Het volgende bericht stond deze week op onze portal. Het is een bericht van Tim Olthof, student aan de Hogeschool Domstad.

Hallo allemaal!! Voor degenen die mij niet kennen, zal ik me even voorstellen: ik ben Tim Olthof, 21 jaar en zit in het derde jaar van Hogeschool Domstad.

Ik krijg de kans om een bericht op de Portal te plaatsen, omdat ik onlangs drie weken naar Afrika ben geweest. Ik ben bezig met een project rond mijn reis op mijn stageschool en het leek mij een goed idee om mijn verhaal (in het kort) ook op Domstad te verspreiden.

Ik ben in Benin geweest, West -Afrika. Een land ten westen van Nigeria en ten oosten van Togo, Ghana en Ivoorkust.

Samen met mijn oom, Frans Olthof, die 2 a 3 keer per jaar naar Benin uitgezonden wordt door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij helpt de gemeente Dogbo (in het Zuiden van Benin) de omgeving in kaart te brengen en ondersteunt hen met het dagelijkse bestuur te organiseren. Tegelijkertijd heeft zijn vrouw een tehuis helpen oprichten voor geestelijk gehandicapten. Vanuit Nederland wordt dat tehuis gesponsord. Verder hebben we een aantal weeshuizen bezocht en heb ik een groep ALO studenten geholpen die daar sportdagen hebben georganiseerd op middelbare scholen.

Het is voor mij een onvergetelijk reis geworden. Naast prachtige natuur, lieve kinderen, enthousiaste mensen, heb ik ook heel veel armoede en ellende gezien.

Geestelijk gehandicapten bijvoorbeeld worden verwaarloosd: wij hebben een jongen opgehaald die aan een ketting in een schuurtje lag, helemaal vervuild en ondervoed. De vader moest werken en kon niet de hele dag op zijn zoon letten. De ziekenhuizen die ze bezocht hadden wisten de jongen niet te helpen. Wij hebben hem naar het gehandicaptencentrum gebracht.

Ik heb ook de kans gekregen een aantal basisscholen te bezoeken. Zulke basisscholen zijn natuurlijk heel anders dan we hier gewend zijn. In de klassen zitten soms wel honderd kinderen. Ze zitten dan met z’n vieren aan een tafeltje voor twee personen. Soms is er ruimte tekort en krijgen kinderen buiten les. Materialen zijn er bijna niet.

Op één van die scholen heb ik de tekeningen uitgedeeld die de kinderen uit mijn stageklas (groep 3/4/5) gemaakt hadden. Ook heb ik hier kleurpotloden, schriften en voetballen uitgedeeld. De kinderen waren er superblij mee!!

De kinderen van mijn stageschool reageren heel enthousiast op mijn verhalen. Nu wil ik de basisschool in Dogbo nog meer helpen en ik ben begonnen met een geldinzamelactie. Ook zijn de kinderen uit mijn klas een doos aan het versieren waarin ze al hun oude kleren, speelgoed enz. verzamelen. De kinderen uit groep 6/7/8 zetten een campagne voor mij op om alle ouders en andere bewoners van ’t Goy te informeren over mijn actie. Rond de kerstviering wordt het project afgerond met een presentatie van de opbrengsten van de school ‘de Boogerd’. De campagnes die de leerlingen van groep 6/7/8 georganiseerd hebben krijgen van mij nu de aandacht tijdens deze afsluitende presentatie.
In het voorjaar gaat mijn oom weer naar Bénin en hij gaat dan persoonlijk in overleg over de doelen van de opbrengst.

Ik hoop jullie (studenten, docenten en de rest) hiermee op de hoogte te brengen waar ik mee bezig ben. Nu komt natuurlijk mijn vraag: Ik hoop natuurlijk van al mijn medestudenten een kleine bijdrage te ontvangen. Zoals iedereen weet: maken veel handen licht werk!!
Ik heb een aparte girorekening geopend (Nummer: 2158021 t.n.v TL Olthof) waarop iedereen die wat kan missen zijn/haar bijdrage op kan storten. Alle beetjes helpen.

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp!!
Tim Olthof (3D)