Op zaterdag 2 november was ik aanwezig bij de Wikimedia Conferentie Nederland 2013. Deze conferentie had drie tracks: Wikipedia achter de schermen, Wikipedianen aan het werk en Vakdeskundigen en Wikipedia. Dat zorgde voor een gevarieerd programma. ik zal in deze post beschrijven bij welke sessies ik aanwezig ben geweest en wat ik daar van mee heb genomen. De dag werd geopend door Ziko van Dijk, voorzitter van Vereniging Wikimedia Nederland die ons welkom heette als vrienden van de vrije kennis.

Daarna volgde de key-note van Jan-Bart de Vreede, president van de Wikimedia Foundation. Hij noemde Wikimedia een beweging (movement) waar zich steeds meer partijen bij aansluiten.

Hij sprak onder meer over Wikipedia Zero. De manier voor ontwikkelingslanden om Wikipedia gratis te bekijken via mobiel internet. Een mooie ontwikkeling. Wel jammer dat het noodzakelijk is natuurlijk.

Jan-Bart waarschuwde ook voor paid advocacy. Dat houdt in dat bedrijven worden ingehuurd om artikelen te schrijven om een bepaald onderwerp op een positieve manier over het voetlicht te brengen. Een slinkse manier om de inhoud van Wikipedia te beïnvloeden.

Na de plenaire sessie ben ik aanwezig geweest bij een introductiepresentatie van Ziko van Dijk over de Wikimedia-beweging. Gelukkig kende ik de meeste begrippen al wel maar toch waren er weer nieuwe dingen. Zo kende ik de term thorgs nog niet. Thorgs zijn thematische verenigingen die zich ook zouden kunnen aansluiten bij de Wikimedia beweging. Het onderwerp is volgens mij zo nieuw dat ik er op internet verder nog niets over kan vinden. Het dichtste wat in de buurt komt vind ik op Meta-Wiki over Thematic Organizations.

Na deze sessie ben ik naar de sessie Wiki Loves Archives gegaan waarin de samenwerking tussen de archieven en Wikimedia werd uitgelegd. Ik vond het interessant om te zien hoe de samenwerking zich ontwikkeld. Ik ben natuurlijk ook benieuwd hoe WikiKids zoiets voor elkaar zou kunnen krijgen. Ideeën hierover hoor ik graag.

Daarna werd in deze sessie uitgelegd hoe een tool werkte om grote hoeveelheden data in te importeren in de Commons. Een tool is handig omdat het duizenden datagegevens gaat. Indrukwekkend veel dus!

Na de lunch (goed verzorgd!) was ik aanwezig bij de bliksemsessie. Daarna werden korte presentaties gehouden over uiteenlopende projecten. Zo werd onderzoek gepresenteerd over hoe ouderen bij Wikipedia betrokken zouden kunnen worden, ging Mariek van Buytene in de de rollen bouwer, houwer en breker op Wikipedia. Goed om te weten wat jezelf bent en als je online iemand anders tegenkomt die op je irritatie zit om te bedenken welke rol diegene speelt.

In deze sessie kwam ook een Wikipedians in Special Residence aan bod. Dat zijn Wikipedianen die aan de slag gaan binnen een instelling om te helpen met het samenwerken met Wikipedia. Ik denk dat het een goed idee zou zijn als er ook Wikipedians in Education zouden komen in Nederland. Kan het onderwijs zeker van profiteren. Misschien dat Hogeschool Utrecht wel zo iemand kan aanstellen?

Na deze sessie zat ik bij een sessie over de ontwikkelingen op het gebied van de Visual Editor. Een manier om op een WYSIWYG bij te dragen aan Wikipedia. Deze is al bruikbaar en tegelijkertijd nog volop in ontwikkeling. Wikimedia heeft met veel eisen te maken. Zo moet het bijvoorbeeld in staat zijn om verschillende talen aan te kunnen. Ook als die van rechts naar links geschreven worden. De presentatoren lieten bijvoorbeeld zien dat het programma Keynote crasht als je verschillende talen op één dia probeert weer te geven:

Ik denk dat we op WikiKids ook veel kunnen hebben aan de visual editor. Kijken of die geïnstalleerd kan worden.

Tot slot was ik bij een presentatie van Dimitar Dimitrov die het had over Hacking Brussels, giving Free Knowledfe a Voice. Dat leverde interessante inzichten op.

In ontwikkeling is de Collective Rights Management Directive.

Aan het eind van de dag was de uitreiking van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments. De winnaar was deze foto gemaakt door Uberprutser (onder CC BY SA licentie):

Alle foto’s zijn te bekijken op de Stats pagina van Wiki Loves Monuments.