Welke weblogsoftware wordt door Universiteiten en Hogescholen gebruikt? Ik ben maar eens op internet aan het zoeken geslagen. Ik ben veel blogs tegengekomen maar kon geen echte lijn ontdekken in wat er allemaal wordt aangeschaft. Ik heb me in eerste instantie gericht op de universiteiten omdat ik van hogescholen bijna niets kon vinden. Wie me uit de droom kan helpen, graag.

In Groningen zorgt de Digitale Bibliotheekvoorzieningen ervoor dat er met weblogs begonnen kan worden. Zij maken gebruik van Drupal ().

Maar de Universiteitsbibliotheek maakt weer gebruik van Movable Type .

In Twente heb ik geen centrale dienst gevonden die zorgt voor weblogs. Je vindt er wel weblogs. Bijvoorbeeld deze http://kortefrans.student.utwente.nl/weblog/ waarbij gebruik wordt gemaakt van Serendipity .

En deze van een studentenvereniging (http://www.dimensie.utwente.nl/blog/) die gebruik maken van WordPress .

Op de universiteit van Amsterdam maakt het informatiseringcentrum gebruik van Blogger. Verder op de universiteit ben ik nog niets tegengekomen.

Op de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn ze nog niet begonnen met bloggen. Wel hebben ze een mooie wiki opgezet om de mogelijkheden hierin in het onderwijs te onderzoeken.

Studenten bloggen (natuurlijk) wel. Maar deze zijn vooral gericht op persoonlijke verhalen en ervaringen zoals die van Noor Naaijkens, Alice, Joris en Viora Ik noem ze allemaal maar even omdat ik hier ook even de variëteit van weblogsoftware wil laten zien.

In Delft wordt de weblogs wel onder de naam .tudelft.nl aan de man gebracht. Maar een systeem is hier zeker niet in te ontdekken. De studenten kiezen hun eigen weblogsoftware uit. Zo maakt Annemarie gebruik van blogger, op Hendriks weblog wordt nanoblogger gebruikt en Igor Nicolic maakt gebruik van sphpblog.

In Leiden wordt gebruikt gemaakt van Movable Type. Deze kan worden aangevraagd: http://weblog.leidenuniv.nl/startpagina/ door zowel studenten als medewerkers. Complimenten aan Leiden dus, heel mooi geregeld. De video over het waarom van het gebruik van weblogs zal al wel bekend zijn maar vermeld ik hier toch nog maar eens: .

In Maastricht ben ik niets tegengekomen. In Wageningen heb ik twee weblogs ontdekt: precisielandbouw en landschapsarchitectuur waarbij gebruik wordt gemaakt dus van de dienst van web-log.nl die onlangs is overgegaan op Typepad.

In Nijmegen zijn ze nog niet aan het bloggen maar geven ze de medewerkers wel de mogelijkheid te publiceren op het web.

In Rotterdam aan de Erasmusuniversiteit heb ik één bloggeval kunnen ontdekken maar ik vind dat je dit niet echt een blog mag noemen aangezien de minimale functionaliteiten (reageren bijvoorbeeld) niet aanwezig zijn.

In Utrecht op de universiteit wordt er volop geblogd. Een mooi overzicht wordt door het Ublad gegeven. Uit dit overzicht blijkt goed dat er niet is gekozen voor één systeem maar dat iedereen met zijn eigen weblog aan de slag is gegaan. De letterenfaculteit probeert dit wel op te zetten . Hier wordt gebruikt gemaakt van b2evolution. Het voorbeeld van hoe het kan heeft jammergenoeg erg veel last van spam.

Tenslotte voor deze keer. De universiteiten doen mee aan de wedstrijd Academische jaarprijs. In het kader hiervan hebben alle universiteitenteams een weblog aangemaakt. Bijvoorbeeld die van http://www.academischejaarprijs.nl/wageningen/.