De afgelopen dagen ben ik er achter gekomen dat je je Nokia telefoon vol kunt stoppen met allerlei widgets. Widgets zijn kleine programma’s die handig op je mobiel zijn te bedienen. Voor de Nokia is er de Widsets. Een handig overzicht met honderden handige programma’s. Zo heb je bijvoorbeeld een Widset voor Wikipedia, Flickr en Twitter. Hierdoor kwam ik op het idee om een widget te maken voor WikiKids. Dat is me nog niet gelukt maar misschien dat het met Widgetbox wel gaat lukken. Ik kan me meer educatieve toepassingen voorstellen. Bijvoorbeeld een widget voor de beeldbank en Teleblik. Of van verschillende kinderzoekmachines zoals Meestersipke, Netwijs en Davindi.
Handig en educatief dus. Maar soms kunnen die kleine programma’s ook gewoon leuk of nerdy zijn. Zo heb ik vandaag Lightsabre op mijn Nokia gezet en van mijn mobiel een echt lichtzwaard gemaakt inclusief zoomgeluiden en flikkerende beelden. Op YouTube zag ik dat hier al opnamen van waren gemaakt (niet van mij maar wel van het lichtzwaard). Het reageert op de beweging die je maakt met je mobiele telefoon.
Ik vind het fantastisch dat mensen zoiets bedenken. Of hier ook nuttige toepassingen aan vast zitten durf ik nog niet te zeggen maar het voegt toch wel weer een dimensie aan de ervaring van een ICT-middel toe.