Dat schreef ik op Twitter over Project X in Haren en werd opgepikt door Muriel Warners die er een blogpost over schreef.

Muriel vroeg zich af of je terecht kon spreken over cyberpesten. Ze denkt van niet omdat zoals Muriel schrijft:

Bij het meisje uit Haren zie ik dat toch anders. Mensen reageerden en masse op haar uitnodiging, omdat ze wel zin hadden in een feestje. Een soort flashmob. Dat ging een eigen leven leiden, en had niets met haar te maken.

Ze geeft wel aan dat we voor Merthe waarschijnlijk wel rot zal zijn geweest en vroeg me of ik op haar post zou kunnen reageren. In deze post wil ik dat doen.

Je kunt je afvragen of dit inderdaad een vorm van cyberpesten was. Maar ik vind een definitiediscussie op zich niet zo interessant. Vooral omdat nieuwe vormen van pesten dan niet onder een bestaande definitie zou vallen. Met z’n allen naar iemands woning gaan op basis van een bericht op internet ook al wil diegene dat niet, lijkt me een vorm van pesten die je niet zou moeten willen.

Er zijn ook mensen die de nieuwe media of de oude media de schuld geven van Project X in Haren. Ik vind dat de oude en nieuwe media geen enkele blaam treft. Ook al vond ik de berichtgeving soms sensatiebelust. De enige die blaam treft zijn de sensatiezoekers en de relschoppers die naar Haren zijn toegegaan. De sensatiezoekers hebben, naar mijn mening, de relschoppers een podium gegeven waarop ze rotzooi konden trappen.

Wat ik het project X feest in Haren vooral vind, is het gebrek aan fatsoenlijk gedrag en gebrek aan fantasie. Iemand afstraffen op een foutje vind ik onfatsoenlijk. En het getuigt van weinig fantasie om te zeggen: we gaan met z’n allen naar haar huis. Ik vind dat als een verhaal zonder plot. Het gaat nergens over. Degene die project X heeft aangemaakt op Facebook had origineler, creatiever en fatsoenlijker kunnen zijn. Waarom bijvoorbeeld niet zeggen: we sturen haar allemaal een kaartje om haar te feliciteren: bedankt voor de uitnodiging maar ik kan helaas niet komen. Bijgesloten vind je 5 euro. Maak er een leuk feestje van.

Dat er mensen zijn die wel zo creatief zijn mag duidelijk worden uit het Project Clean X Haren.