Een tijdje geleden kreeg ik een aanvraag van een student voor een leervraag. Studenten verdiepen zich dan in een onderwerp waar ze nog meer over willen leren. Deze student wilde graag meer weten over het gebruik van het digibord. Een eis van mijn kant was dat leerlingen hier dan actief mee aan de slag moesten gaan. Maar op de school van de student was dit verboden. De school was bang dat de leerlingen hier niet goed mee om zouden gaan.
Hierover was ik erg verbaasd. Navraag bij de scholenlijst leverde een aantal reacties op:

reactie 1

Tja bij ons op school mag alles. Dit betekende dus ook dat er in het begin meer leerlingen wisten hoe het werkte dan de juf. En dat is toch wel mooi om te zien.
Na schooltijd zitten ze er nog wel eens mee te tekenen of zetten ze muziek op met clips.

Kortom leerlingen gebruiken het net zo als het oude krijtbord.

reactie 2

Ik heb een SmartBoard in de klas.Tja,wat mogen de kinderen…. eigenlijk wat ze op een gewoon krijtbord ook mochten. Ze weten het vaak beter dan ik. Ik zit nog wel eens te rommelen met de software. Er wordt dan door de kinderen precies gezegd wat ik moet doen. Is wel leuk. Het enige wat streng verboden is… in de buurt komen van het bord met viltstiften (naast het digibord hangt nl.aan iedere kant een whiteboard. De vilstiften liggen in mijn bureaula. De kinderen moeten een ‘gil’ geven als ik in de buurt van het digitale bord kom en in gedachten met een viltstift op het digibord wil gaan schrijven…) en met je vingers op het bord schrijven (oh, dat is leuk, meester!)als je vuile handen hebt.Verder doen ze van alles… clipjes kijken, spelletjes etc., bordbeurten, e.d.

reactie 3

Wat betreft de mogelijkheden van het digibord bij ons op school mogen de lln eigenlijk alles.Ze mogen zelfs als verwerking (net als werkstuk maken, ppt, podcast,website, etc)in de rode ontwerpmodus van Activ een eigen flipchart maken bij hun onderwerp. Kunnen ze heel goed en zelfstandig na een korte uitleg.

Hoe zit dat bij anderen? Zijn er afspraken gemaakt over het gebruik? Ik ben wel benieuwd.