Sinds een paar weken maak ik voor het digibord KMZ-bestanden voor Google Earth. Deze bestanden zijn te gebruiken in de instructie van de aardrijkskunde- en geschiedenisles. De bestanden komen op digibordopschool op de Google Earth-pagina te staan.
Sipke Kloosterman, van oa digibordopschool, vroeg of ik een stukje wilde schrijven op zijn blog hierover. Dat heb ik gedaan.

Hieronder zie je dit bericht ook nog een keer zoals het daar is opgenomen. Met helemaal onder aan de vraag naar specifieke wensen.

Gerard Dummer doet mee met Digibord op School en maakt KMZ-bestanden voor Google Earth voor het digibord.
Ik ben sinds 2001 opleidingsdocent ICT-educatie aan de Hogeschool Domstad te Utrecht. Hogeschool Domstad is een katholieke lerarenopleiding voor het basisonderwijs. Als opleidingsdocent ICT-educatie geef ik les aan studenten en vertel hen hoe ze ICT binnen hun onderwijs een zinvolle plek kunnen geven. Dit betekent dat ze in aanraking komen met het gebruik van ICT binnen een les maar het betekent ook dat ze na moeten denken over hoe ICT de wereld van kinderen verandert en op welke manier ze daar op school aandacht aan moeten besteden. ICT is een veelzijdig onderwerp en ontzettend boeiend. Het is ook een gebied dat constant in beweging is en steeds nieuwe mogelijkheden biedt om het onderwijs te verrijken. Dat vraagt van studenten een open en onderzoekende houding om steeds te kijken hoe ICT hun onderwijs kan verrijken.

Naast opleidingsdocent ben ik ook actief betrokken bij de internetencyclopedie WikiKids een omgeving waarin leerlingen van het basisonderwijs gezamenlijk een encyclopedie maken. WikiKids is een voorbeeld bij uitstek waarin naar voren komt hoe je ICT kunt integreren in het onderwijs. Leerlingen werken aan doelen op het gebied van taal en wereldoriëntatie en werken tegelijkertijd aan mediawijsheiddoelen.

Tot slot houdt ik me al een aantal jaren bezig met het gebruik van het programma Google Earth in het onderwijs. Hierbij richt ik me vooral op de mogelijkheden van aardrijkskunde en geschiedenis. Maar ook rekenen en taal zijn vakken die met dit programma gecombineerd kunnen worden. Op de website www.werkenmetgoogleearth.nl. Op deze website staan handleidingen, achtergronden en opdrachten die leerlingen zelfstandig kunnen maken.

Voor digibord op school ontwikkel ik bestanden die de leerkracht direct kan gebruiken tijdens de instructie van zijn aardrijkskundelessen en geschiedenislessen. De bedoeling is dat de leerkracht de bestanden als illustratiemateriaal kan inzetten voor het gebruik op het digibord in combinatie met Google Earth. Tot nu toe heb ik al verschillende bestanden op digibord op school gezet: de Benelux, het voormalig oostblok, kustsoorten, de landen van de Europese Unie, Scandinavië en de provincies van Nederland met de hoofdsteden. Ideeën voor het ontwikkelen van bestanden voor Google Earth op het digibord zijn van harte welkom. Ik zal dan kijken of ik ze uit kan werken.