De afgelopen week zijn we voor het eerst bezig geweest om de mogelijkheden van de Videoportal van Surfnet te onderzoeken. Er is een account aangemaakt en we hebben hier een filmpje geplaatst om te kijken hoe dit gaat. We willen video namelijk meer gaan gebruiken in het onderwijs. Een paar posts geleden berichtte ik al over de keuzeweek Kunst en Cultuur waar onze studenten onder andere filmpjes konden maken. Deze filmpjes hebben we opgeslagen in AVI-formaat en in WMV-formaat. De AVI-bestanden waren gemiddeld 500 MB groot. DE WMV-files daarentegen 25 MB.
Een paar WMV-files hebben we geüpload. Dit ging in principe zonder problemen. Wel liepen we tegen een paar vragen en onduidelijkheden aan.
Voordat je een video mag uploaden vul je een aantal velden om de video te metadateren. Er is een korte en uitgebreide versie hiervan. In de korte versie vul je titel, maker, beschrijving en mediatype (audio of video) in. Wil je ook de optionele velden invullen dan wordt het, vind ik, iets onduidelijker. Je vult nu ook een ondertitel, onderwerp, samenvatting, uitgever, bijdrage en screenshot in. Dat laatste is trouwens tricky. Ik heb een paar keer een plaatje geüpload (hardleers) dat groter was dan 200 x 200 pixels. Het systeem geeft dan een foutmelding en gooit je weer helemaal terug naar het uploadproces. Niet echt aardig als je net je best hebt gedaan om de velden zo precies mogelijk te beschrijven.
Verder kun je nog de aanmaakdatum, beschikbaarheidsdatum, geldigheidsdatum en uitzenddatum invullen. Wat precies met uitzenddatum wordt bedoeld is me nog niet helemaal duidelijk.
Tenslotte zijn er nog velden waarin je de bron (?), taal, verwijzing (?), locatie (?), tijdsvak (?), rechten en opnemen in het hoofdscherm top 5 of niet, kunt invullen.
Als je op bewaren hebt geklikt kom je in het volgende veld waarin je het bestand kunt uploaden, een formaat kunt selecteren (External (?), mp3, mpeg1, mpeg2, mpeg4 en WindowsMedia). Ook kun je kiezen wat voor soort bescherming je op je video wilt zetten. Hierbij kun je kiezen uit Geen afscherming, Gehele surfnet doelgroep en door u gedefinieerde afscherming. Bij deze laatste optie zul je moeten aangeven wie toegang krijgt tot de video’s.

Op Hogeschool Domstad willen we video’s onder andere gebruiken om studenten te laten reflecteren op hun eigen lesgeven. Dit doen we nu al door studenten met hun eigen apparatuur opnamen te laten maken en er voor te zorgen dat deze door de docent bekeken kunnen worden. We krijgen op deze manier heel diverse producten binnen van studenten. Sommige studenten laten het digitale videobandje afspelen in de videocamera zelf. Anderen maken er een gewone video van die via de videorecorder op de televisie bekeken kan worden. En weer anderen maken een DVD die op de computer of via een dvd-speler bekeken kan worden.
Dit werkt meestal goed en soms niet. Dan is het probleem dat de opname niet afgespeeld kan worden omdat de juiste codec niet is geïnstalleerd.

Als we dit materiaal op de videoportal willen plaatsen betekent het dat deze video’s afgeschermd moeten worden. Het gaat om het lesgeven van studenten aan een klas. We willen daarom zorgvuldig omgaan met de privacy.
En tot nu toe zit hier nog een probleem. Tijdens het uploaden van een video zonder enige afscherming is het geen enkel probleem om de video overal te kunnen bekijken. Maar op het moment dat we kiezen voor afscherming door ons gespecificeerde groepen hebben we twee problemen: we moeten kiezen voor een indeling waarop we deze groepen maken en de video is door een begeleider alleen maar te bekijken als hij het wachtwoord weet.
We weten nu nog niet op welke manier we de indeling moeten opzetten en we hebben ook nog geen antwoord op de vraag hoe we omgaan met de gebruikersnamen en wachtwoorden.

Ik hoor heel graag hoe andere hogescholen/ universiteiten hier mee aan het werk zijn. Welke oplossingen zijn er gekozen? Welke problemen zijn er om dit allemaal te doen?

O ja, Om alle stappen nog een keer te kunnen doorlopen heb ik nog eens een video geïpload die ik een tijd geleden heb gemaakt. Het heet “De Domstad in één minuut” en laat de domstad dus in één minuut zien. Via de virtuele snijmachine (die werkt mooi), krijg je verschillende opties om de video beschikbaar te maken. Waaronder een embedded versie die hieronder staat.

Video wordt niet meer goed weergegeven en is daarom verwijderd.