Van de website van Hogeschool Domstad:

Uitblinkers gezocht

Droom jij als vwo’er van een baan in het basisonderwijs? En zoek je een opleiding die je uitdaagt om het beste uit jezelf te halen? Dan moet je bij Hogeschool Domstad zijn. We starten in september 2009 met een Academische Lerarenopleiding Basisonderwijs. Een pittige opleidingsvariant die van jou een ondernemende leraar maakt. Iemand die verder kijkt dan de muren van het klaslokaal. Wat denk je: schuilt er een uitblinker in jou?

Jongens en meiden zoals jij zijn er volop. Ambitieuze vwo’ers wiens hart sneller gaat kloppen bij de gedachte aan een baan voor de klas, maar die ook veel in hun mars hebben en meer willen en kunnen. Bijdragen aan beter onderwijs, bijvoorbeeld, maar ook praktijkonderzoek doen en als teamlid meewerken aan de ontwikkeling en professionalisering van de school. Hogeschool Domstad biedt je die kans!

Wat betekent dat voor jou?
De academische opleiding is pittig. Omdat het reguliere lesaanbod van de PABO is samengebracht in twee jaar ligt het tempo best hoog. Daarnaast word je vier jaar lang uitgedaagd en geprikkeld om het beste uit jezelf te halen en je te ontwikkelen. De opleiding kent een paar pijlers. Werkplekleren is een van de belangrijkste. Vanaf het eerste jaar ben je twee dagen per week aan het werk op je stageschool. Zo ontdek je al snel hoe leuk en veelzijdig het vak van leraar is. Maar er is meer. Je gaat op de werkplek ook al aan de slag met onderzoek en projecten op het gebied van allerlei onderwijskundige onderwerpen. Zo zou je een nieuwe toetssystematiek kunnen ontwikkelen of projecten ontwikkelen rond maatschappelijke thema’s. Of misschien heb je wel zin om je tanden te zetten in een nieuwe manier van rekenonderwijs.

De opleiding biedt verschillende interessante thema’s en minoren aan. Zo werk je aan theoretische verdieping. En het mooie is: je komt in aanraking met lastige beroepssituaties waarin je de kennis die je zelfstandig hebt vergaard in praktijk kunt brengen.

Vanaf het tweede of derde jaar start je met een pre-master voor onderwijskunde/pedagogiek. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld veranderingsstrategieën en veranderingsprocessen in het onderwijs. Ook bijzonder is de keuzevrijheid die het opleidingsprogramma biedt. Je kunt dus je eigen ondernemingszin vrij baan geven. Bijvoorbeeld om een project op te zetten waarin je kinderen in een achterstandswijk stimuleert bij hun ontwikkeling van de Nederlandse taal. De ervaring die je zo opdoet met projectmatig werken, is natuurlijk ook alvast mooi meegenomen voor later!

Als je verder wilt
Na vier jaar mag je de titel bachelor of education voeren. Dat bachelordiploma is een mooie uitgangspositie om een leuke baan te vinden, maar óók om verder te studeren. Je kunt professionele masters volgen op HBO-niveau, zoals de master Special Needs of Leren en Innoveren. Maar je kunt ook gaan voor een universitaire master. Die overstap is heel goed te doen. Door de pre-master ben je wat onder meer onderwijskunde en pedagogiek betreft immers al flink de diepte in gegaan. Bovendien weet je van aanpakken, ben je zelfstandig en heb je ook geleerd je mannetje te staan op het gebied van onderzoekend werken.

Als je klaar bent met de ALBO, ben je om te beginnen een uitstekende leraar basisonderwijs. Iemand met een zelfbewuste, onderzoekende en open houding. En iemand die graag zelf het initiatief neemt, die aanpakt en verantwoordelijkheid neemt. Je hebt bovendien de bagage om door te groeien. Het werkveld is breed en interessant. Denk maar aan functies op het gebied van coaching en onderwijsontwikkeling, maar ook aan managementfuncties op basisscholen.

Het onderwijs biedt je volop perspectief!

Ik ben zelf betrokken bij de ontwikkeling van dit traject en moet zeggen dat het echt prachtig wordt. Zal er binnenkort nog wel meer over schrijven.