Gisteren heb ik mijn tweede teachmeet bijgewoond. Deze keer vond het plaats tijdens de IPON. Zo’n 70 mensen waren bij deze editie aanwezig.
Voor iedereen die niet weet wat een teachmeet precies is, hier (mijn) definitie:

Een teachmeet is een informele inspirerende bijeenkomst waarin korte presentaties door deelnemers worden afgewisseld met borrelmomenten en een loterij en thuisblijvers via online media op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen tijdens de bijeenkomst.

Pfff. Een hele mond vol dus. Ik zal de verschillende onderdelen verder toelichten.

De deelnemers

Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp van de avond kon zich hiervoor opgegeven. In dit geval is het brede onderwerp ICT en onderwijs. Op de wiki van de teachmeet kun je zien wie zich precies hebben opgegeven. Hier valt uit op te maken dat de meeste mensen gewoon erg nieuwsgierig zijn naar het fenomeen teachmeet, de sfeer en naar het onderwerp van de avond.
Van verschillende kanten werd de zorg uitgesproken dat hier zo weinig gewone docenten bij aanwezig waren. Ik weet zelf niet of je daar zo veel zorgen over hoeft te maken. De teachmeet heeft zijn eigen functie, denk ik. De belangrijkste is elkaar inspireren. Volgens mij nemen de mensen die hierbij aanwezig zijn deze inspiratie mee naar hun eigen netwerken. Inspiratie in de vorm van concrete ideeën maar ook in de vorm waarop je bezig kunt zijn met professionaliseringsbijeenkomsten.

Ik kreeg wel de indruk dat mensen die hier aanwezig waren vooral gerekend kunnen worden tot de Innovaters en Early adopters. Mijn beeld is dat de meeste leerkrachten niet tot deze groep behoren. Maar dat betekent niet dat de teachmeet an sich niet interessant zou kunnen zijn voor de gewone leerkracht.

(BTW: hoe vaker ik schrijf: de gewone leerkracht, des te meer ik denk: volgens mij zijn er genoeg bijzondere leerkrachten. Ze houden zich misschien alleen niet direct bezig met ICT in het onderwijs maar bijvoorbeeld wel met drama in het basisonderwijs.)

Korte presentaties

Er werden presentaties gegeven van 7 minuten (micro) en 2 minuten (nano). Uitgangspunt hierbij is dat je in principe geen slideware (lees PowerPoint) gebruikt. Het moet een actieve presentatie zijn. Een verhaal vertellen kan. Iets laten zien of ervaren kan ook. Niet de ingeblikte versie van een programma laten zien dus maar het programma zelf. Best lastig als je veel wilt vertellen. Maakt het wel spannend.
Zelf heb ik voor deze keer de website www.prezi.com gebruikt. Een site waar je mooie (toch) presentaties kunt maken waarbij vooral het zoomeffect en de ordening van de onderwerpen het visueel erg aantrekkelijk maken. Mijn presentatie over Google Earth, SkethcUp en Gamekit is hier te vinden. Vond het leuk om dit zo uit te proberen. Het zorgde er ook voor dat ik de rode draad in mijn verhaal kon vasthouden.
Het voorbereiden van zo’n korte presentatie kost trouwens niet minder tijd dan een presentatie van een uur. Tenminste bij mij. Als alles in zo’n korte tijd moet gebeuren moet je het tot in de puntjes hebben voorbereid (vind ik) en er rekening mee houden dat er iets mis zou kunnen gaan (en daar dan snel weer een oplossing voor kunnen vinden). Zo had ik mijn presentatie op mijn Macbook gezet, op mijn USB-stick, online en nog als zipbestand bij surfgroepen staan.
Gelukkig kon ik de presentatie gewoon openen bij de website prezi. Ook had ik alle linken natuurlijk gedubbeldchecked en gekeken of het zou werken op zowel een Mac als een Windowscomputer. Ook hier ging het allemaal goed (bij een aantal deelnemers liep het hier mis).
Het enige waar ik nu tegenaan liep was het feit dat het beeldscherm van mijn Macbook niet direct zichtbaar was op de beamer. Dit koste mij toch al snel meer dan een minuut.
Tijdens de presentatie loopt de klok mee. Als er nog dertig seconden over zijn dan krijgt de spreker een seintje doordat iemand zijn hand opsteekt en een knuffel omhoog houdt. Als de tijd echt om is wordt de knuffel naar de spreker gegooid om duidelijk maken dat hij/zij moet stoppen. Harry Spoelstra gaf daar vanuit het oogpunt van de reisbeer nog zijn eigen visie op (werkt waarschijnlijk alleen onder Windows in Internet Explorer maar is de moeite waard om te bekijken).

O ja, de volgorde van de presentaties werd bepaald door de online fruitmachine. Ook erg leuk.

borrelmomenten en loterij
Het informele karakter van een teachmeet is volgens mij wel een onderdeel van het succes. Dit informele karakter wordt onderstreept door de borrel en het feit dat er een loterij wordt gehouden.
Voor de borrel en loterij zijn sponsoren nodig die een en ander willen financiëren. Tegelijkertijd denk ik dat het voor de sponsoren een mooie gelegenheid is om hun producten onder de aandacht te brengen van de innovators en early adopters. Geen slechte zaak lijkt me.
De opbrengst van de loterij is bestemd voor een goed doel. Gisteren was nog niet bekend welk goede doel dit zou worden. Ik heb hier trouwens al wel een goed idee voor. Ik schreef al eerder over de workshopreis die collega’s van mij maken naar Banda Atjeh. Nu zijn ze druk bezig met het inzamelen van geld om daar spullen voor de scholen te komen die ze verder helpen. Dus Fons, bij deze draag ik dit project voor als goed doel van de loterij.
De prijzen waren trouwens niet mis. Zelf mocht ik met de twee hoofdprijzen naar huis toe gaan. Een interwrite mobi en een visualiser. Erg mooi moet ik zeggen. En ook direct bruikbaar voor het volgende thema waarin ik het onder andere ga hebben over digiborden.

09-04-2009

online media

Tijdens de bijeenkomst werd er druk getwitterd, foto’s gemaakt en zag ik behoorlijk wat flips aan het werk. Het resultaat daarvan is te vinden in de search van twitter, de foto’s op Flickr en video’s op vimeo. Zag vandaag nog geen video’s op YouTube staan. Misschien komt dat nog.

Willem Karssenberg heeft er trouwens voor gezorgd dat alle presentaties door Presentations2go zouden worden opgenomen. Heb ze nog niet gevonden maar dat zal binnenkort waarschijnlijk beschikbaar zijn.

Verdere opmerkingen
Dit keer heeft de Teachmeet de IPON-award gewonnen. Een mooie opvolger van WikiKids zou ik zo zeggen.

Het was de tweede keer dat ik op de teachmeet was. En ik moet zeggen dat ik er weer meer energie van heb gekregen. Toch knap als je bedenkt dat er zo’n 20 presentaties zijn geweest.

De organisatie was perfect. Er is aardig wat werk in gestoken. Zelf een zamboni was geregeld om de informele sfeer op peil te houden:-)

Volgens mij komt op het volgende grote ICT-congres weer een Teachmeet.

Het fenomeen teachmeet zou volgens mij heel goed deel uit kunnen maken van een grotere studiedag. Een teachmeetstart of afsluiting van een dag.

Hieronder tenslotte nog de twitterfountain.