar je letterlijk in de foto’s kunt kruipen.
Je kunt dit zelf ook doen met je eigen foto’s. Nu heb ik zelf niet zulke stevige camera’s dat ik zover kan inzoomen als op de voorbeelden. Maar nu had ik een tijd geleden al wel panoramafoto’s gemaakt op verschillende plekken in Nederland. En het bekijken van een panoramafoto in Google Earth vind ik ook wel een belevenis. Een voorbeeld vind je hier.
Hoe doe je dit? In het menu vind je onder Toevoegen ook de optie Foto. Hier kun je je eigen foto aan toevoegen. Ik heb een foto genomen die ik met behulp van The Panoramafactory aan elkaar hebt gestitched. Deze foto heb ik als jpg opgeslagen en op flickr gezet. Daarna was het simpel de link toevoegen in het Fotobewerkingsvenster. Het geheel opslaan en uploaden als kmz-bestand.

Als je inzoomt op de foto en daarna met je pijl op het toetsenbord naar links en rechts schuift heb je het gevoel er midden in te staan.

Ik zag op de blog van Digitally Distributed Environments beschrijven ze hoe ze dit ook nog kunnen doen met hele grote foto’s. Ze zijn er zelf niet zo heel tevreden over maar dat komt vast omdat (zoals ze zelf ook al schrijven) al een andere manier bedacht hadden om foto’s te integreren in GE.