De afgelopen weken ben ik betrokken geweest bij het opstellen bij de ICT-competenties voor Pabo-studenten. Deze ICT-competenties zijn een vertaling van de SBL-competenties.
Samen met Bob Teunissen van pabo Thomas Moore, Arno Coenders van Kennisnet Ict opschool, de betrokken Pabo’s van Samendeskundiger (naast Thomas Moore en Hogeschool Domstad is dit ook nog de Fontys Hogeschool) hebben we gekeken naar de ICT-competenties. Gezamenlijk hebben we deze competenties in een wiki beschreven en besproken.
Afgelopen vrijdag heeft het Expertisecentrum ICT-educatie van Hogeschool Domstad (waar ik deel van uitmaak) naar aanleiding hiervan weer leervragen geformuleerd. Deze leervragen vormen het uitgangspunt voor studenten om zich te verdiepen in ICT. Deze leervragen zullen in de eerste twee fasen van de opleiding (redelijk) sturend zijn en in de laatste twee fasen van de opleiding meer dienen als een kader naast de Pabo-tool.
Vandaag heb ik de geformuleerde ICT-competenties (direct afgeleid van de SBL-competenties dus) nog een keer naast de competenties van de Hogeschool Domstad gelegd. Elke hogeschool geeft namelijk zijn eigen inkleuring van de competenties (om het overzichtelijk te maken :-)).
De dekkingsgraad van de ICT-competenties met de Domstadcompetenties is redelijk. Er zijn wel een aantal verschillen. Vind ik niet onoverkomelijk moet ik zeggen. Grootste verschil is dat de Domstadcompetenties voor 4 fasen zijn geformuleerd en de ICT-competenties alleen voor propedeuse (eerste fase) en startbekwame (vierde) fase zijn uitgewerkt. Ik denk dat dit voor de toepassing niet zoveel uitmaakt.
De ICT-competenties zullen straks in een Pabo-tool worden vertaald. Deze Pabo-tool gaan wij als volgt inzetten: in de eerste en tweede fase om studenten overzicht te geven, in de derde en vierde fase om echt hun eigen ontwikkeling in de hand te kunnen nemen.
Ik ben erg benieuwd wat anderen vinden van de leervragen die we onze studenten voorleggen. Hebben we bijvoorbeeld belangrijke onderdelen gemist? Wat denken anderen hier van? De leervragen heb ik op scribd gezet. Ik hoor graag reacties van anderen hierop.
Comments
Leave a comment Trackback