In hoofdstuk 3: een nieuwe openbaarheid gaar Jarvis in op de volgende onderwerpen:

 • Als je niet opzoekbaar bent, word je niet gevonden
 • Niemand kan zonder googlesap
 • Het leven is openbaar, het zakenleven ook
 • Je klanten zijn je reclamebureau.

Als je niet opzoekbaar bent, word je niet gevonden

Is je website te vinden via Google? Mensen gaan niet rechtstreeks naar jouw site toe maar vinden je via Google. Belangrijk is om te weten met welke zoektermen mensen jou vinden via Google. Je moet zoekmachineoptimalisatie toepassen (in een afkorting SEO). Koppen die je artikelen meegeeft moeten te indexeren zijn voor een zoekmachine.

Niemand kan zonder Googlesap

Hoe meer er naar je gelinkt wordt hoe beter je te vinden bent. Zorg dat je dus online te vinden bent en dat je inhoud doorzoekbaar is. Gebruik Google om mensen naar je toe te laten komen.

Het leven is openbaar, het zakenleven ook

Jarvis haalt hier Flickr.com aan als website waar de defaultinstelling openbaar is in plaats van privé.  Laat zien wat je doet en laat mensen daar op reageren. Jarvis ziet openbaarheid als een morele waarde. Je laat zien dat je te vertrouwen bent en geen geheimen hebt.

Je klanten zijn je reclamebureau

Positieve opmerkingen van mensen online over je product werken nog beter dan zelf reclame maken voor je eigen bedrijf. Door het netwerk verspreiden positieve berichten zich snel. En als je naar het nekwerk luistert heeft dit weer positieve effecten op je product in het netwerk zelf.

Verder gelezen

In het artikel Zoekmachineoptimalisatie van Wikipedia halen de schrijvers de regels aan die Google gebruikt voor SEO.

 1. Gebruik van trefwoorden in de domeinnaam
 2. Gebruik van trefwoorden in de titel van een pagina (iedere unieke pagina een eigen unieke titel)
 3. Gebruik van trefwoorden in heading tags (<h1> , <h2> , <h3>)
 4. Gebruik van trefwoorden in de paginanaam van een URL
 5. Geen dynamic page parameters in een URL
 6. Beperkte paddiepte in een URL, bij voorkeur maximaal 3 folders diep
 7. Gebruik van trefwoorden in de “ALT”-tag van afbeeldingen
 8. Gebruik van trefwoorden in de body text van een pagina
 9. Gebruik van trefwoorden in de ankerteksten van (interne) hyperlinks

Pagerank hangt nauw samen met SEO. Hoe hoger je Pagerank hoe belangrijker je pagina (lees op Wikipedia hier meer over). En natuurlijk krijg je dan ook mensen die hier mee aan de haal gaan en pagina’s zo hoog mogelijk willen laten eindigen die niets met het onderwerp te maken  hebben waarop je daadwerkelijk zoekt. Lees hier meer over bij Google bom.

Voor het onderwijs

Een groot probleem in het onderwijs is dat docenten aangeven geen geschikt materiaal te kunnen vinden. En toch is er veel materiaal aanwezig op internet. Probleem hierbij is de grote verspreiding van dit materiaal. Gelukkig verandert dit steeds meer en kan via Edurep steeds meer onderwijsinformatie gemakkelijk gevonden worden: http://edurep.kennisnet.nl/. Zie hier voor een overzicht van aanbieders: http://edurep.kennisnet.nl/wiezijnaangesloten/aanbiedersmetadata.