Zoals je misschien gemerkt hebt, ben ik me aan het verdiepen in de reken-wiskunde didactiek. Had je dit nog niet gemerkt? Lees dan mijn voorgaande blogs eens. Als je hier in verdiept dan kom je niet onder de discussie uit die gaande is in rekenland. Namelijk de discussie tussen de realisten van het Freudenthal Instituut en de mechanisten onder aanvoering van Jan van de Craats.
Laat ik voorop stellen dat ik me hier nog lang niet competent in voel om stelling in te nemen. Maar ik vind de discussie boeiend. Kern, zover ik kan overzien nu, is dat de realisten als uitgangspunt hebben dat door inzicht kinderen beter gaan rekenen en dat mechanisten als uitgangspunt hebben dat door oefenen het inzicht ontstaat.

Onderdeel van de discussie is de manier waarop sommen worden aangeboden om te worden opgelost. Deze discussie richt zich onder andere op de manier waarop er gedeeld wordt. Bij de realisten wordt als tussenstap de hapmethode toegepast. De mechanisten kiezen direct voor de staartdeling.

Ik heb volgens mij een nog handigere manier gevonden om een lastige staartdeling op te lossen (zei hij heel voorzichtig). Hieronder zie je de manier waarop ik de staartdeling heb opgelost. Het is naar mijn idee een combinatie van de klassieke manier en de nieuwe manier. Belangrijkste verandering is dat je niet alleen het getal dat je aftrekt opschrijft maar dat je daarachter de nullen noteert die er bij horen. En dat je die nullen ook meeneemt in het antwoord.

Dus als volgt: 37 gaat twee keer in 89. Dat is 74. Je vult het getal aan met de nullen die eigenlijk achter de 74 horen te staan. Dat zijn in de totaal 4 nullen. De twee noteer je aan de rechterkant. Ook hier zet je de vier nullen achter de twee. Je hebt namelijk niet 2 keer 37 gedaan maar 20.000 keer 37. Zo ga je ook te werk voor de volgende getallen. Aan het eind tel je de antwoorden aan de rechterkant bij elkaar op en heb je het antwoord. Volgens mij is dit én inzichtelijker dan de klassieke manier én sneller dan de nieuwe manier.

Ben benieuwd welke bezwaren hier tegen zijn in te brengen of welke dwalingen ik heb begaan. Realisten en mechanisten zijn van harte uitgenodigd!