Het jaar is weer begonnen. De voorbereidingen hebben veel tijd in beslag genomen. En nog is het werk niet helemaal gedaan. Met de invoering van het nieuwe programma blijven er nog veel dingen te doen. De afgelopen week heb ik colleges en practica gegeven aan de eerste, tweede, derde en vierdejaars studenten.

De eerstejaars hebben kennis gemaakt met het netwerk van de opleiding, de portal en de ELO. Voor het netwerk krijgen alle studenten een persoonlijke inlogcode. Onze afdeling Diensten en Middelen is hier druk mee bezig geweest. Ze hebben zo´n 300 nieuwe logins aangemaakt. Dat betekent dat de studenten kunnen inloggen op ons netwerk en gebruik kunnen maken van de domstadmail. Het betekent ook dat ze toegang krijgen tot de cijferadministratie (12use), een login krijgen voor Surfspot en voor Sherpa-pro.

Om dit allemaal in goede banen te kunnen leiden heeft de afdeling Middelen en Diensten de juiste informatie nodig. Die informatie krijgen ze van STIP (Studenten Informatie Punt). STIP krijgt de gegevens weer aangeleverd van de IBG uit Groningen. Dit jaar hebben we nog geen gebruik gemaakt van Studielink. Het schijnt dat daarmee de gegevens nog sneller op de plek van bestemming kunnen komen. Ik hoop het voor ons. Elk jaar is het weer stress om te zorgen dat alle studenten hun inloggegevens op tijd hebben gekregen. De eerste groep krijgt dan ook steevast in de les zelf zijn inloggegevens.

Als studenten kunnen inloggen op ons netwerk dan kunnen ze gebruik maken van de portal (bedoeld voor de informatie over de opleiding). De portal maakt gebruik van Smartsite. Het is een uitgebreide informatiebron waar verschillende afdelingen de redacteurrechten op hebben. Studenten vinden hier het Officiële Nieuws (van het College van Bestuur of Examencommissie), Onderwijsnieuws (veranderingen in roosters, toetsing) en het Overige Nieuws (aankondigingen van docenten, studenten, activiteiten en derden).

Op de portal is verder nog een menu waarin studenten verder kunnen zoeken naar informatie over de stage, het studielandschap en de roosters. Het plan is om de portal nog her in te richten. Het zal daarmee nog overzichtelijker worden.

Bij het netwerk (Novell) hoort ook de eigen schijfruimte voor de student op het netwerk en de Domstadmail (Outlook Webaccess). Op elke computer in de Domstad kan hij deze schijfruimte bereiken. De omvang is beperkt: 20 MB. De ruimte in de mailbox is 10 MB. In de ELO heeft de student meer opslagruimte.

In Natschool (of DomstadNet zoals wij het noemen) van Threeships maakt de student gebruik van de onderdelen Mijn Lopende Studieroutes, Mijn projecten en Mijn Portfolio. In het onder Mijn Lopende Studieroutes vinden de studenten: de Competentiewebsite, Toetswebsite en de websites van de Studieroutes. De studieroutes geven aan wat de student elk thema te wachten staat. Een thema komt overeen moet een kwartaal en bestaat uit een aantal leerarrangementen.

Elke klas heeft een projectomgeving waarin de klas kan samenwerken. Naast een gezamenlijke werkruimte waar documenten uitgewisseld kunnen worden is er een forum.

In Mijn Portfolio slaan de studenten hun bewijsmaterialen op. Voor het assessment maken de studenten een dossier aan en sturen het op naar de assessor. Dit jaar zullen alle jaren in principe hierbij gebruik maken van het SPIN-model waarbij de leeswijzer centraal staat en waarmee ik vorig jaar al was begonnen met mijn eigen studenten. Dit idee heb ik weer van Andre Hoogmoed van de Hogeschool Rotterdam.

Als ik dit bekijk zo dan maken is de plek die ICT in de opleiding inneemt steeds groter geworden. En dan heb ik nog niet eens genoemd dat ons draadloze netwerk steeds uitgebreider wordt, in alle klaslokalen inmiddels beamers hangen en laptops intensief gebruikt worden in de les door docenten. Of over het feit dat studenten gebruik kunnen maken van de NewsPortal (waarbij ze toegang hebben tot het online archief van de landelijke dagbladen), Teleblik (het online archief van de publieke omroepen) en een zoekmachine voor het studielandschap (dat (binnenkort) vervangen wordt door een nieuw systeem (waarbij ook thuis gekeken kan worden in de collectie van de hogeschool).