Ben je bijna afgestudeerd en wil je juf of meester worden? Dan is de Pabo in Amersfoort een goede keus. De Pabo in Amersfoort is onderdeel van de Hogeschool Utrecht en werkt vanuit thema’s en competenties.

Wat maakt de Pabo in Amersfoort zo goed?

Hieronder 8 redenen waarom de Pabo in Amersfoort zo goed is:

 1. Je loopt al direct stage op de basisschool
 2. Het aanbod op de opleiding sluit goed aan bij de praktijk
 3. Je wordt goed begeleid door je studieloopbaanbegeleider (SLB’er)
 4. Er zijn veel mogelijkheden om eigen keuzes te maken
 5. Er zijn extra mogelijkheden voor studenten die meer aankunnen
 6. Er is een actieve studentenvereniging
 7. Het gebouw is prachtig
 8. Het gebouw ligt dicht bij het station en de stad

Je loopt al direct stage op de basisschool

Al direct in de eerste week ga je naar de basisschool toe. Je gaat met een groep studenten (oudere en eerstejaars) lesgeven. In de weken erna krijg je je eigen stageschool. Je loopt eerst 1 dag per week stage. Af en toe heb je een stageweek. In het tweede jaar loop je ook 1 dag per week stage en zijn er meer stageweken. In het derde jaar loop je 2 dagen per week stage ook weer afgewisseld met stageweken. In het vierde jaar ben je klaar om je eindstage van 5 weken te lopen. Je hebt dan de verantwoordelijkheid voor de hele klas!

Het aanbod op de opleiding sluit goed aan bij de praktijk

We werken met thema’s en met competenties. De thema’s en competenties zijn afgestemd op de praktijk. Een thema duurt een kwartaal. De thema’s in het eerste jaar zijn bijvoorbeeld: lesgeven in de onderbouw, ontwikkeling van kinderen, lesgeven en begeleiden in de midden- en bovenbouw en ontwikkelen van een rijke leeromgeving.

Je werkt in het jaar aan je competenties. Voor het beroep van leraar zijn er de volgende competenties:

 1. interpersoonlijk (leiding kunnen geven aan een groep)
 2. pedagogisch (hoe ga je om met kinderen?)
 3. vakinhoudelijk en didactisch (welke vakinhouden zijn belangrijk en hoe breng ik dat over?)
 4. organisatorisch (zorgen dat je overzicht houdt over je lesgeven en alles er om heen)
 5. samenwerken met collega’s (als leraar ben je een teamspeler)
 6. samenwerken met de omgeving (je werkt samen met ouders en andere instellingen rondom het onderwijs)
 7. reflecteren (een professionele leraar kan zichzelf steeds blijven ontwikkelen)

Je wordt goed begeleid door je studieloopbaanbegeleider (SLB’er)

Vanaf het eerste tot en met het vierde jaar heb je een studieloopbaanbegeleider. Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over je opleiding en de stage.

Er zijn veel mogelijkheden om eigen keuzes te maken

We werken met competenties. Dat betekent dat je deels zelf kunt aangeven hoe je bewijst dat je iets goed kunt. Opdrachten kun je dus naar je eigen hand zetten. In het derde jaar werken we met leervragen. Je doet dan kleine onderzoekjes naar onderwerpen waar je je nog verder in wilt verdiepen. Je krijgt hier natuurlijk wel begeleiding bij. In het vierde jaar kun je een minor kiezen. Dat is een half jaar waarin je je kunt specialiseren in een onderwerp naar keuze. Bijvoorbeeld als  specialist bewegingsonderwijs of intern cultuur coördinator.

Er zijn extra mogelijkheden voor studenten die meer aankunnen

Kun je meer aan dan het reguliere aanbod? Dan kun je kiezen voor het excellentietraject. Dit traject start in het tweede jaar. Je krijgt in dit extra onderzoeksvaardigheden en je loopt stage op academische basisscholen. Het is een uitdagend traject dat je een speciale aantekening bij je afstuderen oplevert.

Er is een actieve studentenvereniging

De Stura is de studentenvereniging van Amersfoort. Ze organiseren activiteiten op de hogeschool zelf maar maken ook uitstapjes. Bijvoorbeeld een gezamenlijke skivakantie.

Het gebouw is prachtig

Het gebouw is nog maar een paar jaar oud. Het is ruim met veel glas. Je kunt overal op internet en de lokalen beschikken over digiborden en grote televisieschermen. Er zijn computerlokalen waar je les krijgt en ook handvaardigheidslokalen en muzieklokalen. In de mediatheek kun je de materialen vinden die je nodig hebt om te studeren en om je stage voor te bereiden. Er is ook een dakterras dat uitkijkt over de stad.

 

 

Het gebouw ligt dicht bij het station en de stad

De hogeschool ligt op 9 minuten lopen van het station. De winkelstraten van Amersfoort liggen op 10 minuten afstand. Naast de school ligt Zandfoort aan de Eem. Daar kun je lekker loungen.