Die vraag stelde ik me de afgelopen maanden omdat ik merkte dat ik op mijn privémail steeds meer berichten ongelezen weggooide. Hier volgen een paar tips die mij hebben geholpen.

Unsubscribe
De tip voor het afmelden van alle nieuwsbrieven die je ontvangt. In de loop van de tijd heb ik me voor verschillende diensten aangemeld (om uit te proberen of om langer mee te werken) en daar mijn e-mailadres achter moeten laten. Al die aanmeldingen zorgen ervoor dat je mailbox snel volloopt met allerlei nieuwtjes waar ik niet op zit te wachten. Weg ermee dus!

Blokkeren
Bij bijna alle nieuwsbrieven vind je onderaan in kleine, bijna niet leesbare lettertjes een link naar het afmeldformulier. Zodra je die gevonden hebt, is afmelden gemakkelijk. Er zijn af en toe nog nieuwsbrieven die geen afmeldlink hebben. Die kun je blokkeren door als Ongewenst of als Spam te markeren.

Settings diensten aanpassen
Veel mailberichten die ik binnenkrijg bevatten updates van platformen waar ik bij aangesloten ben. Denk bijvoorbeeld aan Facebook en LinkedIn. Je kunt van elke scheet die iemand laat wel een update krijgen. Als je daar niet goed van wordt dan is het aanpassen van de settings een goede oplossing. Daarmee kun je aangeven over welke onderwerpen een mail wilt ontvangen en hoe vaak je die mails wilt ontvangen. In mijn geval heb ik bijna alles uitgezet.

Als iemand nog meer tips heeft over het binnen de perken houden van e-mailverkeer (behalve dan je ergens niet voor aanmelden) hoor ik het graag.