Dit keer heb ik voor de game die ik gemaakt heb met GameKit de plattegrond van de school als uitgangspunt genomen.

De school is nagebouwd in GameKit. Daarbij zijn de verhoudingen in mijn geval enigszins uit het oog verloren. De klaslokalen ten opzichte van de gangen zijn wel een beetje aan de kleine kant. Dit had ik natuurlijk kunnen voorkomen door het eerst nauwkeuriger uit te werken. Dan had ik als volgt te werk moeten gaan:

De eenheid binnen GameKit waarmee je bouwt (in mijn geval) is het element “Vaste grond”.

Die kun je draaien, langer en korter maken. Nu heb ik voor een klas steeds twee keer vaste grond in de breedte en twee keer vaste grond in de lengte genomen. Bij een gemiddeld klaslokaal van 8 bij 8 meter is 1 blok daarmee dus 4 meter. Voor de gang heb ik 1 blok als uitgangspunt genomen. Maar daarmee wordt de gang dus in werkelijkheid direct 4 meter. Voor een gemiddelde school lijkt me dat wat aan de grote kant.

Ik had dus beter de school op een ruitjespapier kunnen weergeven. En dan waarschijnlijk gezien dat de verhouding tussen de gang en de klas anders had gelegen. Meer richting 2,5 tot 3 blokken voor de klassen.

Maar goed. Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat de verhoudingen wel kloppen. In deze game heb ik ook de achtergrond ingekleurd.
Als je dat doet dan zie je een blokstructuur die je in moet kleuren. Dat biedt leuke aanknopingsmogelijkheden voor oppervlakte berekeken.

Het probleem dat ik nu ondervind bij het testen van de game is dat ie niet alles weergeeft. Het laden van de game duurt al een tijdje. En als ie dan geladen is worden niet alle plaatjes weergegeven. Weet niet of er een bepaalde limiet aan zit maar zou ik hier tegen een grens aanlopen?

Misschien als ik de achtergrond weghaal dat het dan wel werkt.

Voortschreidend inzicht: de game laadt nu veel sneller. Dus zonder achtergrond ondervind je minder problemen.

Waar het na het bouwen van de gameomgeving steeds op neer komt, merk ik, is het strategisch inzetten van punten en obstakels. Bij het inrichten van de game ben je dus steeds bezig om beslissingen te maken in de trant van: als ik op deze plekken nu punten neerzet, hoe zorg ik er dan voor dat de speler deze punten kan behalen? En hoe bouw ik tegelijkertijd obstakels in zodat het ook uitdagend wordt voor de speler om de level uit te spelen.

In dit geval heb ik eerst in elk klaslokaal punten neergelegd. Daarna kijk ik hoe ik de speler de punten kan laten bemachtigen. Om in het eerste klaslokaal te komen, moet de speler eerst een band tegen een muur aan laten stuiteren. Hierdoor verdwijnt de muur en krijgt de speler toegang tot de klas en de punten.

Voor mij als bouwer is het nu duidelijk dat de speler de bal tegen de muur aan moet stuiteren. Een speler die deze uitleg niet heeft zal moeten onderzoeken hoe hij bij die punten kan komen. Ik kan nog beslissen om een uitlegtekst toe te voegen, of niet. Dit zou ik ook kunnen beslissen als ik iemand het spel heb laten spelen en diegene komt er helemaal niet uit. Dan zijn tips dus misschien nodig.

Wat ook nog een overweging is, is het feit dat ik wel weet waar de finish is maar dat de speler dat niet weet. De finish zit redelijk arbitrair naast het eerste klaslokaal (tenminste het klaslokaal dat ik als eerste gebouwd heb). Ik zou daarom ook nog een pijl in de goede richting kunnen laten wijzen. Maar ook dit vind ik een beslissing die afhangt van of een speler eruit komt of niet.

Dan ook nog even over waarom ik de school als uitgangspunt heb genomen deze keer. De belangrijkste reden is dat ik denk dat kinderen het leuk vinden om van hun school een gameomgeving te maken. Maar er zijn nog meer redenen. 1) Omdat de school een bekende omgeving is, lijkt het me voor leerlingen ook gemakkelijker om bij het bouwen de juiste verhoudingen in het oog te houden. 2) Per lokaal zou steeds een andere leerling de punten en obstakels kunnen inrichten. Op die manier kun je het samenwerken bevorderen. Ik vermoed trouwens wel dat kinderen met elkaar gaan overleggen over hoe ze dan de obstakels in kunnen bouwen.

Als de game echt klaar is zal ik het ook hier vermelden.