Vandaag ben ik bezig geweest om Surfgroepen te verkennen. De eerste pogingen zijn hier te bekijken.
Ik heb nu vooral gekeken naar de verschillende webparts die toegevoegd kunnen worden. Dat zijn er aardig wat. De webparts die ik nu heb gebruikt zijn: Calender, Links, RSS-overzicht, Wiki en weblog.
Daarnaast heb ik verschillende sites aangemaakt waarop ik externe pagina heb ingevoegd. Zo is er een tabblad voor Flickr-foto’s, YouTube-videos, Google Maps-kaart, Slideshare-presentaties en Scribd-bestanden. Daar zijn al aardig wat mogelijkheden mee te bereiken.

Weblog
Tot slot heb ik gekeken naar de weblogfunctionaliteit. Daar ben ik tot nu toe minder tevreden over. Veel embedded code die op de andere pagina’s wel weergegeven kan worden, zie ik hier niet. Surfgroepen knalt er dan uit (bij de YouTube-video’s) of geeft het gewoon niet weer (Google Maps).

Onderwijsdagen
Voor mij zijn deze experimenten vooral handig omdat ik tijdens de SURF-onderwijsdagen gebruik wil maken van surfgroepen. En ook van de weblog het liefst. Maar door het niet functioneren van de embedded code wordt dat een stukje minder aantrekkelijk. Misschien hebben anderen wel ervaring dat dit werkt?

Wiki
De wiki wil ik nog verder onderzoeken. Daar heb ik nog geen tijd voor gehad om het uit te proberen. Deze wiki heeft, wat mij betreft wel een flinke concurrentie in de vorm van mediawiki en wikispaces. Kan het daar tegen op? Ik ben benieuwd.

Samenwerken
Surfgroepen heb ik nu nogal eenrichting gebruikt. De mogelijkheden tot samenwerken heb ik ook nog niet goed bekeken. Daar wil ik me ook nog in verdiepen. Dit vooral met het oog op een samenwerkingsverband dat we met een Pabo in Marokko zijn aangegaan.

Andere voorbeelden
Via Pierre Gorissen hoorde ik dat voor de Edutrip 2007 ook gebruik werd gemaakt van surfgroepen. Deze surfgroep vind je hier. Leuk om te zien hoe ze het dit jaar hebben aangepakt. Ik ben benieuwd hoe het hen bevalt om het dit jaar op deze manier te doen. Vorig jaar mocht ik de weblog bijhouden. De wiki was toen nog van mediawiki.

Andere surfgroepen die ik heb gezien zijn die van de DU, INHOLLAND en Ontwerpprojecten. Een beetje vreemd is het wel dat die in mijn overzicht staan van sites, aangezien ik die zelf helemaal niet heb geselecteerd.

Tips
Ik kwam pas echt op gang toen ik een eigen teamsite had gemaakt. Op mijn eigen (persoonlijke) site kon ik niet zo heel veel doen (met mijn ervaring). De mogelijkheden op de teamsite zijn veel groter. Dus wil je echt kennis maken met surfgroepen dan is het aanmaken van een teamsite een goed begin.