De afgelopen week heb ik een nieuwe opdracht gemaakt voor WikiKids. Dit keer rond het onderwerp Fotografie. Dat is een breed en belangrijk onderwerp. De artikelen op WikiKids willen we graag voorzien van zoveel mogelijk beeldmateriaal. Maar we willen alleen gebruik maken van rechtenvrije afbeeldingen.
In de nieuwe opdracht wordt daarom aandacht besteed aan het maken van foto´s, fotobewerkingen en auteursrechten.
Leerlingen laten werken met een fotocamera is niet zo moeilijk. Een camera is ontzettend makkelijk te bedienen. Wil je leerlingen iets meer bijbrengen van de werking van de camera dan loop je al snel de kans te verzanden in veel technische details. In de fotografieopdracht besteed ik aandacht het verschil tussen digitale en gewone camera´s, de manier waarop foto’s worden opgeslagen en bewaard, de werking van zoom, uitleg over perspectieven en compositie.
Ik heb veel weggelaten dat ik te ver vond gaan. De opdracht is toch nog wel pittig geworden.
Een ander onderwerp dat vollop aan bod komt is het fenomeen auteursrechten. Op WikiKids willen we dus gebruik maken van rechtenvrije afbeeldingen. Maar de wereld van de licenties is niet echt toegankelijk. Gelukkig hebben, dankzij Marjon, op WikiKids een mooi artikel waarop staat uitgelegd hoe het precies zit met auteursrechten. Welke vormen van Creative Commons je bijvoorbeeld hebt.
Tot slot de uitnodiging aan iedereen om de arikelen op WikiKids aan te vullen met foto’s.