Een nieuwe rubriek (muziekgeschiedenis) op mijn blog waarvan ik nog niet weet hoe lang die gaat duren. Misschien blijft het gewoon bij een keer maar het kan ook zijn dat ik er een gewoonte van maak. Laat ik duidelijk zijn van te voren: ik heb geen verstand van muziek en zeker niet van de muziekgeschiedenis. Maar het leek me leuk om op basis van muziekvideo’s van YouTube (en andere videosites als dat uitkomt) en informatie van Wikipedia (of andere bronnen) een beetje in de muziekgeschiedenis te duiken.

Het eerste nummer dat ik op die manier probeer te verkennen is het nummer “What the world needs now”. In 1965 gezongen door Jackie DeShannon. Zij is geboren in 1944 in Hazel in de staat Kentucky. Het nummer is geschreven door Hal David en op muziek gezet door Burt Bacharach. Die het eerder aan Dionne Warwick aanboden. Zij sloeg dit echter in eerste instantie af en zette het later alsnog op de plaat.

In 1971 maakte Tom Clay, een Amerikaanse DJ, een remix van dit nummer.

In deze remix ter ere van Abraham Lincoln, Martin Luther King jr., John F. Kennedy en Robert F. Kennedy, is ook het nummer Abraham, Martin & John van Dick Holler opgenomen.

Kijk je verder op YouTube dan zie je dat het vele keren gezongen is. Bijvoorbeeld door Trijntje Oosterhuis. Burt Bacharach zelf samen met Elvis Costello. Ook Coldplay waagde zich aan dit nummer.