Vandaag heb ik de didactiekpagina van werkenmetgoogleearth in de testomgeving online gezet. Ik heb voor dit onderdeel de informatie verdeeld over vijf pagina’s:

Het is een redelijk uitgebreid onderdeel geworden. De pagina is vooral bedoeld voor iedereen die zelf lessen rondom Google Earth wil ontwerpen.

Op de pagina Doelen vind je vooral informatie over de doelen waaraan je kunt werken als je met Google Earth aan de slag wilt in het onderwijs. Ik maak hierbij onderscheid in vakinhoudelijke en vakoverstijgende doelen. Het is een grove indeling vind ik zelf maar biedt daardoor genoeg ruimte voor eigen invulling.

Op de pagina werkvormen ga ik in op de indeling die ik voor de werkvormen heb gekozen (ook hier weer een simpele structuur gekoppeld aan de structuur van een les) en laat ik verschillende mogelijkheden zien om Google Earth te gebruiken bij de introductie van een les. Dit vond ik zelf erg leuk om te doen moet ik zeggen. De opdrachten zijn snel te maken en laten leerlingen heel gericht kijken.

Op de pagina Verwerking ga ik in op de verschillende werkvormen die mogelijk zijn. Ik licht twee toe: de digiles/ webwandeling en de webquest (earthquest). Ik sta daarbij uitgebreid stil bij de verschillende media die je kunt gebruiken om informatie over te dragen en de vragen die je kunt stellen. Speciale aandacht daarbij verdienen de geografische vragen (gebaseerd op de geografische vierslag). Er zijn ook twee voorbeeldlessen te vinden: Rotterdam en De Beemster.

Op de pagina afronding laat ik zien welke mogelijkheden Google Earth zelf biedt om een verwerking vorm te geven en daarmee de doelen die je gesteld hebt te toetsen. De laatste optie die ik op deze pagina noem is het maken van modellen in sketchup waarbij ik een heel eenvoudig voorbeeld heb opgenomen.

Tot slot de pagina GIS en GPS. Dit is een korte pagina. Misschien dat deze in de toekomst nog uitgebreid wordt. Google Earth biedt steeds meer mogelijkheden om als echte GIS-applicatie op te treden. Een voorbeeld heb ik hiervan opgenomen over Maastricht.

Het maken van de didactiekpagina heeft me aardig wat tijd gekost. Maar zelf ben ik er tevreden over. Ik heb trouwens dankbaar gebruik gemaakt van de adviezen van Anton Bakker en Hans Broere, aardrijkskundedocenten op de Ipabo en Hogeschool Domstad. Met hen heb ik uitgebreid gesproken over het opzetten van aardrijkskundelessen en het integreren van Google Earth hierbij. Hun tips en opmerkingen heb ik zoveel mogelijk verwerkt op deze pagina.
Verder heb ik (schaamteloos) gebruik gemaakt van een prachtig sjabloon van Peter Blijleven om de earthquest, webwandelingen en inleidingen vorm te geven.

Na deze pagina ga ik verder met de Handleidingen en Opdrachten.