Vandaag nog maar weer eens gekeken op slideshare. Een mooie informatiebron in de vorm van PowerPoints. Vandaag heb ik gezocht op de tag “wiki”. Ik kreeg 503 resultaten voorgeschoteld. Van de 503 heb ik er 15 bij mijn favorieten gezet. Een paar vind ik zo interessant dat ik zie hieronder direct opneem.

De eerste presentatie is van Bryan Alexander. Toen ik in Amerika was voor de Edutrip heb ik een pre-conference van hem bijgewoond die hij samen verzorgde met Barbera Ganley.

De tweede presentatie is van Margreet van den Berg. Deze presentatie hield ze op de HAN Themadag. Hierbij was ik niet aanwezig maar zag onder andere via de blog van Pierre toch een aantal interessante zaken hiervan.

De derde presentatie is van Maarten Cannaerts. Ik kende hem nog niet maar dat ligt natuurlijk gewoon aan mij. In zijn presentatie maakt hij gebruik van een paar leuke zaken: een mindmap om het overzicht op zijn presentatie te behouden en stemmingen met stemkastjes om het publiek betrokken te houden.

Tot slot een presentatie van Netlash over web 2.0. Het meest interessante van deze presentatie zijn de 4 bouwstenen die worden genoemd: the long tail, netwerkeffect, intelligence at the edges en wisdom of crowds. Toen ik dit zo las moest ik direct denken aan of dit ook mogelijk was deze principes in het onderwijs te gebruiken. The Long tail geeft eigenlijk aan dat er veel aanbod is dat door een relatief kleine groep wordt afgenomen. Door de hoeveelheid is het toch weer rendabel. Zou dit ook met studies kunnen? Of zou je op deze manier ook cursussen kunnen aanbieden? De kracht van het netwerk ervaar ik regelmatig als ik op de scholenlijst een bericht post of met WikiKids samenwerk met anderen. Het onderdeel Intelligence at the edges krijgt bij een vertaling naar het onderwijs een beetje dezelfde lading als het netwerkeffect. Maar misschien kan iemand mij op de detailverschillen wijzen? Ook bij de wisdom of the crowds zie ik enige overlap met de voorgaande onderwerpen. Hier is voor mij het verschil de diversiteit.