Vanaf 2009 schrijf ik voor JSW elke maand een artikel over ICT in het onderwijs. Er zijn ondertussen zo’n 165 onderwerpen langsgekomen. Een vast onderdeel van het artikel is een idee voor een workshop. Inmiddels heb ik meer dan 30 lesideeën voor JSW uitgewerkt. De meeste zijn gebaseerd op ideeën die ik links en rechts tegenkom.
Het laatste lesidee gaat over het maken van een Motion Graphic Video. Kortweg: een bewegende infographic/ afbeelding. Daar heb ik nog geen leraar mee aan het werk gezien maar heeft volgens mij wel potentie. Inforgraphics worden veel gebruikt in de reclame. Een site waar je veel voorbeelden vindt is Videoinfographics.com. Een voorbeeld van de site heb ik hieronder opgenomen.



Deze motion graphic video’s worden gemaakt met geavanceerde animatieprogramma’s zoals Adobe’s AfterEffect. Voor het basisonderwijs iets te ver gegrepen, denk ik. Maar met een programma zoals PowerPoint of Keynote in combinatie met Windows MovieMaker of iMovie kun je ook al een eindje komen. Hieronder heb ik twee eenvoudige voorbeelden opgenomen die ik zelf gemaakt heb. Om de voorbeelden zo te krijgen heb ik eerst een animatie in PowerPoint gemaakt. Daarna heb ik de diapresentatie opgenomen met een screencastprogramma. Hiervoor heb ik het gratis Debut gebruikt. Je kunt je video’s in veel geschikte formaten hiermee opslaan. Die video’s heb ik geïmporteerd in iMovie. Daar heb ik het geluid toegevoegd.



Het zijn eenvoudige animaties. Volgens mij zijn er vast grotere creatievelingen die met behulp van deze eenvoudig toegankelijke middelen nog iets mooier kunnen maken.